Πώς οι Αρχές υποτίμησαν τον μακελάρη του Μαγδεμβούργου - Απειλούσε ακόμα και τη Μέρκελ
Αν και ήταν γνωστός στις γερμανικές Αρχές ο δράστης της επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο το βράδυ της Παρασκευής,(20/12), ωστόσο τον «υποτίμησαν», παρά το γεγονός ότι ο ίδιος σε αναρτήσεις του είχε απειλήσει να σκοτώσει ακόμη και την πρώην καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.
Συγκεκριμένα ο 50χρονος Σαουδάραβας γιατρός, αν και δήλωνε επικριτής του Ισλάμ και υπερασπιστής των δικαιωμάτων των γυναικών, σε αναρτήσεις του είχε εκφράσει την πρόθεση να σκοτώσει την πρώην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, την οποία μάλιστα κατηγορούσε ότι προσπαθούσε να «ισλαμοποιήσει την Ευρώπη», λόγω της απόφασής της να επιτρέψει την είσοδο μεγάλου αριθμού προσφύγων στη χώρα το 2015.
Επιπλέον είχε, επανειλημμένα, κατηγορήσει τις γερμανικές αρχές ότι προσπαθούσαν να τον λογοκρίνουν. Την ίδια ώρα υποστήριζε πως είχε απομονωθεί από τους φίλους και την οικογένειά του μετά την επίσημη ανακοίνωση του ότι είχε αποκηρύξει τη μουσουλμανική του πίστη.
Οι ασθενείς του - συχνά αιτούντες άσυλο- στην κλινική 40 χιλιόμετρα νότια του Μαγδεμβούργου, όπου εργαζόταν ως σύμβουλος ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής, τον είχαν κατηγορήσει ότι ήταν «κακός άνθρωπος» για την απόφασή του αυτή.
Τους τελευταίους μήνες πριν από την επίθεση η προσοχή του στράφηκε στην κριτική των γερμανικών Αρχών και στην προκατάληψη που πίστευε ότι είχαν απέναντι στους Σαουδάραβες όπως ο ίδιος και ιδίως σε γυναίκες αιτούντες άσυλο που είχαν αποκηρύξει το Ισλάμ.
«Θα τους σφάξουμε»
Τον Αύγουστο, σε μια ανάρτησή του, φέρεται να έγραψε: «Αν η Γερμανία θέλει να μας σκοτώσει, θα τους σφάξουμε, θα πεθάνουμε ή θα πάμε με περηφάνια στη φυλακή».
Οι Αρχές είναι επίσης αντιμέτωπες με έντονες επικρίσεις μετά από αναφορές από ΜΜΕ ότι είχαν γίνει αποδέκτες προειδοποιήσεων για τον ύποπτο. Μάλιστα η αστυνομία αποκάλυψε ότι είχε διενεργήσει αξιολόγηση σχετικά με το αν ο ύποπτος θα μπορούσε να αποτελεί πιθανή απειλή πριν από ένα χρόνο. Το συμπέρασμα ήταν ότι δεν συνιστούσε απειλή.
Ακόμη και η εξόριστη στη Γερμανία σαουδαραβική κοινότητα φοβόταν τον άνδρα αυτόν. «Τον γνωρίζουμε καλά, μας τρομοκρατούσε επί χρόνια», δήλωσε η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου πρώην Μουσουλμάνων Μίνα Αχάντι.
Η ίδια χαρακτήρισε τον φερόμενο ως δράστη «ψυχοπαθή που είχε ασπαστεί τη συνωμοσιολογική ιδεολογία της άκρας δεξιάς» και ο οποίος «δεν απεχθάνεται μόνο τους μουσουλμάνους, αλλά και όλους όσοι δεν μοιράζονται το μίσος του».
Επίσης έρευνα διατάχθηκε ύστερα από την ανακοίνωση των Αρχών της Σαουδικής Αραβίας ότι προειδοποίησαν τις γερμανικές περισσότερες από μία φορές ότι ο 50χρονος αποτελούσε απειλή.
Ωστόσο, ένας εμπειρογνώμονας σε θέματα αντιτρομοκρατίας δήλωσε στο BBC ότι οι Σαουδάραβες μπορεί να έχουν οργανώσει μια εκστρατεία παραπληροφόρησης για να δυσφημίσουν κάποιον που προσπάθησε να βοηθήσει νεαρές γυναίκες από τη Σαουδική Αραβία να ζητήσουν άσυλο στη Γερμανία.
Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας εξέφρασαν την έκπληξή τους για τη φύση της επίθεσης, η οποία διήρκεσε δύο με τρία λεπτά. Ο Πέτερ Νόιμαν από το King's College του Λονδίνου, βετεράνος ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας, έγραψε στο X: «Μετά από 25 χρόνια σε αυτή τη δουλειά, νομίζεις ότι τίποτα δεν μπορεί να σε εκπλήξει πια.Αλλά ένας 50χρονος Σαουδάραβας πρώην μουσουλμάνος που ζει στην Ανατολική Γερμανία, αγαπάει το AfD και θέλει να τιμωρήσει τη Γερμανία για την ανοχή της απέναντι στους ισλαμιστές - αυτό πραγματικά δεν ήταν στο ραντάρ μου».
Η επίθεση, ένα από τα χειρότερα τρομοκρατικά εγκλήματα στην ιστορία της χώρας, έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Γερμανία. Η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο μετά την κατάρρευση του τριμερούς συνασπισμού του Σολτς τον περασμένο μήνα λόγω διαφορών ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης μυριάδων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της βαθιάς οικονομικής ύφεσης, και βαθιών διαφορών ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της μετανάστευσης.