Για διεθνή απομόνωση των ΗΠΑ κάνει λόγο ο Ροχανί
Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αναδεικνύεται σε ένα θέμα που αποσταθεροποιεί την παγκόσμια πολιτική σκηνή. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να επικυρώσει εκ νέου τη συμφωνία από πλευράς ΗΠΑ και ήρθε αντιμέτωπος με οξεία κριτική, τόσο από τον πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ροχανί, που έκανε λόγο για «αβάσιμες κατηγορίες», όσο και από ευρωπαϊκές χώρες και αξιωματούχους, οι οποίοι τον κάλεσαν να σκεφτεί καλύτερα τις πράξεις του. Ως υποστηρικτικές φωνές στις εξαγγελίες Τραμπ λειτούργησαν παραδοσιακοί εχθοί του Ιράν, όπως η Σαουδική Αραβία, ενώ η Ρωσία εξέφρασε την ανησυχία της.
Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχάνι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, αντέδρασε με σφοδρότητα στις «αβάσιμες κατηγορίες κατά του ιρανικού έθνους» από τον πλανητάρχη, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, και τόνισε πως η συμφωνία δεν μπορεί να ανακληθεί από μία και μόνη χώρα.
«Το Ιράν είναι αφοσιωμένο σε όλες τις διεθνείς συμφωνίες», δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος και άσκησε κριτική στον χαρακτηρισμό της χώρας του, από πλευράς Τραμπ, ως «έθνους ανταρτών».
(President.ir/Handout via REUTERS)
«Οι ΗΠΑ τίθενται κατά όλων των διεθνών συνθηκών και θα απομονωθούν», εκτίμησε ο Ροχανί και διαμήνυσε πως η χώρα του δεν θα ενδώσει στις πιέσεις καμίας ξένης δύναμης. Παράλληλα, εξέφρασε την υποστήριξή του στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν και τόνισε πως η χώρα του δεν θα σταματήσει ποτέ τις προσπάθειες πάταξης της τρομοκρατίας.
Αρνήθηκε να προστεθούν νέοι όροι στην ήδη υπάρχουσα συμφωνία, που, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πιο ισχυρή από ποτέ και προειδοποίησε πως το Ιράν θα αναπτύξει περαιτέρω την αμυντική του ασπίδα.
«Όσο προστατεύονται τα συμφέροντα του Ιράν, η Τεχεράνη θα είναι» πιστή στους όρους της συμφωνίας για τα πυρηνικά, διαβεβαίωσε ο ιρανός πρόεδρος, ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν θα διστάσει λεπτό να απαντήσει δεόντως αν η συμφωνία παραβιάζει τα συμφέροντα αυτά.
(Nazanin Tabatabaee Yazdi/TIMA via REUTERS)
Τραμπ: Δεν επικυρώνω «μία από τις χειρότερες» συμφωνίες που υπήρξαν
Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για «μία από τις χειρότερες» συμφωνίες που υπήρξαν, επιβεβαιώνοντας ότι δεν θα επικυρώσει εκ νέου τη συμφωνία. «Σήμερα ανακοινώνω τη στρατηγική μας μαζί με αρκετά σημαντικά βήματα που παίρνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις εχθρικές ενέργειες του ιρανικού καθεστώτος και να διασφαλίσουμε ότι το Ιράν ποτέ - και εννοώ ποτέ - να μην αποκτήσει πυρηνικό όπλο», δήλωσε ο Τραμπ.
Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι η Αμερική αποσύρεται από την συμφωνία, αλλά πηγαίνει τη συμφωνία στο Κογκρέσο, το οποίο έχει διορία 60 ημερών προκειμένου να την επανεξετάσει και να αποφασίσει εάν θα επιβάλλει εκ νέου κυρώσεις.
