Αυστηρή προειδοποίηση ΗΠΑ σε Τουρκία: Ή μένετε μαζί μας στο ΝΑΤΟ ή αγοράζετε τους S-400
Αυστηρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, τονίζοντας πως η Άγκυρα έχει δύο επιλογές: ή να παραμείνει σύμμαχος στο ΝΑΤΟ ή να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης με τις «παράτολμες αποφάσεις της», όπως είναι η αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.
Στην ομιλία του με την ευκαιρία της 70ής επετείου από την ίδρυση «της πιο επιτυχημένης στρατιωτικής συμμαχίας στην ιστορία», όπως χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ, ο Πενς, ενέτεινε τις πιέσεις προς την Άγκυρα να αποσυρθεί από τη συμφωνία αυτή με τη Μόσχα.
«Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει. Θέλει να παραμείνει κρίσιμος εταίρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία ή θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης λαμβάνοντας τέτοιες παράτολμες αποφάσεις που υπονομεύουν τη συμμαχία μας;», διερωτήθηκε.
Λίγο νωρίτερα, χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, ο Πενς υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι δεν θα παραμείνει άπραγος την ώρα που οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ «αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας που απειλούν τη συνοχή της συμμαχίας μας».
Άμεση η απάντηση της Τουρκίας
Η Άγκυρα απάντησε άμεσα στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς που κάλεσε νωρίτερα την Τουρκία "να επιλέξει" αν θα παραμείνει σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, εντείνοντας τις πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για να μην προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.
Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι ανήρτησε μια δική του… προειδοποίηση στο Twitter: "Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επιλέξουν. Θέλουν να παραμείνουν σύμμαχος της Τουρκίας ή θα διακινδυνεύσουν τη φιλία μας ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τρομοκράτες για να υπονομεύσουν την άμυνα του συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ εναντίον των εχθρών του;" έγραψε ο Οκτάι.
Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει πάντως κατ' επανάληψη ότι η αγορά των S-400 θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων ενώ αυτήν την εβδομάδα σταμάτησαν την παράδοση εξοπλισμού για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Τουρκία.
Τουρκία: Δεν παραιτούμαστε από την αγορά των S-400
Η Τουρκία δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 παρά τις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες ανέστειλαν την παράδοση στην Άγκυρα εξοπλισμού που συνδέεται με τα αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα F-35, προειδοποίησε νωρίτερα την Ουάσινγκτον ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Turkish Foreign Ministry via AP
«Είναι μια υπόθεση που έχει τελειώσει και δεν θα γυρίσουμε πίσω», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνεδρίου στο περιθώριο της συνόδου για τον εορτασμό των 70 χρόνων του ΝΑΤΟ.
Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμη πως η Άγκυρα πρότεινε στην Ουάσινγκτον να σχηματίσουν μια κοινή ομάδα εργασίας που θα φροντίσει ώστε το ρωσικό σύστημα S-400 να μην συνιστά απειλή για τον στρατιωτικό εξοπλισμό των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ.
Το ρωσικό σύστημα «δεν θα ενσωματωθεί στο σύστημα του ΝΑΤΟ» επειδή «είναι για δική μας χρήση», είπε ο Τσαβούσολγου και συνέχισε: «Ως εκ τούτου προτείνουμε στις ΗΠΑ να δημιουργήσουμε μια τεχνική ομάδα εργασίας που θα εξασφαλίσει ότι το σύστημα αυτό δεν θα αποτελεί απειλή -ούτε για τα (αμερικανικά) F-35 ούτε για τα συστήματα του ΝΑΤΟ».
Εξάλλου, σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, η αμερικανική κυβέρνηση και η Τουρκία θα πρέπει να εξηγήσουν στο Κογκρέσο των ΗΠΑ γιατί η Άγκυρα έπρεπε να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία.
Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ακόμα πως η Άγκυρα δεν απομακρύνεται από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ προχωρώντας στην αγορά του ρωσικού συστήματος.
Για τα μαχητικά F-35, ο Τούρκος υπουργός εκτίμησε ότι οι Αμερικανοί δεν μπορούν τώρα να κάνουν πίσω επειδή η Άγκυρα έχει ήδη καταβάλει 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την καταβολή άλλων 2,3 δισεκ. δολαρίων.
