Η Ευρώπη ετοιμάζεται για τον πρώτο ακροδεξιό πρόεδρο;
Μάχη στήθος με στήθος δίνουν ο υποψήφιος του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ), Νόρμπερτ Χόφερ και ο ανεξάρτητος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν που υποστηρίζεται από τους Πράσινους, αφού όπως όλα δείχνουν οι επιστολικές ψήφοι θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα.
Λίγες ώρες πριν από την αποσαφήνιση του εκλογικού αποτελέσματος, είναι ξεκάθαρο πως ανεξάρτητα από το ποιος θα νικήσει, οι ψηφοφόροι της Αυστρίας δήλωσαν την σαφή προτίμησή τους στην ακροδεξιά που κερδίζει έδαφος σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το Κόμμα της Ελευθερίας κατάφερε να μπει στον κυβερνητικό συνασπισμό το 2000 όταν επικεφαλής του ήταν Γιοργκ Χάιντερ, ένας φιλοναζί δημαγωγός με ακραίες θέσεις. Ο Χόφερ θεωρείται από τους αναλυτές λιγότερο μαχητικός, πιο μετριοπαθής στο τρόπο που εκφράζει τις θέσεις του κόμματός του, χωρίς ωστόσο ιδεολογικά να διαφέρει σημαντικά από τον Χάιντερ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεκαέξι χρόνια πριν, αντέδρασε με δυναμικό τρόπο στην συμμετοχή της ακροδεξιάς στον κυβερνητικό συνασπισμό της Αυστρίας, επιβάλλοντας μια σειρά διπλωματικών κυρώσεων που είχαν ως αποτέλεσμα την απομόνωση της χώρας.
Ωστόσο, μια παρόμοια αντίδραση δεν αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη φορά, αφού σχεδόν όλα τα κράτη μέλη είναι αντιμέτωπα με την άνοδο της ακροδεξιάς: το κόμμα των Αληθινών Φιλανδών, στην Φινλανδία, συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία αλλά και το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας έχουν καταστεί πλέον ρυθμιστές της πολιτικής.
REUTERS/Leonhard Foeger
Η υποστήριξη στο κόμμα της Ελευθερίας έχει σημειώσει μεγάλη άνοδο λόγω της βαθιάς απογοήτευσης του κόσμου από τα λεγόμενα «συστημικά κόμματα» και προσφάτως εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.
Περίπου 90.000 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο από την Αυστρία την περασμένη χρονιά, που αντιστοιχούν σχεδόν στο 1% του πληθυσμού της χώρας.
Ο Χόφερ στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία στο προσφυγικό, υποσχόμενος ενίσχυση των συνόρων της χώρας και του στρατού, την μείωση των κοινωνικών επιδομάτων για τους μετανάστες και την ευνοϊκότερη μεταχείριση των αυστριακών έναντι των μεταναστών στην αγορά εργασίας.
Οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σούλτς εξέφρασαν την βαθιά ανησυχία τους για το ενδεχόμενο της νίκης του Χόφερ, γεγονός που προκάλεσε την αντίδρασή του:
Τους λέω πολύ ευγενικά αλλά σταθερά, δεν παίρνουμε εντολές από τις Βρυξέλλες ή το Βερολίνο
Το ακροδεξιό κόμμα που έχει κεντρικό σύνθημα «Η Αυστρία πρώτα» κατέχει 40 από τις 183 έδρες στο Εθνικό Συμβούλιο.