ΚΟΣΜΟΣ

Νέο αμφιλεγόμενο νόμο για το Χονγκ Κονγκ θα προτείνει η Κίνα

Νέο αμφιλεγόμενο νόμο για το Χονγκ Κονγκ θα προτείνει η Κίνα
AP Photo

Νέο κύμα διαδηλώσεων ενδέχεται να πυροδοτήσει στο Χονγκ Κονγκ, ένας νέος νόμος για την εθνική ασφάλεια, τον οποίο πρόκειται να εντάξει στην ημερήσια διάταξη στην προσεχή συνεδρίαση το Κοινοβούλιο της Κίνας.

Όπως μεταδίδουν ΜΜΕ του Χονγκ Κονγκ, ο νόμος θα απαγορεύει την απόσχιση, την ξένη παρέμβαση, την τρομοκρατία και κάθε στασιαστική δραστηριότητα που στοχεύει στην ανατροπή της κεντρικής κυβέρνησης,

Ο τρόπος εισαγωγής του προς συζήτηση νομοσχεδίου, θα μπορούσε να παρακάμψει αποτελεσματικά το νομοθετικό σώμα του Χονγκ Κονγκ.

Ο νόμος αυτός θα επέτρεπε στο Πεκίνο να καταργήσει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, δημιουργώντας παράλληλα περαιτέρω φόβους σχετικά με την αυτονομία της πόλης.

Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε πως το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο (NPC, εθνικό νομοθετικό σώμα) θα ασκήσει τη «συνταγματική εξουσία» του για να εγκαθιδρύσει ένα νέο νομικό πλαίσιο και έναν μηχανισμό επιβολής προκειμένου να εγγυηθεί την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.

εθνική ασφάλεια είναι το θεμέλιο στοιχείο που στηρίζει τη σταθερότητα μιας χώρας. Η διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας εξυπηρετεί τα θεμελιώδη συμφέροντα όλων των Κινέζων, συμπεριλαμβανομένων των συμπατριωτών μας στο Χονγκ Κονγκ", δήλωσε ο Ζανγκ Γεσουι, εκπρόσωπος του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο την Πέμπτη.

Ο ίδιος τόνισε ότι το Χονγκ Κονγκ είναι αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας και, «δεδομένων των νέων συνθηκών και αναγκών», είναι «απολύτως απαραίτητο» για το NPC να ασκήσει τη συνταγματική του εξουσία για να εξετάσει μια τέτοια πρόταση, προσθέτοντας ότι θα αποκαλυφθούν περισσότερες λεπτομέρειες την Παρασκευή.

Η ανακοίνωση έγινε μετά από συνάντηση κορυφαίων Κινέζων αξιωματούχων με εκπροσώπους του Χονγκ Κονγκ στο NPC. Το άρθρο 23 του βασικού νόμου - το de facto σύνταγμα του Χονγκ Κονγκ - καλεί την τοπική αυτοδιοίκηση να "θεσπίσει από μόνη της νόμους για να απαγορεύσει οποιαδήποτε πράξη προδοσίας, απόσχισης, καταστολής, ανατροπής κατά της κεντρικής λαϊκής κυβέρνησης".

Όμως, σχεδόν 23 χρόνια μετά την επιστροφή της πρώην βρετανικής αποικίας στην Κίνα, ο νόμος δεν ψηφίστηκε ποτέ - η τελευταία απόπειρα το 2003 ήρθε αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες τότε διαμαρτυρίες στην ιστορία της πόλης, και η νομοθεσία καταργήθηκε.

Το Πεκίνο είναι δυσαρεστημένο από αυτήν την αποτυχία και ζήτησε τη θέσπιση της νομοθεσίας. Ωστόσο, ενώ οι μεταγενέστερες διοικήσεις του Χονγκ Κονγκ έχουν μιλήσει για την ανάγκη να εγκριθεί το άρθρο 23, δεν έχει καταχωρηθεί ποτέ στην ημερήσια διάταξη, προφανώς από φόβο αντίστοιχων αναταραχών με αυτών που σημειώθηκαν πέρυσι στη χώρα.

Αυτές οι μαζικές διαμαρτυρίες, οι οποίες διήρκεσαν πάνω από έξι μήνες και έγιναν ολοένα και πιο βίαιες προτού διακοπούν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ήταν μια μεγάλη πρόκληση για τον έλεγχο του Πεκίνου στην πόλη. Μετά από μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών του ανώτατου σώματος λήψης αποφάσεων της Κίνας στα τέλη του περασμένου έτους, ένα επίσημο ανακοινωθέν έκανε λόγο για την ανάγκη «βελτίωσης» του νομικού συστήματος του Χονγκ Κονγκ, το οποίο ορισμένοι θεωρούσαν ως αναφορά στο άρθρο 23.

«Θέλω απλά να πω στη διεθνή κοινότητα ότι αυτό θα είναι το τέλος του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε στο CNNi από την ημιαυτόνομη περιοχή ο βουλευτής υπέρ της δημοκρατίας Ντένις Κουόκ, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι δεν «τήρησε την υπόσχεσή» του.

Η πρόθεση της Κίνας για την επιβολή του εν λόγω νομοσχεδίου, προκάλεσε την αντίδραση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ότι «εάν αυτό συμβεί, θα αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα πολύ σθεναρά», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

China to propose hugely controversial national security law in Hong Kong