Για να δικαιολογήσει την τουρκική επιμονή για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, ο Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε ότι η χώρα του χρειαζόταν "κατεπειγόντως" ένα τέτοιο αμυντικό σύστημα "λόγω των απειλών" στην περιοχή όπου "όλος ο κόσμος διαθέτει πυραύλους". "Το ΝΑΤΟ δεν είναι ικανό να καλύψει τον εναέριο χώρο μας σε αυτό το στάδιο", υποστήριξε.
Όσον αφορά την πρόταση της Ουάσινγκτον που ενέκρινε πρόσφατα την πώληση πυραύλων Patriot στην Τουρκία με την ελπίδα ότι η σύμμαχός της θα υπαναχωρήσει από την αγορά των S-400, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας εμφανίστηκε επιφυλακτικός. «Αυτό δεν εγγυάται ότι οι ΗΠΑ θα μπορέσουν πράγματι να πουλήσουν τους Patriot στην Τουρκία, αφού δεν καταφέραμε να τους αποκτήσουμε εδώ και δέκα χρόνια», σχολίασε, κατηγορώντας τις προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις επειδή δεν συμφώνησαν στη σύναψη αυτού του συμβολαίου.
«Το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί νέο Ψυχρό Πόλεμο αλλά θα αμυνθεί»
Με τη σειρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι δεν επιθυμούν μια νέα κούρσα εξοπλισμών ή έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά ξέρουν πώς να αμυνθούν, αν χρειαστεί.
AP Photo/Andrew Harnik
Σε ομιλία του στο Κογκρέσο, στην Ουάσινγκτον, ο Γενς Στόλτενμπεργκ απηύθυνε επίσης έκκληση «να διατηρηθεί η ενότητα» των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο πρόσφατο παρελθόν έχει επικρίνει κάποιους από τους συμμάχους ενώ συχνά αναδύονται και διαφωνίες, όπως αυτή μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας.
Ο πρώην υπουργός της Νορβηγίας καταχειροκροτήθηκε από τους Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς γερουσιαστές και βουλευτές, ιδίως όταν υπενθύμισε τη δέσμευση που είχαν αναλάβει οι ιδρυτές της Συμμαχίας: «ένας για όλους και όλοι για έναν».
«Ξεπεράσαμε τις διαφωνίες μας στο παρελθόν και πρέπει να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας στο μέλλον», είπε, τονίζοντας: «Είναι καλό να έχουμε φίλους» ενώ επισήμανε ότι «το ΝΑΤΟ ήταν καλό για την Ευρώπη αλλά ήταν επίσης καλό για τις ΗΠΑ», χαρακτηρίζοντάς το «την πιο επιτυχημένη συμμαχία στην ιστορία».
Κατονομάζοντας τη Ρωσία ως τη σημαντικότερη απειλή που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ, κάλεσε για άλλη μια φορά τη Μόσχα να σεβαστεί τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (INF) που είχε υπογράψει το 1987 η τότε Σοβιετική Ένωση με τις ΗΠΑ. «Η Ρωσία παραβιάζει τη συνθήκη INF», είπε ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι «ο χρόνος πιέζει» για να βρεθεί μια λύση.
«Δεν θέλουμε μια νέα κούρσα εξοπλισμών, δεν θέλουμε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο. Αλλά δεν είμαστε αφελείς. Μια συμφωνία που δεν τηρείται παρά μόνο από το ένα μέρος δεν θα εγγυηθεί την ασφάλειά μας» και «το ΝΑΤΟ θα λαμβάνει πάντα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την αξιόπιστη και αποτελεσματική αποτροπή», υπογράμμισε. Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν σκοπεύει να αναπτύξει πυρηνικούς πυραύλους στην Ευρώπη.
Ο Στόλτενμπεργκ, όπως έκανε και την Τρίτη στον Λευκό Οίκο, συμφώνησε με τον Τραμπ ότι οι 28 χώρες-μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες τους γιατί αυτή η αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού τους «ενισχύει το ΝΑΤΟ».