Κατάθεση σοκ στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Μας χτυπούσαν στο κεφάλι λυσσωδώς
Με την κατάθεση του Παναγιώτη Γκούτη, μέλος του ΚΚΕ και ελασματουργός στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, συνεχίστηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής.
«Ο Παύλος Φύσσας δεν είχε την ίδια τύχη με εμάς» είπε ο μάρτυρας αναφερόμενος στην επίθεση κατά των μελών του ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013, από τάγμα εφόδου.
Ο μάρτυρας χαρακτήρισε «τάγμα εφόδου-θανάτου» την ομάδα των περίπου 50 μελών της Χρυσής Αυγής που τους επιτέθηκε στο Πέραμα ενώ έκαναν αφισοκόλληση για το επικείμενο φεστιβάλ του ΚΚΕ, περιγράφοντας «μία καλά οργανωμένη επιχείρηση από εκπαιδευμένους ανθρώπους», «μία ενέδρα θανάτου». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο μάρτυρας και οι σύντροφοί του πρόλαβαν να αμυνθούν, να προστατευθούν πέφτοντας ο ένας πάνω στον άλλον, όμως λίγες ημέρες μετά «ο Παύλος Φύσσας, που και σε αυτόν επιτέθηκαν τάγματα εφόδου, δεν είχε την ίδια τύχη με εμάς...».
Περιγράφοντας το επίμαχο βράδυ, ο κ. Γκούτης ανέφερε: «Ήρθαν σαν τις γάτες, δεν ακουγόταν τίποτα... απλά εμφανίστηκαν και ακούστηκε μία φωνή "πού είναι ο Πουλικόγιαννης". Μας περικύκλωσαν. Ήταν σε τρεις σειρές: μπροστά οι ροπαλοφόροι, από πίσω αυτοί με τις "ιδιοκατασκευές", τα αυτοσχέδια κοντάρια με τις μεταλλικές απολήξεις, και πίσω οι πιτσιρικάδες, οι οποίοι μόλις έλαβαν διαταγή μας πέταξαν 3-4 μεγάλες πέτρες». Μάλιστα, λίγο αργότερα, απαντώντας σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής, ο μάρτυρας είπε πως αναγνώρισε ένα από τα ιδιοκατασκευασμένα κοντάρια, το οποίο βρέθηκε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα.
Ο κ. Γκούτης ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα, καθώς ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, λόγω προσωπικού προβλήματος, δεν μπορούσε να παραστεί σήμερα, ώστε να ολοκληρώσει την κατάθεσή του, κάτι, που πιθανότατα, θα γίνει τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με τον μάρτυρα, οι Χρυσαυγίτες, λίγο πριν τους περικυκλώσουν, διέκοψαν την κυκλοφορία, κάτι που, όπως επεσήμανε, του είπε εκ των υστέρων ένας οδηγός λεωφορείου, τον οποίο εμπόδισαν να περάσει, αλλά και ένας οδηγός ταξί. Ο μάρτυρας επανέλαβε, όπως και ο πρόεδρος του Συνδικάτου, ότι ενώ οι δράστες τούς είχαν περικυκλώσει, οι δύο από τους κατηγορούμενους, Αναστάσιος Πανταζής και Χρήστος Χατζηδάκης, βγήκαν μπροστά, και αφού τους δήλωσαν τα ονόματά τους και την κομματική ιδιότητά τους, τους είπαν: «Να εξαφανιστείτε από εδώ, εδώ κάνει κουμάντο η Χρυσή Αυγή».
Όπως κατέθεσε ο κ. Γκούτης, ο οποίος τόνισε πολλές φορές πως οι επιτιθέμενοι είχαν ανθρωποκτόνο πρόθεση και «χτυπούσαν σε κεφάλια... λυσσωδώς», μόλις ξεκίνησε η επίθεση «συμπτυχθήκαμε, μας προφύλαξαν και τα αυτοκίνητα, αλλιώς θα είχαμε νεκρό». Απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου, σημείωσε ότι το συμβάν διήρκησε περίπου πέντε λεπτά και πως η ομάδα των δραστών, όταν ακούστηκε μία γυναικεία φωνή ότι έχει κληθεί η αστυνομία, χωρίστηκε στα δύο και έφυγε.
Πρόεδρος: Αν είχαν σκοπό να σκοτώσουν γιατί έφυγαν;
Μάρτυρας: Η αστυνομία υπήρχε στον χώρο από τη στιγμή που παρατάχθηκαν... Δεν φοβήθηκαν την αστυνομία, απλά, και το ακαταδίωκτό τους έχει τα όριά του. Δεν θα μπορούσαν να κρατήσουν την επιχείρηση παραπάνω. Είμαστε και εμείς έμπειροι και προσπαθήσαμε να αμυνθούμε. Αν δεν είχαμε προβάλει αυτήν την αντίσταση, το ξαναλέω, θα είχαμε νεκρούς».
