Κιμ Γιονγκ Ουν στην Κίνα: Ο συμβολισμός και οι επιδιώξεις ενόψει της συνάντησης με Τραμπ
H επίσκεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν στην Κίνα αλλάζει τα δεδομένα στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, σε μια περίοδο που ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας ετοιμάζεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Και αυτό γιατί κατά την συνάντηση των δύο ηγετών, θα… πλανάται στην αίθουσα η «παρουσία» του Πεκίνου, με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να έχει, φαινομενικά τουλάχιστον, τη στήριξη μιας ισχυρής παγκόσμιας δύναμης.
Όπως αναφέρει το CNNi, η επίσημη επίσκεψη του μυστικοπαθούς ηγέτη της Βορείου Κορέας στην Κίνα δεν είναι καθόλου τυχαία τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Σχεδιάστηκε για να δείξει στην Ουάσινγκτον και τη Σεούλ ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει και αυτός «διπλωματικό οπλοστάσιο», σε μια περίοδο που επιχειρεί να χαλαρώσουν οι διεθνείς κυρώσεις κατά της χώρας του και να αναγνωριστεί η Βόρεια Κορέα ως «σοβαρή» πυρηνική δύναμη.
Η Νότια Κορέα παραδέχτηκε την Τετάρτη ότι δεν είχε καμία ανάμειξη με την επίσκεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν στο Πεκίνο.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας: «Αυτά που συμβαίνουν τώρα είναι πέραν όσων είχε προβλέψει η κυβέρνηση και η Σεούλ θα πρέπει τώρα να παρακολουθεί την κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πιθανότητες».
Ο Άνταμ Μάουντ, διευθυντής του Defense Posture Project και ειδικός σε θέματα πυρηνικής στρατηγικής, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εν λόγω συνάντηση έδωσε… πόντους στον Κιμ Γιονγκ Ουν ενόψει της συνάντησης με τον Τραμπ.
«Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα του Τραμπ θα “πλοηγηθεί” σε στενά κανάλια» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο CNNi.
Η Κίνα θα συνεχίσει να παίζει «εποικοδομητικό ρόλο»
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε μετά τη συνάντηση ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, όπως φαίνεται άλλωστε από τις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το πρακτορείο Xinhua.
«Η Κίνα εκτιμά τις σημαντικές προσπάθειες που έγιναν από τη Βόρεια Κορέα σχετικά με τις θετικές αλλαγές που έχουν λάβει χώρα στην κορεατική χερσόνησο φέτος» φέρεται να είπε ο Τζινπίνγκ.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι τόσο το Πεκίνο όσο και η Πιονγιάνγκ στέλνουν ένα έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα στην παγκόσμια κοινότητα: Δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Κίνας.
«Η Κίνα θα συνεχίσει να παίζει εποικοδομητικό ρόλο στις συζητήσεις και να εργάζεται με όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένης και της Βόρειας Κορέας, για να επιλυθούν τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί στη χερσόνησο» είπε ο πρόεδρος της Κίνας.
Με τη φράση αυτή ο Σι Τζινπίνγκ αναφέρεται στην συνεχώς κλιμακούμενη ένταση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας, την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή αλλά και τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα.
«Για τις ΗΠΑ, η αποπυρηνικοποίηση της περιοχής σημαίνει απλώς αποπυρηνικοποίηση της Βορείου Κορέας. Σημείο στο οποίο διαφωνεί ο Κιμ Γιονγκ Ουν, που θεωρεί ότι το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για τη Νότια Κορέα» είπε ο Ντέιβιντ Μάξγουελ, συνταγματάρχης εν αποστρατεία και μέλος του Ινστιτούτου Κορεατικών Αμερικανικών Σπουδών.
«Όταν το καθεστώς μιλά για αποπυρηνικοποίηση, απαιτούν να τερματιστεί η συμμαχία Νότιας Κορέας και ΗΠΑ και να αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη χερσόνησο…» δήλωσε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Όταν ο όρος αυτός γίνει αποδεκτός, τότε η Βόρεια Κορέα θα ξεκινήσει τη διαδικασία αποπυρηνικοποίησης».
Το tweet του Ντόναλντ Τραμπ
Σε tweet του, ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε ότι ενημερώθηκε για την επίσκεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν στο Πεκίνο από τον πρόεδρο της Κίνας.
Σύμφωνα με όσα έγραψε, ο Κινέζος ομόλογός του, του τηλεφώνησε το βράδυ της Τρίτης και του είπε πως η συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν «πήρε πάρα πολύ καλά» και πως ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας εξέφρασε την επιθυμία και την ανυπομονησία να συναντηθεί με τον ίδιο.
Ωστόσο, όπως σημειώνει, «δυστυχώς οι κυρώσεις και οι πιέσεις πρέπει να διατηρηθούν με κάθε κόστος!».
Λίγο νωρίτερα, επίσης μέσω Twitter, ο Τραμπ δήλωσε πως, για χρόνια όλοι έλεγαν πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για ειρήνη με την Β. Κορέα και αποπυρηνικοποίηση της χώρας, ωστόσο, τώρα, υπάρχει καλή πιθανότητά ο Κιμ Γιονγκ Ουν να κάνει αυτό που είναι σωστό για τον λαό του και την ανθρωπότητα.
«Ανυπομονώ για την συνάντησή μας!» υπογράμμισε ο Τραμπ.
«Το μεγαλύτερο ατού μας»
Η επίσκεψη του Βορειοκορεάτη ηγέτη στην Κίνα περιπλέκει τώρα την προετοιμασία της συνάντησης με τον Ντόναλντ Τραμπ, τουλάχιστον για τον Λευκό Οίκο. Παρότι τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις Κίνας και Βόρειας Κορέας ήταν… τεταμένες, πλέον γίνονται κινήσεις προσέγγισης κάτι το οποίο πιθανώς να προκαλέσει «πονοκέφαλο» στο επιτελείο του Αμερικανού προέδρου.
Ο Μάουντ τονίζει ότι οι διαφωνίες μεταξύ του Πεκίνου και της Πιονγιάνγκ ήταν το μεγαλύτερο… ατού των ΗΠΑ.
«Εάν αυτό αλλάξει έστω και στο ελάχιστο, τότε μιλάμε για τεράστια τροποποίηση… Αλλάζει την έκβαση των διαπραγματεύσεων και (σ.σ. οι ΗΠΑ) θα πρέπει να προσαρμοστούν ταχύτατα» είπε ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα ότι πιθανώς η «ατζέντα» των συζητήσεων να είναι προσυμφωνημένη μεταξύ Κιμ Γιονγκ Ουν και Σι Τζινπίνγκ.
China throws Trump a curveball ahead of his meeting with Kim, by Jamie Tarabay