Η ώρα των πολιτικών αρχηγών για το Σκοπιανό (Liveblog)
Διαδοχικές κατ΄ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα.
Πρώτος το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ακολούθησαν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ τελευταία συνάντηση έγινε με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή τους, σημειώνοντας πως ο κ. Τσίπρας δεν ενημέρωσε το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό, προσήλθε στη διαπραγμάτευση δίχως να έχει εξασφαλίσει καν την στήριξη του κυβερνητικού εταίρου, δίχασε τους Έλληνες, περιφρόνησε τους πολίτες που εκφράζουν πατριωτική τους ευαισθησία.
Η κα Γεννηματά τόνισε και πάλι στον πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους «την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας».
Από την πλευρά του ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως κυρίαρχα ζητήματα είναι, ο αλυτρωτισμός, η μη επαναχάραξη συνόρων και η αναγκαιότητα-άσχετα από διαπραγματεύσεις, σχέσεις καλής γειτονίας- να μην εφησυχάζει ο ελληνικός λαός, αφού δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή του Συντάγματος.
Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι το Ποτάμι έχει μια κρυστάλλινη στάση επί του θέματος και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι φέρνει με μεγάλη καθυστέρηση αυτή τη συζήτηση. Εξηγώντας τη θέση Ποταμιού, είπε να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία που θα είναι μία λέξη, αμετάφραστη, στη σλαβική διάλεκτο έναντι όλων, η οποία θα είναι πολύ καλύτερη από την Βόρεια και Άνω Μακεδονία. Επεσήμανε ότι κύριο θέμα παραμένουν οι διατάξεις του συντάγματος της γειτονικής χώρας, ενώ χαρακτήρισε επικίνδυνο και γελοίο να υπάρχει δύο γραμμές στην ελληνική κυβέρνηση, μία κυβερνητική και μία του υπουργού Αμύνης.
"Η τακτική της γειτονικής χώρας με τα αλυτρωτικά προσβάλει την Ελλάδα. Η θέση μου είναι να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση από μηδενική βάση και αν γίνει έτσι, είπα στον πρωθυπουργό, όλος ο λαός θα είναι μαζί του και πρώτος εγώ", τόνισε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Λεβέντης.