(REUTERS/Kevin Lamarque)
Σε περίπτωση που το Κογκρέσο δεν καταφέρει να αποφασίσει, τότε η συμφωνία θα τερματιστεί, διεμήνυσε ο Τραμπ. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα του τα νέα μέτρα να υποχρεώσουν το Ιράν να επανεξετάσει αυτό το «κυνήγι τρομοκρατίας». Όπως είπε, το Ιράν έχει κάνει πολλαπλές παραβιάσεις της συμφωνίας του 2015.
Επιπλέον, ο Αμερικανός ηγέτης κατήγγειλε τη συμπεριφορά της «ιρανικής δικτατορίας», την οποία θεωρεί ως έναν από τους βασικούς «υποστηρικτές της τρομοκρατίας» στον κόσμο.
Η Τεχεράνη «σπέρνει τον θάνατο, την καταστροφή και το χάος σε ολόκληρο τον κόσμο» και «η επιθετικότητα της ιρανικής δικτατορίας συνεχίζεται έως σήμερα» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ από τον Λευκό Οίκο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν «σκληρές κυρώσεις» σε βάρος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.
(REUTERS/Kevin Lamarque)
Κοινή ανακοίνωση από Γαλλία-Γερμανία-Βρετανία
Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν Γαλλία, Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία αναφορικά με τις εξαγγελίες του αμερικανού προέδρου, ζητώντας από τις ΗΠΑ να σκεφτούν πριν λάβουν μέτρα, όπως επιβολή κυρώσεων, που μπορεί να βλάψουν τη συμφωνία με την Τεχεράνη.
Κάνοντας λόγο για μία υπόθεση που εμπίπτει σαφώς και στα συμφέροντα της ευρωπαϊκής ηπείρου, οι τρεις χώρες δήλωσαν πρόθυμες να συνεργαστούν στενά με την Ουάσιγκτον και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων.
Παράλληλα, εξέφρασαν την πεποίθησή τους πως το Ιράν θα επιμείνει στην πολιτική του ανοιχτού διαλόγου για την παύση των «αποσταθεροποιητικών κινήσεων» και την εξεύρεση μίας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ροχανί, πως το Παρίσι μένει πιστό στην συμφωνία του 2015, όπως και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά μέρη. Ξεκαθάρισε δε πως η απόφαση των ΗΠΑ δεν σημαίνει πως θα ανακληθεί η ισχύς της συμφωνίας.
(REUTERS/Jonathan Ernst)
Μογκερίνι: Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ακυρώσουν μονομερώς τη συμφωνία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να ακυρώσουν μονομερώς τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, διαμήνυσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, αντιδρώντας στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου.
Δεν επαφίεται σε καμία χώρα να τερματίσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ήταν η απάντηση της Φεντερίκα Μογκερίνι, στην ομιλία του Αμερικανού προέδρου, προσθέτοντας ότι η συμφωνία δεν είναι δυνατόν να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση.
(REUTERS/Eduardo Munoz)
«Δεν μπορούμε, ως διεθνής κοινότητα, να διαλύσουμε μια συμφωνία για τα πυρηνικά που λειτουργεί», είπε η Μογκερίνι, η οποία προήδρευε στα τελευταία στάδια των καθοριστικών συνομιλιών που οδήγησαν στην υπογραφή της συμφωνίας.
«Αυτή η συμφωνία δεν είναι μια διμερής συνθήκη... Η διεθνής κοινότητα, και η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί της, έχει δηλώσει με σαφήνεια ότι η συμφωνία ισχύει και θα συνεχίσει να ισχύει», τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Η Μογκερίνι πρόσθεσε ότι μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον αμέσως μετά την ομιλία του Τραμπ. Τόνισε επίσης ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει μια συλλογική διαδικασία για να διαφυλαχθεί η συμφωνία αυτή.
Ρωσία: Ανησυχητικό ότι ο Τραμπ δεν επικύρωσε τη συμφωνία
«Εξαιρετικά ανησυχητικό» χαρακτήρισε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ράιαμπκοφ το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εγείρει και πάλι ζητήματατα οποία έχουν διευθετηθεί όταν υπογράφηκε η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν το 2015.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Ράιαμπκοφ είπε πως η Ρωσία θεωρεί ως κύριο καθήκον της πλέον, να αποτρέψει την κατάρρευση της συμφωνίας αυτής. Επιπλέον, κάλεσε όλες τις πλευρές να παραμείνουν αφοσιωμένες στη συμφωνία.
