Σύνοδος ΝΑΤΟ: «Κλείδωσε» για το μεσημέρι της Τετάρτης η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
Επιβεβαιώνεται και από ελληνικής πλευράς η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στο Λονδίνο. Η είδηση έγινε αρχικά γνωστή από πλευράς του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και λίγη ώρα αργότερα επιβεβαιώθηκε και από κυβερνητικές πηγές, που ανέφεραν ότι το τετ-α-τετ θα πραγματοποιηθεί στις 16:30 αύριο (14:30 ώρα Λονδίνου).
Στη συνάντηση, η οποία και θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα της τουρκικής πλευράς, θα είναι παρόντες επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Η Άγκυρα ζήτησε από την Αθήνα Μητσοτάκης και Ερντογάν να συναντηθούν μόνοι τους, κάτι που δεν έγινε δεκτό από ελληνικής πλευράς.
Το επόμενο διήμερο κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμο σε διπλωματικό επίπεδο, δεδομένης της κλιμακούμενης επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ενώ θα ενημερώσει και τον Ντόναλντ Τραμπ σε δείπνο εργασίας στις 4 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εκθέσει στον κ. Τραμπ τους κινδύνους που απορρέουν από τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο αλλά και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει από τη Μαδρίτη, κατά τη διάρκεια της Συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή, πως κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ θα θέσει επί τάπητος το θέμα των τουρκικών προκλήσεων.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις έρευνες που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο και κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Μεσομακροπρόθεσμα στον δρόμο για την απολιγνιτοποίηση και την πλήρη υποκατάσταση από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα είμαστε εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο, ως ενδιάμεσο καύσιμο. Επομένως, αποτελεί προϋπόθεση η ΕΕ να δώσει προσοχή στην Ανατολική Μεσόγειο και στις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων από την ευρύτερη περιοχή, που μπορεί να αποτελέσουν σημαντική πηγή φυσική αερίου. Οι κινήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν τη συνολική αυτή προσπάθεια» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα, την Κυριακή, αναφερόμενος, ειδικότερα, στη στάση που θα πρέπει να τηρήσει στο εξής το ΝΑΤΟ, είχε πει πως η Συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αμέτοχη απέναντι στις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας.