ΚΟΣΜΟΣ

Η Ιταλία μπλόκαρε το κοινό ανακοινωθέν της ΕΕ για αναγνώριση του Γκουαϊδό - Επιφυλακτική η Ελλάδα

Η Ιταλία μπλόκαρε το κοινό ανακοινωθέν της ΕΕ για αναγνώριση του Γκουαϊδό - Επιφυλακτική η Ελλάδα
REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

H Ιταλία μπλόκαρε δήλωση των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, έχει τη νομιμοποίηση να διοργανώσει νέες προεδρικές εκλογές μετά την άρνηση του προέδρου Μαδούρο.

«Σίγουρα δεν θα υπάρξει κοινή δήλωση της ΕΕ επειδή ορισμένα κράτη μέλη είναι αντίθετα σε αυτή», είπε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέπ Μπορέλ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες όπου συμμετέχει σε μια Sύνοδο υπουργών της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής του Σαρμ ελ-Σέιχ.

Τέσσερις διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν κατέστη δυνατή η έγκριση της κοινής δήλωσης. Η Ιταλία αρνήθηκε να εγκρίνει το κείμενο του προσχεδίου, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές. Η Ελλάδα εξέφρασε επίσης επιφυλάξεις, σύμφωνα πάντα με τις πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Δεκατέσσερα κράτη-μέλη της ΕΕ: Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία, Δανία, Ολλανδία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Πορτογαλία, Αυστρία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Σουηδία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο, αναγνώρισαν η κάθε μια ξεχωριστά ότι ο Χουάν Γκουαϊδό ασκεί χρέη προέδρου προκειμένου να προκηρύξει νέες εκλογές, ρόλο που του αποδίδει το Σύνταγμα της Βενεζουέλας.

Από την πλευρά του, το Βέλγιο ανακοίνωσε διά του υπουργού Εξωτερικών Ντιντιέ Ρεντέρ την υποστήριξή του στον «Χουάν Γκουαϊδό στην αποστολή του να διοργανώσει νέες ελεύθερες και διαφανείς εκλογές».

«Χρειάζεται σαφήνεια, με μια κοινή γραμμή μαζί με όλους τους συμμάχους μας και τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα.

«Δεν μπορεί να υπάρξουν αβεβαιότητες και δισταγμοί», πρόσθεσε, διότι «η επιλογή είναι ανάμεσα στην λαϊκή βούληση και στο αίτημα για πραγματική Δημοκρατία από τη μια, και στη βία της δύναμης από την άλλη», υπογράμμισε ο Ματαρέλα.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι η Ιταλία και η Βενεζουέλα διατηρούν στενότατες σχέσεις λόγω των πολλών Ιταλών που ζουν στην λατινοαμερικανική αυτή χώρα, αλλά και των πολιτών της Βενεζουέλας ιταλικής καταγωγής.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει λάβει σαφή θέση υπέρ του Μαδούρο ή του Γκουαϊδό και ότι έχει τονίσει ότι πρέπει να οργανωθούν ελεύθερες εκλογές, αλλά παράλληλα ότι δεν πρέπει να υπάρξουν έξωθεν παρεμβάσεις.

Νωρίτερα, ο ηγέτης της βενεζουελανής αντιπολίτευσης δήλωσε σε συνέντευξή του, ότι θα έκανε ό,τι μπορούσε για να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ιταλίας, μετά τη διαίρεση της ιταλικής κυβέρνησης ως προς το αν θα τον αναγνωρίσει ως προσωρινό πρόεδρο.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε η ιταλική κυβέρνηση να προσθέσει την υποστήριξή της --η οποία είναι πολύ σημαντική για εμάς-- σε αυτή που εκφράσθηκε από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Γκουαϊδό στην εφημερίδα Corriere della Sera.

Ο Γκουαϊδό, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας στα τέλη του περασμένου μήνα, βγάζοντας δεκάδες χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, οι οποίοι αξιώνουν την απομάκρυνση του Νικολάς Μαδούρο.

Η διορία των οκτώ ημερών που είχαν δώσει στον Νικολάς Μαδούρο δέκα ευρωπαϊκές χώρες για προκήρυξη ελεύθερων προεδρικών εκλογών, έληξε το βράδυ της Κυριακής, οπότε σήμερα Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Βρετανία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Λετονία και Λιθουανία, αναγνώρισαν επισήμως στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, δικαίωμα να διοργανώσει νέες προεδρικές εκλογές.