Φρεγάτες, υποβρύχια και drone συνοδεύουν τα πλωτά γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ
Απτόητη -παρά τις προειδοποιήσεις Αθήνας και Λευκωσίας- προχωρά τις δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, με το υπουργείο Άμυνας της χώρας να δημοσιοποιεί φωτογραφίες από τις φρεγάτες, τα υποβρύχια, τις τορπιλάκατους, τις κορβέτες, τα drone αλλά και τα αεροσκάφη που συνοδεύουν τα πλοία Φατίχ και Γιαβούζ.
Στο λογαριασμό του στο Twitter, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει:
«Οι φρεγάτες μας Ορούτς Ρέις και Γκαζιάντεπ, υποβρύχιά μας, τορπιλάκατοί μας, κορβέτες μας, μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας (ντρόουνς) και περιπολικά αεροσκάφη μας των τουρκικών ναυτικών δυνάμεών μας συνεχίζουν αδιάλειπτα τα καθήκοντα συνοδείας στις πλατφόρμες των γεωτρυπάνων μας Φατίχ και Γιαβούζ στην ανατολική Μεσόγειο».
Μάλιστα, συνοδεύει το tweet αυτό και με φωτογραφίες των Φατίχ και Γιαβούζ με τη «συνοδεία» τους.
Η Τουρκία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ θα ξεκινήσει νέο γύρο γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κύπρου, στις 7 Οκτωβρίου.
Η εν λόγω ανακοίνωση έγινε από Τούρκο αξιωματούχο λίγο μετά την καταδίκη των πρακτικών της Άγκυρας από την Λευκωσία.
Ο Τσαγατάι Ερτσιγές, επικεφαλής της υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών που είναι αρμόδια για την ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε στο Τwitter ότι η περιοχή που θα ξεκινήσει τις νέες γεωτρήσεις το «Γιαβούζ» είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Η αντίδραση της Αθήνας
Η αντίδραση της Αθήνας, που ήρθε μερικές ώρες μετά από τη νέα τουρκική πρόκληση, ήταν έντονη.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σημείωσε πως οι νέες ανακοινώσεις της Άγκυρας για γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, έρχονται να προστεθούν στη «σωρεία παραβιάσεων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου».
«Η διενέργεια γεωτρήσεως, εντός θαλάσσιας περιοχής η οποία, όχι μόνον βρίσκεται εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, άλλα έχει οριοθετηθεί και αδειοδοτηθεί σε ευρωπαϊκές εταιρίες, είναι σε πλήρη αντίθεση με κάθε έννοια νομιμότητας, περιφρονώντας τις εκκλήσεις της ΕΕ και της Διεθνούς Κοινότητας για σεβασμό των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποκλιμάκωση της έντασης», αναφέρει η ελληνική πλευρά, σε έντονο τόνο.
Παράλληλα, η Αθήνα υπογραμμίζει την «απόλυτη ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας» στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και εξηγεί πως «τέτοιες ενέργειες ουδόλως συμβάλλουν σε αυτό, αντίθετα υπονομεύουν κάθε προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή».
«Η λογική των τετελεσμένων δεν δημιουργεί δίκαιο, παραβιάζει θεμελιώδεις ευρωπαϊκές Αρχές και απομακρύνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τονίζει ακόμη η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που σημειώνει πως η Αθήνα είναι σε συνεχή επαφή με το «υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με τους Ευρωπαίους και διεθνείς Εταίρους και Συμμάχους μας για το θέμα».
«Εκφράζουμε την απόλυτη αλληλεγγύη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλούμε για μία ακόμη φορά την Τουρκία να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», καταλήγει η ανακοίνωση.
Το μήνυμα της Λευκωσίας
«Η κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πρόθεση της Τουρκίας να διενεργήσει νέα γεώτρηση στα νοτιοδυτικά του νησιού, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η επαπειλούμενη γεώτρηση, αυτή τη φορά εντός τεμαχίου που έχει αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, συνιστά μια εξαιρετικά σοβαρή κλιμάκωση της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης εκ μέρους της Τουρκίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αυτά προκύπτουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας καθώς επίσης και από το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο» είχε αναφέρει νωρίτερα σε ανακοίνωσή της – που προηγήθηκε των τουρκικών ανακοινώσεων – η κυπριακή Προεδρία.
Στην ίδια ανακοίνωση γινόταν λόγος για «κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» και τονιζόταν: «Η Τουρκία επέλεξε να πραγματοποιήσει γεωτρητικές δραστηριότητες εντός του θαλασσίου τεμαχίου 7, το οποίο και έχει αδειοδοτηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση σε ευρωπαϊκές εταιρείες και το οποίο βρίσκεται εντός της ΑΟΖ / υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, ως αυτή έχει οριοθετηθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο μεταξύ των σχετικών παράκτιων κρατών, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, με τη Συμφωνία Οριοθέτησης της ΑΟΖ του 2003. Η εξερεύνηση ή/και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 7 αποτελεί αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου κράτους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας».
Μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου – ερωτηθείς για τη διαχείριση της νέας πρόκλησης της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ- δήλωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία αξιοποιεί όλα τα νομικά, πολιτικά και διπλωματικά μέσα που έχει στη διάθεσή της.
Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού, που διήρκεσε δυόμισι ώρες, ο κ. Προδρόμου είπε ακόμη πως «όλες οι πολιτικές δυνάμεις καταδικάζουν κατηγορηματικά τη νέα προκλητική παράνομη επέμβαση της Τουρκίας μέσα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».