Μητσοτάκης: Αξίζουμε καλύτερα και πρέπει να πάμε τη χώρα μπροστά επιτέλους
«Η Συμφωνία που υπέγραψαν οι κύριοι Τσίπρας, Κοτζιάς και Καμμένος αποτελεί μέγιστη εθνική υποχώρηση διότι για πρώτη φορά κάνει κάτι το οποίο καμιά άλλη ελληνική κυβέρνηση δεν είχε δεχτεί να κάνει. Δηλαδή, να παραχωρήσει "μακεδονική" ταυτότητα και γλώσσα στους γείτονες».
Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών, από την Πρέβεζα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.
«Ξαναλέω λοιπόν και εδώ από την Πρέβεζα, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα κυρώσει τη Συμφωνία για το Σκοπιανό ούτε σήμερα ούτε και αύριο», τόνισε ο ίδιος και κατηγόρησε δε την κυβέρνηση για εθνική ανευθυνότητα και επιπολαιότητα.
Έκανε αναφορά στα πρακτικά της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια λέγοντας ότι τα επικαλέστηκαν οι κ.κ. Τσίπρας και Κοτζιάς καθώς επίσης ότι από αυτά προκύπτει «η συνεχής υποχωρητικότητα της Αθήνας, για την οποία πανηγυρίζουν σήμερα και οι ίδιοι οι γείτονες. Αλλά και ο κοινός τους φόβος για την δική μας εθνική στάση. Φαίνεται επίσης η ένοχη βιασύνη του κ. Τσίπρα να κλείσει όπως-όπως, το θέμα, πριν έλθει στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία. Βλέπετε, και αυτοί έχουν προεξοφλήσει την πολιτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας».
Συνεχίζοντας την επίθεση στο μέτωπο της οικονομίας υποστήριξε ότι «η οικονομία επέστρεψε στο μηδέν, και κινείται ήδη σε αρνητικό έδαφος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τη χώρα πολύ πιο πίσω από εκεί που την είχαμε πάει εμείς το 2014, και -ακόμα χειρότερα- υπονόμευσε το μέλλον της με ένα άτυπο Μνημόνιο μέχρι το 2022 και με λιτότητα διαρκείας και μέχρι το 2060...Η έξοδος, δήθεν, από τα Μνημόνια είναι ένα ακόμη ψέμα. Όπως ψέμα είναι και η επιστροφή στις αγορές -μύθος καλύτερα, και όχι ψέμα. Διότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης αυστηρό και το πιο ανησυχητικό είναι ότι αδυνατεί να δανειστεί όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία».
Ο κ. Μητσοτάκης αποδόμησε το αφήγημα της κυβέρνησης λέγοντας: «Όπου και να πάω μου λένε την ίδια κουβέντα, φόροι και εισφορές πνίγουν την ανάπτυξη, εμποδίζουν την επιστροφή στην ανάπτυξη. Σήμερα, 1 στους 2 Έλληνες, 4.000.000 χρωστούν και 2.000 απόμαχοι της εργασίας συνταξιούχοι γνωρίζουν πως είναι θέμα χρόνου να χάσουν έως δύο ακόμη συντάξεις, ανεξάρτητα από τα παιχνίδια εντυπώσεων που παίζει με το θέμα αυτό η κυβέρνηση. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε, εμείς δίνουμε μεγάλο αγώνα να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων. Δεν την ψηφίσαμε, ήταν αχρείαστη. Ήταν το τίμημα που καλούμαστε να πληρώσουμε για την ανικανότητα του κ. Τσίπρα, αλλά ασχέτως του τι θα γίνει με τους παλιούς συνταξιούχους, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι νέες συντάξεις, οι άνθρωποι που τώρα βγαίνουν στη σύνταξη, βγαίνουν με συντάξεις οι οποίες έχουν περικοπεί σημαντικά έως και 30%... Και το αφορολόγητο έχει ήδη συμφωνηθεί να μειωθεί, χωρίς φυσικά ο κ. Τσακαλώτος να παραιτείται, όπως απειλούσε υποκριτικά, πριν από 8 μήνες ότι θα κάνει. Η ανεργία δεν μειώνεται ουσιαστικά. Ξέρετε καλά ότι και η αποκλιμάκωση της ανεργίας οφείλεται στο γεγονός ότι πάρα πολλοί νέοι έχουν φύγει στο εξωτερικό και άλλοι τόσοι βρίσκουν θέσεις στα 4ωρα -δουλεύουν πολύ συχνά 8 ώρες και πληρώνονται για 4 ώρες. Αυτή είναι η αποκλιμάκωση της ανεργίας που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ».
