ΚΟΣΜΟΣ

πΓΔΜ: Αγώνας δρόμου από τον Ζάεφ για την αποφυγή πρόωρων εκλογών

πΓΔΜ: Αγώνας δρόμου από τον Ζάεφ για την αποφυγή πρόωρων εκλογών
REUTERS/Ognen Teofilovski

Μία εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ ο Ζόραν Ζάεφ αναζητά, με αντίπαλό του και τον χρόνο, τους έντεκα βουλευτές που τού «λείπουν» ώστε να καταφέρει να περάσει από τη Βουλή τη Συμφωνία, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προτεραιότητα της κυβέρνησης Ζάεφ, ενώ και διεθνείς αξιωματούχοι εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους προς αυτή την κατεύθυνση. Τονίζουν μάλιστα πως η πΓΔΜ δεν χρειάζεται πρόωρες εκλογές, αλλά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή με τα δύο τρίτα της πλειοψηφίας.

Παρά τη διεθνή στήριξη, ο Ζάεφ βρίσκεται αντιμέτωπος με δύσκολες καταστάσεις στο εσωτερικό της χώρας, μετά και την ανατροπή των σχεδιασμών του εξαιτίας της μικρής συμμετοχής στο δημοψήφισμα, ενώ η ένταση κορυφώθηκε μετά και την πρόταση της αντιπολίτευσης για σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, αλλά και σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το δημοψήφισμα.

Ο Ζόραν Ζάεφ επικεντρώνεται στο πώς να επιτύχει συμμαχίες με βουλευτές της αντιπολίτευσης προκειμένου να εξασφαλίσει τη θετική τους ψήφο στη Βουλή, (χρειάζεται 80), ξεκαθαρίζοντας πως δεν επιθυμεί να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές. «Όμως, αν η αντιπολίτευση επιχειρήσει να αποπροσανατολίσει τη χώρα από την ένταξή της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, τότε θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε στις κάλπες», είπε στην πρώτη του συνέντευξη μετά το δημοψήφισμα.

«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να εξασφαλίσουμε την απαιτούμενη πλειοψηφία για τις συνταγματικές αλλαγές», είπε και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι και η αντιπολίτευση επιθυμεί την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. «Ακόμη και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, που μποϊκόταρε το δημοψήφισμα, είναι θετικός σε αυτή την κατεύθυνση. Όμως αν ελπίζει να επιστρέψει στην εξουσία ρισκάροντας το μέλλον της χώρας οι εκλογές θα είναι αναπόφευκτες», τόνισε ο Ζάεφ, ο οποίος απολαμβάνει τη στήριξη τόσο Ευρωπαίων όσο και Αμερικανών αξιωματούχων στην προσπάθειά του να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, ότι η πΓΔΜ πρέπει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που απαιτείται για την κύρωση της Συμφωνίας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.

«Με τις πρόωρες εκλογές απλώς θα καθυστερήσει η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του 2019», είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος σε αυστριακή εφημερίδα.

Εκτίμησε μάλιστα πως ο στόχος της πλειοψηφίας των δύο τρίτων της Βουλής μπορεί να επιτευχθεί, σημειώνοντας χαρακτηριστικά σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ πως χρειάζονται οκτώ ή εννέα βουλευτές από την αντιπολίτευση για τον σκοπό αυτό.

«Όλοι, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης, λένε πως επιθυμούν την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», είπε ο Χαν συμπληρώνοντας πως «απλά πρέπει να πληρώσουν το τίμημα αυτής της λύσης», η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο θα ωφελήσει τη χώρα και όχι κόμματα ή πολιτικούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι, ο οποίος ανυπομονεί, όπως είπε, να δει τη σημαία της πΓΔΜ να κυματίζει στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας πως η χώρα αξίζει να γίνει μέλος της Συμμαχίας.

Τη στήριξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Πρεσπών είχε εκφράσει λίγες ώρες νωρίτερα και ο Αμερικανός Γερουσιαστής Ρον Τζόνσον μιλώντας στο Voice of America, εκτιμώντας πως πλέον το «κλειδί» βρίσκεται στα χέρια του Ζόραν Ζάεφ και του Αλέξη Τσίπρα. Ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Τζόνσον ξεκαθάρισε πως η στάση των ΗΠΑ και η δέσμευσή τους για στήριξη στις κυβερνήσεις των δύο χωρών δεν έχει αλλάξει λόγω της μικρής συμμετοχής στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής. «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την εφαρμογή της συμφωνίας», είπε.