ΚΟΣΜΟΣ

Στο μικροσκόπιο 14.900 ηλεκτρονικά μηνύματα της Κλίντον

Στο μικροσκόπιο 14.900 ηλεκτρονικά μηνύματα της Κλίντον
REUTERS/Adrees Latif

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θα εξετάσει 14.900 ηλεκτρονικά μηνύματα προς ή από την Χίλαρι Κλίντον και θα γνωμοδοτήσει για την πιθανή δημοσιοποίησή τους, έπειτα από δικαστική εντολή.

Τα έγγραφα αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο έρευνας του FBI για τη χρήση ενός server από την Χίλαρι Κλίντον, την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών. Το FBI αποφάνθηκε ότι η Κλίντον, με την χρήση του ιδιωτικού της εξυπηρετητή είχε αποβεί "ιδιαίτερα αμελής" με ευαίσθητες πληροφορίες, αλλά πρότεινε να μην ασκηθεί δίωξη εναντίον της.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορεί να δημοσιοποιήσει τη πρώτη παρτίδα των ηλεκτρονικών μηνυμάτων (email) τον Οκτώβριο, λίγες εβδομάδες μόνο προτού η υποψήφια των Δημοκρατικών αντιμετωπίσει τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ στις εθνικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Οι υπάλληλοι του υπουργείου αναμένονται να σχεδιάσουν, σε συνάντησή τους στις 23 Σεπτεμβρίου, ένα χρονοδιάγραμμα για την δημοσιοποίησή τους.

Η αποκάλυψη και άλλων μηνυμάτων εκτός των 55.000 σελίδων από μηνύματα που παρέδωσε η Κλίντον πέρσι μπορεί να αποτελέσει τροφή για τους αντιπάλους της που έχουν αδράξει το θέμα για να της ασκήσουν κριτική.

Η ανακοίνωση από τον δικαστή Τζέιμς Μπόασμπεργκ του περιφερειακού δικαστηρίου ο οποίος προΐσταται μιας ομάδας δικαστικών υποθέσεων που ζητούν τη δημοσιοποίηση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον έγινε την ίδια μέρα που ένα συντηρητικό παρατηρητήριο, Judicial Watch, δημοσιοποίησε μια παρτίδα των μηνυμάτων που απέκτησε μέσω δικαστηρίου. Σύμφωνα με την οργάνωση, τα μηνύματα δείχνουν ότι δωρητές στο φιλανθρωπικό ίδρυμα της οικογένειας Κλίντον ζητούσαν πρόσβαση στην υποψήφια όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, από το 2009 έως το 2013.

Τα 14.900 έγγραφα στα οποία αναφέρεται ο Μπόασμπεργκ φέρεται να περιλαμβάνουν και μηνύματα που δεν είχαν συμπεριληφθεί στις 55.000 σελίδες μηνυμάτων. Θεωρούνται ότι αναφέρονται κυρίως σε μηνύματα προς ή από την Κλίντον, και μπορεί να περιλαμβάνουν και μερικά προσωπικά μηνύματα. Μερικά βρέθηκαν στους εξυπηρετητές των ατόμων με τους οποίους είχε ή ίδια ή το προσωπικό της επαφές.

Η Κλίντον, η οποία προηγείται του Τραμπ σε δημοσκοπήσεις, έχει πει ότι δεν διέρρευσε διαβαθμισμένες πληροφορίες και ότι χρησιμοποίησε προσωπικό εξυπηρετητή για μεγαλύτερη άνεση, ενώ αργότερα ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας «αναλαμβάνω την ευθύνη».

Στο μεταξύ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ διέψευσε τις πληροφορίες ότι η Κλίντον είχε πει σε ομοσπονδιακούς ερευνητές ότι χρησιμοποίησε προσωπικό λογαριασμό μηνυμάτων μετά από δική του πρόταση.

Ο Πάουελ, ο οποίος ήταν υπουργός από το 2001 έως το 2005 υπό τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι ενώ έστειλε ένα υπηρεσιακό σημείωμα στην Κλίντον για τις δικές του προτιμήσεις, η Κλίντον είχε ήδη επιλέξει να χρησιμοποιήσει προσωπικό λογαριασμό email, αντί για κυβερνητικό λογαριασμό, κατά τη θητεία της.

«Οι δικοί της προσπαθούν να 'καρφώσουν' εμένα ... Αλλά η αλήθεια είναι ότι χρησιμοποιούσε τον ιδιωτικό εξυπηρετητή email ένα χρόνο προτού της στείλω το υπηρεσιακό σημείωμα λέγοντας τι έκανα εγώ», είπε ο Πάουελ.

Την περασμένη εβδομάδα, η εφημερίδα New York Times ανέφερε ότι η Κλίντον είχε πει σε ομοσπονδιακούς ερευνητές ότι ο Πάουελ της είχε προτείνει να χρησιμοποιήσει προσωπικό λογαριασμό για μη-διαβαθμισμένα μηνύματα όταν συναντήθηκαν για φαγητό.

Εκπρόσωποι του Πάουελ δήλωσαν στο κανάλι NBC ότι ο Πάουελ δεν θυμόταν να είχε τέτοια συζήτηση με την Κλίντον, αλλά ότι της είχε όντως γράψει. «Όντως έστειλε στην πρώην υπουργό Κλίντον ένα μήνυμα στο οποίο περιέγραφε τη χρήση του προσωπικού του λογαριασμού με την AOL (πλατφόρμα America Online) για μη-διαβαθμισμένα μηνύματα και πόσο πολύ αυτό βελτίωσε τις επικοινωνίες εντός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ» είπε εκπρόσωπός του στο κανάλι.