Αναφέρθηκε όμως και στο θέμα των τραπεζών τονίζοντας: «Και βέβαια, οι τράπεζες κλυδωνίζονται ξανά μετά την λαίλαπα του 2015, ύστερα από τρία χρόνια με capital controls και μία ακόμα αποτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση. Η αξία τους σε σχέση με το 2014 μειώθηκε κατά 96%, αν είχατε 100 ευρώ σε αξία τραπεζικών μετοχών το 2014, σήμερα θα άξιζαν 4 ευρώ. Εξαϋλώθηκαν οι συμμετοχές του Δημοσίου στις τράπεζες και οι καταθέσεις έφυγαν... Έχει σημασία όμως, φίλες και φίλοι τι γίνεται στις τράπεζες. Διότι τα πιστωτικά ιδρύματα όταν δεν στέκουν καλά στα πόδια τους, δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη».
Κριτική άσκησε και για την «ανεπάρκεια του κράτους του ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσει το ελάχιστο, που δεν είναι άλλο από την προστασία της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών», όπως είπε, φέρνοντας σαν παράδειγμα την Μάνδρα και το Μάτικαι καταλογίζοντας ότι «το Δημόσιο είναι παρατημένο και παραδομένο σε ρουσφέτια και κομματικούς πελάτες». Αλλά και οι κρίσιμοι τομείς, όπως η Υγεία και η Παιδεία έχουν αφεθεί στην τύχη τους κι έχουν μεταβληθεί σε πεδία πρωτοφανών πειραματισμών, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό λέγοντας ότι όσα συμβαίνουν στην Μόρια και στην Σάμοκαι στα υπόλοιπα hot spots του Ανατολικού Αιγαίου, αποτελούν το «θλιβερό σύμβολο της αποτυχίας αλλά και της αδιαφάνειας στο Μεταναστευτικό. Αυτοί που μας κυβερνούν σήμερα πήραν 1,6 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και τώρα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης -η γνωστή OLAF- ψάχνει να βρει πού πήγαν τα λεφτά. Και ευτυχώς σήμερα κινητοποιήθηκε για αυτό και η ελληνική Δικαιοσύνη στην οποία έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη να διερευνήσει τις πολύ σοβαρές καταγγελίες που γίνονται από πολλά στελέχη που πέρασαν από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής».
Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για το δικό του σχέδιο είπε ότι «θέσαμε 6 μεγάλους στόχους και πρωτοβουλίες για επενδύσεις που πρέπει να ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ μέσα σε 5 χρόνια. Για μια οικονομία που θα αναπτύσσεται με 4% το χρόνο, βελτιώνοντας ταυτόχρονα και τη βιωσιμότητα του χρέους. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε σε δεύτερο χρόνο να πάμε και να ζητήσουμε από τους ευρωπαίους να μειώσουν τα υπερβολικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία οι πολιτικές του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου επέβαλαν στη χώρα». Απευθυνόμενος στο κομματικό του κοινό, κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποχωρούν, αλλά δεν υποχωρούν. Μην νομίζετε ότι η μάχη θα είναι μια μάχη εύκολη. Θα είναι δύσκολη μάχη... Πάμε όλοι μαζί να αλλάξουμε την Ελλάδα. Πάμε να βάλουμε ένα τέλος στη χειρότερη κυβέρνηση. Ξέρουμε πώς θα φτάσουμε εκεί. Αξίζουμε καλύτερα και την Ελλάδα πρέπει επιτέλους να την πάμε μπροστά».