ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άλλη μια ευκαιρία για την επίλυση του Σκοπιανού

Άλλη μια ευκαιρία για την επίλυση του Σκοπιανού
Φωτογραφία από την τριμερή συνάντηση Κοτζιά-Νίμιτς-Ντιμιτρόφ στο Σούνιο EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Υπό τον Ειδικό Διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς θα συνεχιστούν στη Νέα Υόρκη, σήμερα και αύριο, οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Σκοπιανού με τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ.

Μετά την απόρριψη της πρότασης των Σκοπίων για την «Μακεδονία του Ίλιντεν» από την Αθήνα, οι διαπραγματεύσεις επιστρέφουν στις προτάσεις Νίμιτς. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για ένα κεκτημένο, την αποδοχή του erga omnes από τον Ζάεφ η οποία προϋποθέτει συνταγματικές αλλαγές.

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός χθες από τη Βουλή, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται στη βάση των τεσσάρων από τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς δηλαδή Άνω Μακεδονία, Βόρεια Μακεδονία, Νέα Μακεδονία και Μακεδονία του Βαρδάρη με διπλωματικές πηγές να κάνουν σαφές πως η ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια) έχει φύγει από το τραπέζι καθώς έχει απορριφθεί από την ελληνική πλευρά.

Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι Ζάεφ είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ που αποδέχθηκε δημόσια μια σύνθετη ονομασία με χρήση έναντι όλων (erga omnes) και συνταγματική αναθεώρηση.

Μεγάλο ενδιαφέρον από ΗΠΑ και Γερμανία

Τόσο στις επαφές του υπουργού Εξωτερικών όσο και μέσα από τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό. Η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει πως το ενδιαφέρον αυτό υπάρχει ωστόσο απορρίπτει πως πρόκειται για πίεση και μάλιστα προς την Αθήνα. Όπως τόνισε άλλωστε και ο κ. Κοτζιάς, «κανένας δεν προτίθεται να μας πιέσει».

Ο κ. Κοτζιάς στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, στην Ουάσινγκτον, είπε πως «έχουμε κάνει ένα μεγάλο κείμενο, η ελληνική Πολιτεία το έχει φτιάξει. Το κείμενο αυτό, μαζί με το κείμενο το νομικό που έχει κάνει ο κ. Νίμιτς, αναλάβαμε και τα εντάξαμε σε ένα ενιαίο κείμενο όπου το δεύτερο μέρος του κειμένου αφορά στις μελλοντικές συνεργασίες Ελλάδος - ΠΓΔΜ. Η προοπτική δηλαδή σε ζητήματα εκπαίδευσης, έρευνας κοκ. Το πρώτο μέρος αφορά σε ζητήματα που συνδέονται με το ονοματολογικό, προπάντων για τα αλυτρωτικά με τα οποία πρέπει να τελειώνουμε, όπως επίσης και κεφάλαιο για την αναγνώριση όλων των διεθνών νομικών πραγματικοτήτων, όπως είναι τα σύνορα, το απαραβίαστο των συνόρων, ότι δεν μπορεί να γίνεται προπαγάνδα από καμία πλευρά ή να δίνεται χώρος για προπαγάνδα σε βάρος της άλλης κοκ».

Είναι σαφές πως κατά την τριμερή συνάντηση θα επιχειρηθεί να παραμείνει ζωντανή η διαπραγμάτευση και να μην κηρυχθεί πρόωρα μια εγκατάλειψη των προσπαθειών, τουλάχιστον όσο ακόμα υπάρχει ωφέλιμος χρόνος.