(REUTERS/Kevin Lamarque)
Όπως είπε, η στάση του Τραμπ απέναντι στο Ιράν, η επιθετική και απειλητική ρητορική του, δεν έχουν καμία θέση στην διεθνή διπλωματία και τόνισε ότι αυτές οι μέθοδοι είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Δήλωσε μάλιστα πως λυπάται που ο Αμερικανός πρόεδρος δεν επικυρώνει εκ νέου τη συμφωνία.
Επιπλέον, σημείωσε ότι το Ιράν συμμορφώνεται πλήρως με τη συμφωνία και δεν μπορούν να επιβληθούν νέες κυρώσεις. Διευκρίνισε ακόμα ότι η απόφαση αυτή του Τραμπ δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην εφαρμογή της συμφωνίας, αλλά έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα της.
Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας: Το Ιράν υπόκειται στους αυστηρότερους ελέγχους
O γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), της οργάνωσης του ΟΗΕ που λειτουργεί ως το κεντρικό διακυβερνητικό φόρουμ για επιστημονική και τεχνική συνεργασία στον πυρηνικό τομέα, επανέλαβε σήμερα ότι το Ιράν υπόκειται παγκοσμίως στο «αυστηρότερο καθεστώς εξακρίβωσης του πυρηνικού του προγράμματος», μετά την άρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να επικυρώσει εκ νέου τη συμφωνία του 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και της διεθνούς κοινότητας.
«Οι δεσμεύσεις σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα, τις οποίες έχει αναλάβει το Ιράν βάσει της συμφωνίας JCPOA τηρούνται» διαβεβαίωσε ο Γιουκίγια Αμάνο.
Οι υποστηρικτές της απόφασης Τραμπ
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, χαρακτηρίζοντάς τη ως «θαρραλέα». «Συγχαίρω τον πρόεδρο Τραμπ για την θαρραλέα απόφαση που έλαβε να αντιμετωπίσει το τρομοκρατικό καθεστώς του Ιράν», επισήμανε ο Νετανιάχου σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στα αγγλικά που προβλήθηκε λίγο μετά την ομιλία του Τραμπ.
«Δημιούργησε μια ευκαιρία να διορθώσουμε αυτήν την κακή συμφωνία, να μειώσουμε την επιθετικότητα του Ιράν και να αντιμετωπίσουμε την εγκληματική υποστήριξή του στην τρομοκρατία», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης, όπως μετέδωσε το Reuters.
Υπουργός του Νετανιάχου και συγκεκριμένα ο υπουργός Πληροφοριών Ίσραελ Κατζ έκανε με την σειρά του λόγο για μία πολύ σημαντική απόφαση, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο δεδομένων των απειλών που έχει εκτοξεύσει το Ιράν.
(Πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης/REUTERS/IRNA/Mohammad Babaie)
Η Σαουδική Αραβία εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη νέα πολιτική των ΗΠΑ και σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως η άρση των κυρώσεων επέτρεψε στη χώρα να αναπτύξει το βαλλιστικό της πρόγραμμα και να εντείνει την υποστήριξη που παρέχει σε μαχητικές οργανώσεις.
Σύμφωνα με το Ριάντ, το Ιράν επωφελήθηκε από τα επιπρόσθετα έσοδα που απέκτησε για να στηρίξει τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου αλλά και τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη.
«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκφράζουν την πλήρη υποστήριξή τους στη νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των πολιτικών του Ιράν, που υπονομεύουν την σταθερότητα και την ασφάλεια», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM.
Παράλληλα, και το Μπαχρέιν χαιρέτισε την απόφαση της αμερικάνικης κυβέρνησης.