Κορωνοϊός: Φοιτήτρια φτιάχνει ειδικές μάσκες για κωφάλαλους και συγκινεί
Η Ashley Lawrence είναι 21 ετών και σπουδάζει εκπαιδευτικός για κωφάλαλους στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι. Λόγω της εξειδίκευσής της, η νεαρή φοιτήτρια γνωρίζει ότι αυτή η περίοδος είναι ακόμα πιο δύσκολη για όσους έχουν προβλήματα ακοής και ομιλίας. Η χειλεανάγνωση και οι εκφράσεις του προσώπου είναι βασικό στοιχείο της νοηματικής γλώσσας και οι μάσκες που φορούν πλέον οι πάντες, κάνει αυτού του είδους την επικοινωνία σχεδόν αδύνατη.
Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και τον εγκλεισμό όλων στο σπίτι, η Ashley επέστρεψε στο πατρικό της όπου και εμπνεύστηκε την ιδέα να κατασκευάσει ειδικές μάσκες για όσους έχουν προβλήματα ακοής και επικοινωνούν με τη νοηματική γλώσσα.
«Έβλεπα στο Facebook να φτιάχνουν μάσκες πολλαπλής χρήσης και συνειδητοποίησα ότι κανείς δεν έχει σκεφτεί μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, τους κωφάλαλους και γενικά όσους έχουν προβλήματα ακοής».
Σύμφωνα με το boredpanda.com, η νεαρή φοιτήτρια συζήτησε τους προβληματισμούς της με τη μητέρα της που ασχολείται με τη ραπτική, και αποφάσισε να δημιουργήσει με ό,τι υλικά είχαν διαθέσιμα σπίτι τους, μάσκες κατάλληλα φτιαγμένες για αυτούς τους ανθρώπους. Μαμά και κόρη έπιασαν δουλειά και μέσα σε λίγες μέρες έφτιαξαν μάσκες πολλαπλής χρήσης χρησιμοποιώντας σεντόνια και διάφανο πλαστικό που είχαν στην αποθήκη τους. Οι μάσκες είναι έτσι κατασκευασμένες ώστε να έχουν ένα ειδικό διάφανο άνοιγμα μπροστά από τα χείλη που θα επιτρέπει στους κωφάλαλους να διαβάσουν τα χείλια αυτού που τη φοράει.
Δεν σταμάτησαν όμως εκεί. Η Ashley κατασκευάζει μάσκες που εξυπηρετούν τις διαφορετικές ανάγκες του κάθε ενός. Έτσι, έχει ήδη φτιάξει ειδικές μάσκες που δένουν γύρω από το κεφάλι ή τον λαιμό για άτομα με κοχλιακά εμφυτεύματα και ακουστικά που δεν μπορούν να τις τυλίξουν γύρω από τα αυτιά τους.
Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, η συγκινητική πρωτοβουλία του 21χρονου κοριτσιού, έκανε το γύρο του διαδικτύου. Σε μόλις δύο μέρες, η Ashley είχε δεκάδες παραγγελίες από έξι διαφορετικές πολιτείες της Αμερικής.
Όσο για το κόστος, η νεαρή φοιτήτρια προσφέρει τις μάσκες που κατασκευάζει εντελώς δωρεάν.
«Δίνουμε αυτές τις μάσκες δωρεάν γιατί πιστεύουμε ότι είναι είδος πρώτης ανάγκης. Τις στέλνουμε σε ανθρώπους από όλον τον κόσμο και πέρα από τα έξοδα αποστολής εάν είναι σε άλλη χώρα, δεν χρεώνουμε τίποτα».