ΚΟΣΜΟΣ

«Όχι» στον ιταλικό προϋπολογισμό από την Κομισιόν

«Όχι» στον ιταλικό προϋπολογισμό από την Κομισιόν
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το ελαφρώς διορθωμένο προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού που είχε υποβάλει τις περασμένες ημέρες η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Σε οριστική ρήξη βρίσκονται πλεόν Βρυξέλλες και Ρώμη, μετά τη σημερινή απόφαση της Κομισιόν να απορρίψει τον αναθεωρημένο ιταλικό προϋπολογισμό.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανακοίνωσε και επισήμως την απόρριψη του προϋπολογισμού για το 2019, τονίζοντας ότι δεν ευθυγραμμίζεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ως προς το έλλειμμα και κυρίως, ως προς το χρέος.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε απάντησε πριν από λίγο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «η κυβέρνηση της Ρώμης είναι βέβαιη για την αποτελεσματικότητα του προϋπολογισμού της», τονίζοντας ότι ελπίζει να μπορέσει να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το ερχόμενο Σάββατο στις Βρυξέλλες.

Οι Βρυξέλλες επιμένουν σε μείωση των δαπανών και αύξηση των εσόδων, προκειμένου το έλλειμμα να περιοριστεί στο 1%, όπως είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι.

Στις 23 Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για πρώτη φορά στην ιστορία της, ζητώντας την αναθεώρησή του, διότι απέκλινε από τη δημοσιονομική σύσταση που απηύθυνε στη Ρώμη το Συμβούλιο της ΕΕ, στις 13 Ιουλίου 2018.

Τον Ιούλιο του 2018, το Συμβούλιο της ΕΕ συνέστησε στην Ιταλία να προβεί σε διαρθρωτική βελτίωση ύψους 0,6% του ΑΕΠ, ωστόσο το αρχικό προσχέδιο προϋπολογισμού προέβλεπε μια διαρθρωτική επιδείνωση ύψους 0,8% του ΑΕΠ το 2019.

Τα πρώτα πειθαρχικά μέτρα κατά της Ιταλίας από την Κομμισιόν αναμένεται να ληφθούν σήμερα, καθώς οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ανησυχούν ότι τα σχέδια «δανειζόμαστε και δαπανούμε» της Ρώμης θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια νέα κρίση χρέους που θα αποδειχτεί επιβλαβής για όλους.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η Κομισιόν αναφέρει στην απόφασή της μετά την απόρριψη ότι θα πρέπει να ανοίξει πειθαρχική διαδικασία κατά του τρίτου μεγαλύτερου μέλους του ευρώ.

Όπως μεταδίδει η La Stampa, μετά τη συνεδρίαση του κολεγίου των επιτρόπων, η Επιτροπή υιοθέτησε επίσης την έκθεση για το χρέος, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την διαδικασία που ακολουθείται όταν μια χώρα έχει υπερβολικό έλλειμμα, τις επόμενες εβδομάδες.

Τώρα πια το Ecofin θα πρέπει να ψηφίσει στις αρχές Δεκεμβρίου ή το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου για την έναρξη μιας διαδικασίας που θα ζητά απ' την Ιταλία να συμμορφωθεί εντός έξι μηνών. Στο μεσοδιάστημα ίσως επιβληθεί κάποιο χρηματικό πρόστιμο στην Ιταλία, το οποίο θα μπορούσε να ανέρχεται στο 0,2% του ΑΕΠ της προηγούμενης χρονιάς, γράφει η La Stampa.

Μόλις λήξει η προθεσμία για τη διόρθωση του προϋπολογισμού, η Επιτροπή και το Συμβούλιο θα αξιολογήσουν τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί, θέτοντας την διαδικασία σε αναστολή ή σε εντατικοποίηση, εάν η προσπάθεια δεν κριθεί επαρκής.

Ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, ξεκαθάρισε ότι ο στόχος για έλλειμμα 2,4% δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση και δεν πρόκειται να αναθεωρηθεί, λίγο πριν τις επίσημες ανακοινώσεις της Κομισιόν.

«Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο για τις επενδύσεις, αλλά όχι για το έλλειμμα ή για τις συντάξεις» επεσήμανε ο Σαλβίνι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

«Έφτασε το γράμμα τον Βρυξελλών; Εντάξει, περιμένουμε εκείνο του Άι Βασίλη» δήλωσε ο Σαλβίνι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ας μας αφήσουν να δουλέψουμε. Μου φαίνεται ασεβές να επιβληθούν κυρώσεις για μέτρα που στοχεύουν στην ανάπτυξη. Θα τα πούμε σε ένα χρόνο, αλλά δεν θέλω προκαταλήψεις. Εμείς πιστεύομε στην αποτελεσματικότητα του προϋπολογισμού μας, εγώ δεν αμφισβητώ τους προϋπολογισμούς των άλλων χωρών», πρόσθεσε ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών.