ΚΟΣΜΟΣ

Δραματική αύξηση των νεκρών από τον φονικό σεισμό στην Ινδονησία

Δραματική αύξηση των νεκρών από τον φονικό σεισμό στην Ινδονησία
Antara Foto/Zabur Karuru/ via REUTERS

Στους 347 ανέρχονται οι νεκροί από το φονικό σεισμό των 6,9 βαθμών που σημειώθηκε στο νησί Λομπόκ στη νότια Ινδονησία την Κυριακή, σύμφωνα με το πρακτορείο Antara. Την ίδια ώρα τουλάχιστον 1.447 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και 165.003 έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους ζώντας σε πρόχειρα καταλύματα χωρίς τρόφιμα. 

«Έχουν εντατικοποιηθεί οι προσπάθειες απομάκρυνσης των ανθρώπων, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα επί του πεδίου», δήλωσε νωρίτερα ο Σουτόπο Πούρουο Νουργκρόχο εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών.

«Ο αριθμός των θυμάτων εξακολουθεί να αυξάνει», πρόσθεσε.

Οι διασώστες συνεχίζουν να ψάχνουν στα ερείπια κτιρίων για επιζώντες με τη βοήθεια εκσκαφέων, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για ενδεχόμενη αύξηση του αριθμού των νεκρών.

Εξάλλου κάποια χωριά του νησιού όπου βρίσκεται το Λομπόκ, έκτασης 4.700 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς, σύμφωνα με τον ινδονησιακό Ερυθρό Σταυρό.

Στην άκρη του δρόμου και σε ορυζώνες έχουν δημιουργηθεί πρόχειρα καταλύματα, όμως πολλοί καλλιεργητές διστάζουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, παρότι έχουν υποστεί ζημιές, ή τα ζώα τους.

Με τη βοήθεια της κυβέρνησης και διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων οι τοπικές αρχές έχουν αρχίσει να οργανώνουν την παροχή βοήθειας στους πληγέντες, όμως οι ομάδες των διασωστών δεν μπορούν να φτάσουν σε κάποιες περιοχές εξαιτίας των ζημιών που έχουν σημειωθεί στους δρόμους στο βόρειο και το ανατολικό Λομπόκ, περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Σύμφωνα με τον στρατό, τρία στρατιωτικά ελικόπτερα που μεταφέρουν τρόφιμα, φάρμακα, κουβέρτες, σκηνές και νερό έφτασαν στο Λομπόκ.

Εξάλλου ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση των αλλοδαπών τουριστών από τα τρία μικρά νησιά Γκίλι, στα ανοικτά του βορειοδυτικού Λομπόκ, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Περισσότεροι από 4.600 τουρίστες, στην πλειονότητά τους αλλοδαποί, απομακρύνθηκαν από τις αρχές, ενώ άλλοι εγκατέλειψαν τα νησιά με δικά τους μέσα, καταγγέλλοντας την έλλειψη συντονισμού και την απουσία πληροφόρησης μετά τον σεισμό.