ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγικό: Έτοιμη η ΕΕ να βοηθήσει την Ελλάδα στα σύνορα

Προσφυγικό: Έτοιμη η ΕΕ να βοηθήσει την Ελλάδα στα σύνορα
(AP Photo/Emrah Gurel)

Την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία εκφράζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ παρακολουθεί με «ανησυχία» τις ροές των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρακολουθούν στενά και με ανησυχία την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και εγώ η ίδια βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον (Έλληνα) πρωθυπουργό (Κυριάκο) Μητσοτάκη και τον (Βούλγαρο) πρωθυπουργό (Μπόικο) Μπορίσοφ», γράφει σε ένα tweet η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Ύψιστη προτεραιότητά μας, σε αυτό το στάδιο, είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα λάβουν την πλήρη στήριξή μας. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε επιπλέον στήριξη, ιδίως μέσω της Frontex στα χερσαία σύνορα», συμπλήρωσε σε ένα δεύτερο tweet.

Σαρλ Μισέλ: Δεσμευόμαστε ενεργά στη στήριξη της Ελλάδας

Η ΕΕ δεσμεύεται ενεργά στη στήριξη της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη διατήρηση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, επισημαίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, που είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος Μισέλ βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και το πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, προκειμένου να παρακολουθεί την κατάσταση στο μεταναστευτικό.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Συρία και την Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Σαρλ Μισέλ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο των Τούρκων στρατιωτών και τη βαθιά του ανησυχία για τον ανείπωτο ανθρώπινο πόνο που προκαλούν οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στην Ιντλίμπ.

Ο Σαρλ Μισέλ απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές για αποκλιμάκωση και την εφαρμογή μιας σταθερής και διαρκούς εκεχειρίας, όπως και την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης, σε συμφωνία με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κύρια προτεραιότητα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και η πρόσβαση στους πληθυσμούς που βρίσκονται σε ανάγκη και η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει περαιτέρω τη στήριξή της.

Μητσοτάκης καλεί Βρυξέλλες για στήριξη της Frontex

Η τοποθέτηση της επικεφαλής της Κομισιόν αλλά και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έρχονται ως απότοκο του δευτέρου γύρου τηλεφωνικών επαφών που είχε πραγματοποιήσει νωρίτερα μαζί τους ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με φόντο τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστεςεγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο η Frontex θα συμβάλλει στην προστασία των ελληνικών συνόρων που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα το Σάββατο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μπορέλ, ο οποίος βρίσκεται στο Χαρτούμ.

Ο κ. Δένδιας τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το προσφυγικό/μεταναστευτικό και ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Νωρίτερα είχε τηλεφωνικές συνομιλίες για το ίδιο θέμα με τους ομολόγους του της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και χθες το βράδυ με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Είχε επίσης χθες συνάντηση και με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, στον οποίον είχε την ευκαιρία να αναπτύξει το θέμα.

Βερολίνο: Αναμένουμε την τήρηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό

«Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί και αναμένει ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το προσφυγικό θα τηρηθεί», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung και τόνισε ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους. Το ίδιο δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα, και το υπουργείο Εξωτερικών.

Από την πλευρά της η υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ ζήτησε από την Δύση να κάνει περισσότερα για την κατάσταση στην Συρία: «Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ πρέπει από κοινού να αυξήσουν την πίεση προς τον 'Ασαντ και τον Πούτιν, προκειμένου να ανοίξουν τον δρόμο για πολιτικές συνομιλίες και τερματισμό του φοβερού πολέμου στην Συρία», δήλωσε η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ, τονίζοντας ότι η τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση πλήττει τους πάντες.

Ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς τάχθηκε κατά οποιασδήποτε στρατιωτικής λύσης της κρίσης στην Συρία και σημείωσε ότι ένας πιθανός δρόμος θα μπορούσε να είναι οι συνομιλίες μεταξύ της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αυστρία: Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε Ελλάδα και Βουλγαρία

Εν τω μεταξύ, την πρόθεση της χώρας του να υποστηρίξει οικονομικά και με επιπλέον αστυνομικούς τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελλάδα και Βουλγαρία, για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης με τους πρόσφυγες, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου στη Βιέννη ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί μία κατάσταση όπως το 2015. Στόχος μας πρέπει να είναι να προστατεύσουμε συντεταγμένα τα εξωτερικά σύνορα, να σταματήσουμε εκεί την παράνομη μετανάστευση και την περαιτέρω προώθηση παράνομων μεταναστών», υπογράμμισε ο κ. Κουρτς, ζητώντας να υπάρξει μία συντεταγμένη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Όπως ανέφερε, «βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τους εταίρους μας στην ΕΕ και κατά μήκος της Διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων. Εάν δεν επιτευχθεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τότε η Αυστρία θα προστατέψει τα δικά της σύνορα».

Την αγανάκτησή τους στις ενέργειες του Τούρκου προέδρου Ερντογάν εξέφραζαν απόψε τα αυστριακά κοινοβουλευτικά κόμματα, με τον εκπρόσωπο ευρωπαϊκών θεμάτων των συγκυβερνώντων Πράσινων, Μισέλ Ραϊμόν να τονίζει ότι «η ΕΕ δεν επιτρέπεται να αφήσει να εκβιάζεται από την Τουρκία», και την ευρωβουλευτή του ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) Κλαούντια Γκαμόν να ζητά ένα επαρκή κοινοτικό προϋπολογισμό για κυρίαρχους συνοριακούς ελέγχους.

«Ζήτησε και τα ρέστα» από τον Δένδια ο Τσαβούσογλου

Σε επιθετικό τόνο επιμένει να κινείται η Άγκυρα, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα με τους πρόσφυγες και μετανάστες στην ελληνοτουρκική μεθόριο, στον Έβρο, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να απαντά το Σάββατο στον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, μέσω Twitter.

Ο κ. Τσαβούσογλου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της Ελλάδας, για την αντιμετώπιση, από τις ελληνικές αρχές, των χιλιάδων προσφύγων που έχουν συγκεντρωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρεται σε προκλητικό τόνο κατά της Αθήνας, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές αρχές, ενώ «επιχειρούν να παραδώσουν μαθήματα διεθνούς δικαίου», «προβαίνουν», όπως τονίζει, «ξεδιάντροπα σε χρήση δακρυγόνων κατά αθώων».

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Τσαβούσογλου στο Twitter:

«Κοιτάξτε ποιος μας δίνει μαθήματα για το διεθνές δίκαιο! Χωρίς ντροπή πετούν δακρυγόνα κατά χιλιάδων αθώων που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορά τους. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να σταματούμε όσους εγκαταλείπουν τη χώρα μας, αλλά είναι καθήκον της Ελλάδας να τους συμπεριφέρεται όπως αρμόζει σε ανθρώπους!».

Δένδιας: Δεν ακολουθούμε πολιτική κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία