Επίθεση στο Παρίσι: Ο δράστης είχε ασπαστεί πρόσφατα το Ισλάμ
Τέσσερις αστυνομικοί, μεταξύ αυτών μία γυναίκα, έχασαν τη ζωή τους από χτυπήματα με μαχαίρι μέσα στο αρχηγείο της αστυνομίας του Παρισιού αφού δέχθηκαν επίθεση από έναν εργαζόμενο, ο οποίος στη συνέχεια έπεσε νεκρός από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού, στην επίθεση στα κεντρικά της αστυνομίας έχασαν τη ζωή τους μία γυναίκα και τρεις άνδρες.
«Ανακοινώνουμε με λύπη τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, τριών ανδρών και μιας γυναίκας. Τρεις αστυνομικοί και ένα διοικητικό στέλεχος» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετς.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «ο φερόμενος δράστης είναι ένας άνδρας ηλικίας 45 ετών».
Ο δράστης «δεν είχε ποτέ εκδηλώσει δυσκολίες στη συμπεριφορά του» υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.
Ένα ακόμη θύμα διακομίστηκε στο νοσοκομείο «επειγόντως», σύμφωνα με μια πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση.
Η επίθεση σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα μέσα στο εμβληματικό κτήριο που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, κοντά στον καθεδρικό ναό της Νοτρ Νταμ.
Προς το παρόν δεν έχουν διευκρινιστεί τα κίνητρα του δράστη. Οι ερευνητές εξετάζουν κυρίως το σενάριο μιας προσωπικής διένεξης, διευκρίνισαν συγκλίνουσες πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ωστόσο, όπως μεταδίδει το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, o δράστης είχε πρόσφατα προσηλυτιστεί στο Ισλάμ. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το BFMTV, ο 45χρονος είχε ασπαστεί το Ισλάμ εδώ και 18 μήνες.
Από την πλευρά του, εντούτοις, ο Ζαν Μαρκ Μπαιγιέ, ηγετικό στέλεχος της συνδικαλιστικής ένωσης των αστυνομικών, περιέγραψε το περιστατικό ως εγκληματική ενέργεια κι όχι τρομοκρατική.
«Ήταν μια στιγμή παράνοιας» σημείωσε στο BFM TV.
Ο δράστης, ο οποίος σκοτώθηκε μέσα στην εσωτερική αυλή της έδρας της παρισινής αστυνομίας, εργαζόταν στη Διεύθυνση Πληροφοριών, στο τμήμα πληροφορικής, κι αντιμετώπιζε κάποιου είδους αναπηρία.
Η Daily Mail δημοσιεύει μια φωτογραφία στην οποία φαίνεται ο δράστης νεκρός στο έδαφος:
Γύρω στις 14.00 ώρα Ελλάδας, ο 45χρονος επιτέθηκε εναντίον τριών αστυνομικών της Διεύθυνσής του, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα.
Κατόπιν, φεύγοντας από τις σκάλες, επιτέθηκε σε δύο γυναίκες με ένα κουζινομάχαιρο. Στον διάδρομο του κτιρίου, ένας αστυνομικός του δίνει εντολή να αφήσει κάτω το μαχαίρι. Θα ανοίξει πυρ εναντίον του. Ο δράστης πέφτει νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι.
Συναγερμός ήχησε από τα μεγάφωνα του δικαστικού μεγάρου του Παρισιού, που βρίσκεται μπροστά από το αρχηγείο της αστυνομίας κι ακούστηκε το εξής μήνυμα: «Διαπράχθηκε επίθεση στο αρχηγείο της αστυνομίας. Η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο», η περιοχή «παραμένει σε συναγερμό».
«Ο φερόμενος ως δράστης άρχισε την επίθεση στο γραφείο του κατόπιν βγήκε για να τη συνεχίσει σε άλλα σημεία του αρχηγείου» δήλωσε ο Λοϊκ Τραβέρ, ένας εκπρόσωπος του συνδικάτου Alliance της γαλλικής αστυνομίας, στο BFMTV.
«Ήταν ένας εργαζόμενος υπόδειγμα, χωρίς βεβαρημένο μητρώο» κι εργαζόταν «περισσότερα από 20 χρόνια εδώ», σύμφωνα με τον ίδιο.
Η περιοχή αποκλείστηκε από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ καμιά δεκαριά οχήματα της πυροσβεστικής έσπευσαν στο σημείο, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες
«Άνθρωποι έτρεχαν παντού, κλάματα παντού» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εμερί Σιαμαντί, ένας μεταφραστής που ήταν στο αρχηγείο την ώρα της επίθεσης.
«Άκουσα έναν πυροβολισμό, κατάλαβα ότι προερχόταν από μέσα» περιέγραψε.
«Λίγα λεπτά μετά, είδα κάποιες αστυνομικίνες που έκλαιγαν. Βρίσκονταν σε πανικό».
Αξιωματικός της αστυνομίας που μίλησε στο ραδιοφωνικό δίκτυο franceinfo ανέφερε πως ο δράστης είχε θέματα με τον προϊστάμενό του.
«Γνωρίζω ότι υπήρχε ένταση μεταξύ εκείνου και του προϊσταμένου του» εξήγησε ο Κριστόφ Κρεπέν.
«Δεν νομίζω ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε το αρχηγείο της αστυνομίας, για να «εκφράσει τη στήριξή του και την αλληλεγγύη του στο σύνολο των εργαζομένων».
Η φονική επίθεση έγινε μία ημέρα μετά τη διαδήλωση χιλιάδων αστυνομικών στο Παρίσι, σε μια «πορεία οργής» και μια πρωτόγνωρη κινητοποίηση τα τελευταία 20 χρόνια.