ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Aυτές είναι οι συμφωνίες που υπέγραψαν Τσίπρας-Πούτιν

Aυτές είναι οι συμφωνίες που υπέγραψαν Τσίπρας-Πούτιν

Συμφωνίες συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς υπέγραψαν οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Ρωσίας παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε αυτές περιλαμβάνονται:

• Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος

• Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)

• Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ υπουργείων) για Επιστήμη και τεχνολογία, Τουρισμό και Μετεωρολογία.

• Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων: ΕΛΠΕ - Rosneft , Πανεπιστήμιο Πειραιά - Πανεπιστήμιο Ουραλίων και Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας.

Στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη συνεργασία με τη Ρωσία στο ξεκίνημα της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Η Ελλάδα δεν φοβάται να ανοίξει τα κλαδιά της στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως η επίσκεψη Πούτιν έρχεται σε μια σημαντική χρονική συγκυρία που «με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αφήνουμε πίσω την περίοδο της αβεβαιότητας»

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για δυνατότητες επενδύσεων ιδιωτικές και δημόσιες για σε μια σειρά από τομείς όπως υποδομές, μεταφορές, ναυτιλοεπισκευαστικό τομέα, τουρισμό και αγροτοδιατροφική συνεργασία» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η ενέργεια αποτελεί κεντρικό τομέα οικονομικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και την Ελλάδα και έχουμε στρατηγική επιδίωξη η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «είμαστε ανοιχτοί στη δυνατότητα συνεργασίας και στο βαθμό που υπάρχουν δυνατότητες θα τις αξιοποιήσουμε κοιτώντας το εθνικό μας συμφέρον» και με τη γνώμη ότι οι αγωγοί είναι γέφυρες συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι, εκτός του τομέα του φυσικού αερίου, υπάρχουν και άλλες δυνατότητες συνεργασίας όπως στις ανανεώσιμες πηγές, στο πετρέλαιο, γιατί πιστεύουμε ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα συνεργασίας και όχι εφαλτήριο συγκρούσεων.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας τη συζήτηση των δύο ηγετών απασχόλησε και το Κυπριακό, αλλά και η κρίση στη Συρία, που όπως είπε, ευθύνεται για το κύμα προσφύγων που έχουμε στη χώρα μας και την Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για «πολύ ουσιαστικές συνομιλίες» επί ενός ευρύτατου φάσματος διμερών και διεθνών θεμάτων, έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στο Αφιερωματικό Έτος Ελλάδας - Ρωσίας.

«Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στην ενέργεια» δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος και προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης της σχέσης αυτής θα προσφέρει το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφτηκε.

Τόνισε ότι συμφωνήθηκε επίσης να δοθεί έμφαση και στον τομέα των επενδύσεων, σημειώνοντας ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα από ρωσικής πλευράς είναι 700 εκατ. δολάρια και πως υπάρχουν κι άλλα περιθώρια όπως και στον τομέα των μεταφορών.

Ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της ρωσικής πλευρά σε ιδιωτικοποιήσεις που γίνονται στην Ελλάδα και ειδικά την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO, καθώς και του ΟΛΘ.

Τέλος ο πρόεδρος της Ρωσίας μίλησε και για τον τουρισμό, όπου υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον και περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας.

Tι είπαν Τσίπρας-Πούτιν στην αρχή της συνάντησης

Θέλω να επαναλάβω ότι η ενίσχυση των σχέσεων μας αποτελεί για την Ελλάδα στρατηγική επιλογή που επιτάσσουν τόσο οι ιστορικά στενοί, πολιτισμικοί και πολιτικοί δεσμοί, όσο και οι δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας και οι δυνατότητες ενίσχυσης της σταθερότητας στην περιοχή», είπε ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος των Ρώσο πρόεδρο.

«Έρχεστε σε μια ιδιαίτερη στιγμή όπου γυρίζουμε σελίδα, σταματάει η αβεβαιότητα και μπορούμε να κοιτάζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας και όλα αυτά μπορεί να συμβάλλουν να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας σε περιβάλλον σταθερότητας και προοπτικής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Ρώσος Πρόεδρος από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για την πρόσκληση και επισήμανε ότι συνεχίζουν τη σειρά συναντήσεων και διαβουλεύσεων στο υψηλότατο επίπεδο και αυτό γίνεται με φόντο το Αφιερωματικό Έτος Πολιτισμού Ρωσίας-Ελλάδας.

Ο κ. Πούτιν τόνισε ότι «και στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη έχουμε αναλυτικά συζητήσει τις προοπτικές μας στην οικονομική συνεργασία. Πρόσθεσε ότι «βεβαίως τα προβλήματα είναι πολλά και οι συγκυρίες είναι δύσκολες», για να υπογραμμίσει: «Αλλά σίγουρα υπάρχουν και καλές προοπτικές». «Και βεβαίως», σημείωσε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, «πρέπει να μεταμορφώσουμε τις καλές σχέσεις των δύο λαών σε απτά οικονομικά αποτελέσματα.Δεν είναι μόνο η ενέργεια, είναι και η υψηλή τεχνολογία και οι υποδομές, όπως και οι αμοιβαίες επενδύσεις».