Η ΕΕ σταματά τις διασώσεις μεταναστών λόγω Ιταλίας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναστέλλει προσωρινά την ανάπτυξη ναυτικών μέσων της για τη διάσωση μεταναστών ανοικτά της Λιβύης, που είχε ξεκινήσει το 2015, στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης «Σοφία», ανακοίνωσε την Τετάρτη, Ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Μέχρι τώρα καμία λύση δεν έχει βρεθεί στο θέμα της αποβίβασης» των μεταναστών που διασώζονται στη θάλασσα, δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς η Ιταλία απαιτεί την αλλαγή των κανόνων εκείνων που επιβάλλουν την αποβίβαση μεταναστών στα λιμάνια της.
Μια συμφωνία έχει επιτευχθεί ανάμεσα στις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ για την εξάμηνη παράταση της αποστολής κατά των διακινητών «Σοφία», έως τον Σεπτέμβριο του 2019, αλλά χωρίς αυτή τη ναυτική συνιστώσα της που αποτελούσε μια ουσιώδη πλευρά.
«Η επιχείρηση "Σοφία" είναι μια ναυτική επιχείρηση. Είναι σαφές πως χωρίς τα θαλάσσια μέσα, δεν θα μπορεί πλέον να φέρει σε πέρας αποτελεσματικά την εντολή της», παραδέχθηκε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Η παράταση της αποστολής αφορά επίσης δύο άλλες πλευρές: τις αεροπορικές περιπολίες για τον εντοπισμό πλοιαρίων που μεταφέρουν μετανάστες και την εκπαίδευση της λιβυκής ακτοφυλακής στη μάχη κατά της διακίνησης ανθρώπων.
Η συμφωνία, διευκρίνισε ακόμη ο ίδιος αξιωματούχος, θα πρέπει, μέχρι το τέλος της ημέρας, να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη.
Υπό ιταλική διοίκηση, το αρχηγείο της αποστολής έχει την έδρα του στη Ρώμη και το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό έχει μεγάλη ανάμιξη στις επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται ανοικτά της Λιβύης, από όπου αναχωρούν πλοιάρια με αιτούντες άσυλο.
Όμως ο αντισυστημικός συνασπισμός, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία στη Ρώμη από το 2018, απαιτούσε την αλλαγή των κανόνων που επιβάλλουν την αποβίβαση των ναυαγών που περισυλλέγονται από τα πλοία της «Σοφία» στα ιταλικά λιμάνια.
Η «Σοφία» διεκδικεί τα εύσημα για τη διάσωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπινων ζωών στην κεντρική Μεσόγειο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Ένα δεξαμενόπλοιο ανεφοδιασμού πλοίων που διέσωσε 108 μετανάστες στ΄ανοιχτά της Λιβύης, ξαφνικά άλλαξε πορεία και κατευθύνεται βόρεια, προς τη Μάλτα το βράδυ της Τετάρτης, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, κατηγορώντας τους μετανάστες ότι έκαναν πειρατεία στο πλοίο.
Το Elhiblu I, φορτηγό πλοίο του εμπορικού ναυτικού με σημαία Παλάου, διέσωσε «μια ομάδα μεταναστών» το βράδυ της Τρίτης, στα διεθνή ύδατα, όπου η λιβυκή ακτοφυλακή έχει την ευθύνη για τις επιχειρήσεις διάσωσης, και ακολούθησε την πορεία του προς το λιμάνι της Τρίπολης.
«Ωστόσο σε απόσταση έξι ναυτικών μιλίων από το λιμάνι, το πλοίο ξαφνικά άρχισε να κατευθύνεται βόρεια», δήλωσε ο Σαλβίνι. Σύμφωνα με τον ιταλό υπουργό, σήμερα το απόγευμα το πλοίο βρισκόταν στο μέσο της απόστασης μεταξύ της Τρίπολης και της Μάλτας.
Δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τις λιβυκές αρχές και τη ναυτιλιακή εταιρία Elhiblu, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, για να προβούν σε κάποιο σχόλιο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Δεν είναι ναυαγοί αλλά πειρατές», επέμεινε ο Σαλβίνι τονίζοντας ότι δεν θα επιτραπεί στο πλοίο να εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Ιταλίας αν επιλέξει να κατευθυνθεί στο νησί της Λαμπεντούζα ή στη Σικελία.
«Είναι η πιο φανερή απόδειξη ότι δεν γίνεται λόγος για επιχειρήσεις διάσωσης φτωχών ναυαγών που διαφεύγουν από τον πόλεμο αλλά για μια εγκληματική διακίνηση ανθρώπων, η διαχείρισή της οποίας γίνεται με εγκληματικό τρόπο», πρόσθεσε.
Εδώ και χρόνια, τα εμπορικά πλοία που πλέουν στ' ανοικτά της Λιβύης, πολλές φορές αλλάζουν πορεία για να διασώσουν μετανάστες.
Ωστόσο, από τότε που η Τρίπολη πήρε σταδιακά τη σκυτάλη από τη Ρώμη για να συντονίζει αυτές τις επιχειρήσεις, τα πλοία λαμβάνουν την εντολή να οδηγήσουν εκ νέου τους μετανάστες στη Λιβύη, προς μεγάλη δυσαρέσκεια των τελευταίων, καθώς εκεί κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με έναν νέο κύκλο βίας.