ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρήγμα στις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας προκαλούν οι απελάσεις διπλωματών

Ρήγμα στις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας προκαλούν οι απελάσεις διπλωματών
REUTERS

Ρήγμα στις σχέσεις Αθήνας και Μόσχας προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε άλλους δύο, με την κατηγορία της προσπάθειας παρέμβασής τους σε «ευαίσθητα» ζητήματα της Ελλάδας στα Βαλκάνια και ειδικότερα στο ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Μάλιστα, η Μόσχα είναι έτοιμη να «απαντήσει» με την απέλαση δύο Ελλήνων διπλωματών από τη Ρωσία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων RIA, πρόθεση που είχε κάνει γνωστή και νωρίτερα με ανακοίνωσή του και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η «σκιά» στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών έκανε την εμφάνισή της ανήμερα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, κατά την οποία η πΓΔΜ αναμένεται να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία, όπου οι ισορροπίες είναι εύθραυστες, με τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει ήδη δώσει ένα δείγμα γραφής κατηγορώντας τη Γερμανία ότι είναι «όμηρος» της Ρωσίας.

Η απόφαση της Αθήνας να προχωρήσει στην απέλαση Ρώσων διπλωματών ως «απάντηση» σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, που συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, προκάλεσε έκπληξη, δεδομένου ότι όταν ξέσπασε η κρίση μεταξύ Κρεμλίνου και Δύσης με φόντο την υπόθεση Σκριπάλ, η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει σε μέτρα κατά του διπλωματικού προσωπικού της Ρωσίας, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των δυτικών χωρών.

Διπλωματικές πηγές εξήγησαν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως όταν είχε προκύψει η υπόθεση με την δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ, η Ελλάδα δεν είχε απελάσει Ρώσους διπλωμάτες καθώς δεν υπήρχαν αποδείξεις, ενώ τώρα υπάρχουν στοιχεία που αφορούν την εθνική ασφάλεια και λαμβάνονται μέτρα.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάριζαν νωρίτερα, μιλώντας στο CNN Greece, πως η ελληνική πλευρά θέλει καλές σχέσεις με όλους, αρκεί να σέβονται το διεθνές δίκαιο και την ελληνική κυριαρχία, προσθέτοντας πως σε αυτό το πλαίσιο ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε πως η Ελλάδα θέλει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη, προσθέτοντας πως όλοι οφείλουν να σέβονται το διεθνές δίκαιο και εμάς. «Σε αυτό το πλαίσιο, όποτε έχει χρειαστεί, έχουν ληφθεί μέτρα, και αυτό έγινε και αυτή τη φορά», τόνισε.

Ανάμεσα στις κατηγορίες που απευθύνει η Αθήνα προς τους διπλωμάτες είναι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, οι απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών. Η συγκεκριμένη υπόθεση, φέρνει στην επιφάνεια μια υπόγεια ένταση που φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα, τα τελευταία δύο χρόνια, για λόγους οι οποίοι συνδέονται και με το γενικότερο περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Στο μικροσκόπιο της ελληνικής κυβέρνησης έχουν μπει μεταξύ άλλων, κινήσεις απόκτησης επιρροής σε δήμους και μητροπόλεις, καθώς και στο Άγιον Όρος, ενώ γίνεται λόγος και για προσπάθεια παρέμβασης σε ευαίσθητα ζητήματα της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ειδικότερα δε στο ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Αθήνα έχει δώσει εντολή για την άμεση απέλαση δύο ατόμων –ο ένας είναι το στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας Βίκτορ Γιάκοβλεφ– και την απαγόρευση νέας εισόδου στη χώρα για δύο ακόμα, οι οποίοι εμπλέκονται σε σωρεία ενεργειών, μεταξύ των οποίων πληροφοριακής δραστηριότητας (ο διπλωματικός όρος για την αλίευση και διακίνηση πληροφοριών) εις βάρος της Ελλάδας.

Η πρωτοβουλία της Αθήνας έρχεται ως απάντηση μετά μια σειρά από συντονισμένες κινήσεις προσπάθειας επέκτασης της ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα. Διπλωματικές πηγές εντάσσουν σε αυτές, τη δραστηριότητα διαφόρων κύκλων ρωσικών συμφερόντων, όπως η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ένωση. Η αντίδραση της Αθήνας αποτελεί, μεταξύ άλλων, ένα μήνυμα προς τη Μόσχα και για όλες αυτές τις δραστηριότητες.