ΚΟΣΜΟΣ

Νίμιτς: Είμαι αισιόδοξος – Ντιμιτρόφ: Οι Έλληνες δεν έχουν το απόλυτο δικαίωμα στον όρο Μακεδονία

Νίμιτς: Είμαι αισιόδοξος – Ντιμιτρόφ: Οι Έλληνες δεν έχουν το απόλυτο δικαίωμα στον όρο Μακεδονία

«Ναι μεν αλλά» από τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς εξέφρασε τη διάθεση της κυβέρνησής του να επιτευχθεί λύση στο ονοματολογικό αλλά παράλληλα έθεσε και θέμα διατήρησης ταυτότητας του λαού του.

«Κανένας δεν μπορεί να μονοπωλήσει τον όρο Μακεδονία, εννοούμε διαφορετικά πράγματα όταν εμείς λέμε ότι είμαστε Μακεδόνες και όταν ένας Έλληνας λέει ότι είναι Μακεδόνας» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες και να μιλούμε τη μακεδονική γλώσσα, ως μέρος του συνόλου των σλαβικών γλωσσών».

O κ. Ντιμιτρόφ δήλωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου του με τον Νίμιτς ότι αντιλαμβάνεται πως το ζήτημα της ονομασίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητης φύσης για τους πολίτες της χώρας του, που παρακολουθούν στενά το ζήτημα.

«[…] Θέλουμε να λύσουμε το ζήτημα με αξιοπρεπή τρόπο, τόσο για τη χώρα μας όσο και για τους γείτονές μας τους Έλληνες» τόνισε ο Ντιμιτρόφ. Έσπευσε δε, να συμπληρώσει ότι αντιλαμβάνεται πως ορισμένοι Έλληνες «αυτοπροδιορίζονται ως Μακεδόνες» αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν έχουν «το απόλυτο δικαίωμα στον όρο».

Αρνήθηκε, όμως, να μιλήσει για τις «κόκκινες γραμμές», λέγοντας ότι θα μειωθούν τα διαπραγματευτικά περιθώρια.

«Δεν είναι εύκολο να κλείσουμε τα ιστορικά χαρακώματα αλλά είναι ώρα η περιοχή να κινηθεί προς τα εμπρός» είπε ο ίδιος.

«Είμαι πιο αισιόδοξος από ποτέ σήμερα»

Με τη σειρά του, ο Μάθιου Νίμιτς εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί λύση και υπογράμμισε ότι υπάρχει ένα «παράθυρο ευκαιρίας».

«Είμαι πιο αισιόδοξος από ποτέ σήμερα. Το έχω κάνει αυτό επί πολλά χρόνια. Είχαμε ελπίδες τα προηγούμενα χρόνια, αλλά για τον έναν ή τον άλλον λόγο δεν προχώρησε το ζήτημα. Τώρα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας. Και στις δύο χώρες υπάρχουν ηγεσίες που ειλικρινά θέλουν συμφωνία, αλλά υπάρχουν και αντικειμενικοί λόγοι που καθιστούν την εξεύρεση λύσης απαραίτητη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα της παρούσας φάσης των διαπραγματεύσεων, ανέφερε πως «είναι θέμα μερικών εβδομάδων, ή λίγων μηνών και πρέπει να κινηθούμε εμπρός, καθώς στις δύο χώρες υπάρχουν αποφασιστικές κυβερνήσεις που θέλουν να βρεθεί λύση».

Εκτίμησε δε, ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.

Απαντώντας σε ερώτημα εάν οι προτάσεις του, εκτός του ονόματος, αφορούν και το θέμα της εθνικής ταυτότητας των πολιτών της πΓΔΜ, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ ανέφερε ότι δεν είναι θέμα των Ηνωμένων Εθνών το ζήτημα αυτό και πρόσθεσε ότι στις συναντήσεις που είχε με την ελληνική πλευρά δεν έχει ακούσει κάτι που θα σήμανε άρνηση της ταυτότητας του λαού της πΓΔΜ.

«Πυρετός» διαβουλεύσεων για το ονοματολογικό

Νωρίτερα σήμερα, ο Μάθιου Νίμιτς συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, καθώς και τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.

Αργότερα το απόγευμα, ο Νίμιτς θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) Χρίστιαν Μίτσοσκι αλλά και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας, Αλί Αχμετί.

Την Τρίτη, ο Μάθιου Νίμιτς βρισκόταν στην Αθήνα για συναντήσεις με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και τον Νίκο Κοτζιά.

Και οι δύο άνδρες εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για το ενδεχόμενο επίτευξης λύσης, με τον Έλληνα υπουργό να υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και πως ακόμη και αν το σχέδιο συμφώνου δεν βρει πρόσφορο έδαφος μέσα στο επόμενο διάστημα.