Της βγήκε από τη… μύτη: Το αλλόκοτο φαινόμενο που προβληματίζει τους επιστήμονες
Τον γύρο του διαδικτύου κάνει φωτογραφία στην οποία φαίνεται μία φώκια με ένα χέλι κολλημένο στο δεξί της ρουθούνι.
Για πρώτη φορά κάτι αντίστοιχο εντοπίστηκε το καλοκαίρι του 2016 στο Lisianski Island της Χαβάης.
Η Φώκια της Χαβάης είναι ένα από τα σπανιότερα είδη φώκιας σε όλο τον κόσμο και στις ΗΠΑ θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση. Η πλειονότητα του πληθυσμού ζει σε οκτώ απομακρυσμένες νησίδες και το 2016 είχε αναφερθεί πως μόνο 1.427 από αυτές έχουν απομείνει.
«Έχουμε αναφέρει το φαινόμενο νωρίτερα, όταν πρωτοεντοπίστηκε πριν λίγα χρόνια. Τώρα έχουμε βρει αρκετές περιπτώσεις όπου νεαρές φώκιες είχαν χέλια μέσα στα ρουθούνια τους» αναφέρει εκπρόσωπος του ερευνητικού προγράμματος για τη φώκια της Χαβάης (Hawaiian Monk Seal Research Program).
Ο επικεφαλής του προγράμματος, Charles Littnan, σημείωσε πως οι ερευνητές είναι ακόμη μπερδεμένοι σχετικά με το φαινόμενο αυτό.
«Παρακολουθούμε στενά τις φώκιες αυτές εδώ και τέσσερις δεκαετίες και δεν έχει συμβεί τίποτα σαν αυτό» δήλωσε στη Guardian.
«Τώρα όμως, έχει συμβεί τρεις ή τέσσερις φορές και δεν έχουμε ιδέα γιατί».
Ο Εθνικός Ωκεανικός και Ατμοσφαιρικός Οργανισμός (NOAA), παρότι δεν γνωρίζει με σιγουριά τι ακριβώς συμβαίνει, φαίνεται πως «φλερτάρει» με δύο σενάρια:
- Το πρώτο είναι ότι τα χέλια με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά επιτίθενται στις φώκιες όταν αυτές αναζητούν τροφή κάτω από πέτρες και μέσα σε κοραλλιογενείς υφάλους.
- Το δεύτερο σενάριο αναφέρει πως οι φώκιες πιθανώς να καταπίνουν ολόκληρο το χέλι και στη συνέχεια το αποβάλλουν -ενίοτε και από τη μύτη.
Ο Littnan δήλωσε στη Guardian πως μερικά χέλια σφηνώνουν τόσο καλά, που η προσπάθεια απομάκρυνσής τους είναι δύσκολη, καθώς οι οικολόγοι απλά «τραβάνε και τραβάνε…».
Όσον αφορά τη φωτογραφία που έχει γίνει viral και έχει απασχολήσει τόσο επιστήμονες όσο και χρήστες των social media, ο οργανισμός ενημέρωσε πως το χέλι αφαιρέθηκε επιτυχώς από το ρουθούνι της φώκιας, μέσα από μία γρήγορη διαδικασία 30 δευτερολέπτων, κατά την οποία χρειάστηκε ένας μικρός περιορισμός του ζώου και έπειτα οι ειδικοί τράβηξαν το χέλι αργά και σταθερά.
«Σε όλες τις περιπτώσεις αυτές τα χέλια έχουν απομακρυνθεί επιτυχώς, χωρίς να επηρεαστεί η υγεία της φώκιας. Παρόλα αυτά τα χέλια δεν επιβίωσαν».
What's going on with Hawaiian seals? Nobody nose
By Matthew Robinson, CNNi