ΚΟΣΜΟΣ

Γένοβα: Πλήθος κόσμου στην δημόσια κηδεία 16 θυμάτων από την κατάρρευση της γέφυρας

Γένοβα: Πλήθος κόσμου στην δημόσια κηδεία 16 θυμάτων από την κατάρρευση της γέφυρας
REUTERS

Περίπου πέντε χιλιάδες άτομα βρέθηκαν στην κηδεία δεκαέξι θυμάτων της κατάρρευσης της γέφυρας της Γένοβας. Είκοσι οικογένειες, όμως, αποφάσισαν να μην πάρουν μέρος στην κηδεία αυτή που οργανώνει το ιταλικό κράτος.

«Πρόκειται για μια εντυπωσιακή διαμαρτυρία από μέρους όλων αυτών των οικογενειών και των πολιτών της χώρας, γενικότερα. Νιώθουν ότι απειλείται η ασφάλειά τους», υπογράμμισε, σε σχόλιό του, ο διευθυντής της εφημερίδας La Stampa, Μαουρίτσιο Μολινάρι. Πρόσθεσε, δε, ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος είναι παρών στην Γένοβα, θα πρέπει, με μεγάλη δυσκολία, να προσπαθήσει να επουλώσει τις πληγές αυτές».

Στον χώρο της Έκθεσης της Γένοβας, όπου γίνεται η κηδεία, χειροκροτήθηκαν επανειλημμένα, πάντως, τόσο οι πυροσβέστες, όσο και οι άνδρες και οι γυναίκες της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας.

Πάνω στα φέρετρα, έχει τοποθετηθεί μια σημαία της Χιλής (ένα από τα θύματα καταγόταν από την Λατινική Αμερική), αλλά και σημαίες της ποδοσφαιρικής ομάδας της Γένοβας. Ο Ιταλός πρόεδρος Ματαρέλα, πριν από την κηδεία, επισκέφθηκε το σημείο της κατάρρευσης, όπου επί τέσσερις ημέρες κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια οι πυροσβέστες, η αστυνομία και οι καραμπινιέροι, η Πολιτική Προστασία και αμέτρητοι εθελοντές.

Οι Ιταλοί τίμησαν δύο μουσουλμάνους

Τέσσερις φορές ήχησε η φράση "Αλλάχ Ακμπάρ", εν μέσω ευλαβούς σιωπής, προς τιμή δύο μουσουλμάνων που σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε η γέφυρα Μοράντι στη Γένοβα, στο περιθώριο της κηδείας των χριστιανών θυμάτων.

Σε μια περίοδο όπου έχουν πολλαπλασιαστεί οι φραστικές και σωματικές επιθέσεις εναντίον των αλλοδαπών και των μουσουλμάνων, οι Ιταλοί επιφύλαξαν ιδιαίτερη τιμή σε δύο Αλβανούς μουσουλμάνους οι οποίοι είναι μεταξύ των 38 θυμάτων που έχουν αναγνωριστεί μέχρι στιγμής.

Παρουσία των πλέον υψηλόβαθμων εκπροσώπων της κυβέρνησης και δεκάδων ιερέων, ένας ιμάμης προσευχήθηκε για λίγα λεπτά σιωπηλά, προτού ακουστεί τέσσερις φορές δυνατά η κραυγή "Αλλάχ Ακμπάρ" (Ο Θεός είναι μεγάλος).

«Απευθύνουμε τις προσευχές μας στον Θεό για όλα τα θύματα» είπε στη συνέχεια ο Μοχάμεντ Νουρ Ντακάν, ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ισλαμικών Κοινοτήτων και Οργανώσεων της Ιταλίας (Ucoii), της μεγαλύτερης μουσουλμανικής ομοσπονδίας στη χώρα. «Στεκόμαστε δίπλα σας και ζητούμε από τον Κύριο, που με το άπειρο έλεός του μας δίδαξε την αξία των γεφυρών (...) να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τις ευθύνες μας», πρόσθεσε απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος.

«Προσευχόμαστε για τη Γένοβα τη μεγαλοπρεπή. Ξέρει πώς να ανασυγκροτηθεί με περηφάνεια, η Γένοβά μας που στα αραβικά σημαίνει "η ωραία". Οι μουσουλμανικές κοινότητες της Γένοβας, της Λιγουρίας και όλης της Ιταλίας προσεύχονται να έχετε ειρήνη. Ο Κύριος να προστατεύει την Ιταλία και τους Ιταλούς», κατέληξε, καταχειροκροτούμενος από τους παρευρισκόμενους.