Ο Κοντονής διαφοροποιείται και «αδειάζει» Μαξίμου για τη συνταγματική αναθεώρηση
«Πυρά» και εκ των… έσω φαίνεται πως δέχεται το Μέγαρο Μαξίμου μετά το σάλο με τη συνταγματική αναθεώρηση.
Μιλώντας στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής απέρριψε την άποψη ότι οι αποφάσεις της παρούσας Βουλής δεσμεύουν την επόμενη, κάνοντας επίσης λόγο για αλλοίωση του πολιτεύματος όσον αφορά στο άρθρο 32 για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«H προσέγγιση της ΝΔ δεν έχει κανένα έρεισμα στο πνεύμα και στο γράμμα του Συντάγματος», ανέφερε αρχικά ο Σταύρος Κοντονής, σχολιάζοντας τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η παρούσα, προτείνουσα Βουλή, δεν μπορεί να προσδιορίσει την κατεύθυνση των υπό αναθεώρηση διατάξεων.
«Αυτή η προσέγγιση θέλει να περιορίσει το ρόλο και το έργο της παρούσας Βουλής στην αναγραφή αριθμών, των άρθρων του Συντάγματος», συνέχισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «εξίσου λάθος είναι η προσέγγιση που λέει πως η επόμενη Βουλή που θα προκύψει μετά από εκλογές, δεσμεύεται από τις απόψεις τις οποίες έχει εκφράσει η προηγούμενη Βουλή».
«Θεωρώ ότι και αυτή η άποψη δεν είναι ορθή. Δεν είναι κραυγαλέα λάθος όπως η προηγούμενη, αλλά και εδώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Διότι και η άποψη αυτή δεν λαμβάνει υπόψη της, πως και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ένας ενδιάμεσος κρίκος, μεταξύ της Βουλής που προτείνει και της αναθεωρητικής Βουλής που θα αποφασίσει», σημείωσε ο Σταύρος Κοντονής και πρόσθεσε ότι ο συνταγματικός νομοθέτης απαιτεί να αναφερθούν τα άρθρα του Συντάγματος που θα τεθούν υπό αναθεώρηση, αλλά και οι προτάσεις των κομμάτων και των βουλευτών επί της αναθεώρησης των συγκεκριμένων άρθρων διότι έτσι θα κρίνει ο λαός.
«Αυτές οι δύο απόψεις επομένως βρίσκονται στα δύο άκρα και είναι λανθασμένες. Πρέπει συνεπώς να προχωρήσουμε με σοβαρότητα και τήρηση του συνταγματικού κειμένου, σε αυτό που περιγράφει. Δηλαδή να κατατεθούν απόψεις, ο λαός θα κρίνει και θα αποφασίσει τελικά για τη σύνθεση της νέας Βουλής, δηλαδή στην ουσία εμμέσως αποφασίζει για την αναθεώρηση του Συντάγματος», κατέληξε ο ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης.