ΚΟΣΜΟΣ

Κάθε αμερικανικός πύραυλος προς τη Συρία θα καταρριφθεί: Η Ρωσία προειδοποιεί

Κάθε αμερικανικός πύραυλος προς τη Συρία θα καταρριφθεί: Η Ρωσία προειδοποιεί
Ford Williams/Courtesy U.S. Navy/Handout via REUTERS

Κάθε αμερικανικός πύραυλος που θα εκτοξευθεί κατά της Συρίας θα καταρριφθεί, προειδοποιεί η Ρωσία, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ «ζυγίζει» τις επιλογές του για την απάντηση στη φερόμενη επίθεση με χημικά στην πόλη Ντούμα, μετά και το χθεσινό αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο ρωσικός στρατός έχει το δικαίωμα να καταρρίψει πυραύλους και να καταστρέψει χώρους εκτόξευσης σε περίπτωση επιθετικότητας των ΗΠΑ κατά της Συρίας, προειδοποίησε ο Αλέξανδρος Ζασίπκιν, πρεσβευτής της Μόσχας στον Λίβανο.

Ο Ζασίπκιν διευκρίνισε ότι αναφέρεται σε δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του αρχηγού του ρωσικού γενικού επιτελείου.

2018 04 09T204925Z 1993176870 RC1AD2C00790 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA UN

Πηγή: REUTERS/Brendan McDermid

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ διαφώνησαν έντονα την Τρίτη στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όσον αφορά τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, την ώρα που η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί τους πιστεύεται πως ετοιμάζονται να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εξαιτίας της επίθεσης που φέρεται να έγινε με νευροπαραλυτικό αέριο στη Ντούμα το Σάββατο.

O ΟΑΧΟ αποστέλλει ειδικούς ερευνητές στη Ντούμα για να ερευνήσει τα περί χημικής επίθεσης

Μάλιστα οι Αμερικανοί στέλνουν στη Μεσόγειο το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman, το οποίο μεταφέρει 6.500 ναύτες και 60 πυραύλους τύπο Τόμαχοκ, ενώ και το αντιτορπιλικό USS Donald Cook απέπλευσε από την Κύπρο και πλέει προς την ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα η Γαλλία αναμένεται να ανακοινώσει «εντός των επόμενων ημερών» την απάντησή της στην καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία και, σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν, εφόσον λάβει την απόφαση να προχωρήσει σε πλήγματα, αυτά τα πλήγματα θα στοχοθετήσουν τις «εγκαταστάσεις με τα χημικά» του καθεστώτος και σε καμία περίπτωση τους «συμμάχους» της Δαμασκού, τη Ρωσία και το Ιράν.

«Εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας (…). Σε καμία περίπτωση οι αποφάσεις που θα λαμβάναμε δεν θα είχαν προορισμό να πλήξουν τους συμμάχους του καθεστώτος ή να επιτεθούν εναντίον οποιουδήποτε αλλά να επιτεθούν στις εγκαταστάσεις με χημικά που διαθέτει το καθεστώς» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η Ρωσία «έδειξε τα δόντια της» στη Γαλλία


Την ώρα που η κατάσταση στη Συρία βρίσκεται στο... κόκκινο, η Ρωσία φανέρωσε τις προθέσεις της, με την πτήση ενός αεριωθούμενου σε χαμηλό ύψος πάνω από ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο στην ανατολική Μεσόγειο, το Σαββατοκύριακο, σε μια εσκεμμένη παραβίαση των διεθνών κανονισμών.

Η Γαλλία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας συντονισμένης στρατιωτικής απάντησης, αφού κατηγορούν τη συριακή κυβέρνηση, την οποία υποστηρίζει η Μόσχα, ότι ευθύνεται για την επίθεση. Η Δαμασκός και η Μόσχα διαψεύδουν ότι διαπράχθηκε επίθεση με χημικά.

19188649


Πηγή: Πηγή: EPA/ KREMLIN / HANDOUT

Το γαλλικό εβδομαδιαίο περιοδικό έγραψε ότι το ρωσικό μαχητικό πραγματοποίησε χαμηλή υπερπτήση πάνω από τη φρεγάτα Aquitaine το Σαββατοκύριακο και ήταν πλήρως οπλισμένο.

Η γαλλική φρεγάτα Aquitaine φέρει 16 πυραύλους κρουζ και 16 πυραύλους εδάφους- αέρος. Αυτή τη στιγμή επιχειρεί στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης μαζί με αμερικανικά πολεμικά πλοία, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ.

«Καμπανάκι» για τις πτήσεις στην ανατολική Μεσόγειο λόγω πιθανών αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία

2018 04 10T164159Z 2055252067 RC1849DEDA90 RTRMADP 3 ADP AIRPORT


Πηγή:REUTERS/Gonzalo Fuentes

Η τεταμένη κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο αντικατοπτρίζεται και στην προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας προς όλες τις εταιρείες αεροπορικών μεταφορών, τις οποίες καλεί να επιδείξουν μεγάλη προσοχή στον εναέριο χώρο της ευρύτερης περιοχής τις επόμενες 72 ώρες, λόγω της πιθανής έναρξης αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία.

Κατά τον οργανισμό, πύραυλοι αέρος-εδάφους και πύραυλοι Κρουζ ίσως εκτοξευθούν την περίοδο αυτή και υπάρχει ενδεχόμενο διακοπής των ραδιοεπικοινωνιών και των συστημάτων υποβοήθησης της πλοήγησης.

«Χρειάζεται προσοχή στον σχεδιασμό πτήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή πληροφοριών πτήσης (FIR) της Λευκωσίας», τόνισε ο οργανισμός στην ανακοίνωσή του, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.