Πρόεδρος: Γιατί έφυγαν πριν ολοκληρώσουν είναι το ερώτημα... Ήθελαν να εκφοβίσουν;
Μάρτυρας: Όχι. Αν ήθελαν απλά να εκφοβίσουν θα στόχευαν κάτω, όχι στο κεφάλι. Ήταν χρονομετρημένος ο χρόνος, τα είχαν προβαρισμένα αυτά, ήταν εκπαιδευμένοι. Έφυγαν μόλις πέρασε ο προβλεπόμενος χρόνος.
Σύμφωνα με τον εργάτη οι δράστες έφυγαν ενώ ο Πουλικόγιαννης ήταν πεσμένος κάτω και καταματωμένος. «Τα ρούχα μου ήταν κατακόκκινα επειδή τον βοηθούσα», τόνισε.
Αναφερόμενος στη στάση της αστυνομίας, ο μάρτυρας κατέθεσε πως αμέτοχοι παρακολουθούσαν την επίθεση αστυνομικοί της ΔΙΑΣ, οι οποίοι πήγαν στο σημείο αμέσως μόλις αποχώρησε το τάγμα εφόδου.
«Τους είπαμε "γιατί δεν κάνατε κάτι;" και μας λένε "και τι να κάνουμε; να βγάλουμε πιστόλι και να πυροβολήσουμε;". Πήγα να τσακωθώ μαζί τους. Θα μπορούσαν, έστω, να είχαν πάρει τα νούμερα των οχημάτων των δραστών».
Απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας, ο κ. Γκούτης υποστήριξε πως η επίθεση που δέχθηκαν ήταν σε πλήρη γνώση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, επικαλούμενος δηλώσεις των κατηγορούμενων βουλευτών, Ηλία Παναγιώταρου και Γιάννη Λαγού, όπως μία του πρώτου που υποσχόταν στους εργαζόμενους της Ζώνης ότι «τα καράβια θα ξανάρθουν, το απόστημα του ΚΚΕ θα σπάσει». Επίσης, ο μάρτυρα αναφέρθηκε και στα μηνύματα Λαγού πριν και μετά την επίθεση και επεσήμανε:
«Ήταν πέρα και πάνω από τον Λαγό η επίθεση... Δεν θα μπορούσε να σηκώσει μόνος του αυτό το βάρος. Δεν μπορεί μία ναζιστική οργάνωση να κάνει κάτι χωρίς την έγκριση του αρχηγού... Ήταν ένα προϊόν σχεδιασμού πάνω από τον Λαγό... Λίγες μέρες μετά, στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής, έγραφαν "Άγνωστοι χτύπησαν αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ. Δεν θα στενοχωρηθούμε που ματαιώθηκε η αφισοκόλληση". Έτσι καλύπτουν... τα παιδιά με τα μαύρα».
Για το Σωματείο της Χρυσής Αυγής στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, ο μάρτυρας το χαρακτήρισε «δουλεμπορικό» και πρόσθεσε ότι «έχει 30 μέλη και εμείς 5.000» και υπογράμμισε πως δεν κάνουν τίποτε γιατί «δουλειές, πλέον, δεν υπάρχουν στη Ζώνη... Ήθελαν απλά να παίξουν ρόλο σαν Χρυσή Αυγή, ενδεχομένως και λόγω της παραχώρησης του λιμανιού στην COSCO».
Όπως σημείωσε, το μένος της Χρυσής Αυγής για το Συνδικάτο αφορούσε το γεγονός ότι «είμαστε εμπόδιο στη Ζώνη, γιατί ζητάμε μέτρα ασφαλείας και υγιεινής... έχουν προβλήματα με εμάς οι εργολάβοι, ήθελαν να μας καταργήσουν γιατί πιέζαμε να μη γίνει κρεματόριο η Ζώνη». Επίσης, κατέθεσε πως η Χρυσή Αυγή, πριν την επίθεση, είχε στήσει μία «βιομηχανία μηνύσεων» σε βάρος του Συνδικάτου «για να μας εξοντώσουν οικονομικά... και έχουμε αθωωθεί δεκάδες φορές... Είμαστε κομμουνιστές κι αυτοί φασίστες. Εμείς έχουμε στις εκλογές στη Ζώνη 80%. Είμαστε εμπόδιο στα σχέδιά τους».
Όταν ο μάρτυρας ρωτήθηκε από αν «ήταν νόμιμο του Σωματείο τους, γιατί δεν είχαν δικαίωμα να κάνουν κι άλλοι συνάδελφοί σας σωματείο», απάντησε ότι το Σωματείο της Χρυσής Αυγής «το έλεγαν Σωματείο Ελλήνων Εργαζομένων και όχι Σωματείο Εργαζομένων... Όχι, δεν ήταν νόμιμο».
Εξεταζόμενος από τους συνηγόρους του ΠΑΜΕ, ο κ. Γκούτης ανέφερε για τη Χρυσή Αυγή ότι «ιστορικά, οι φασιστικές οργανώσεις ήταν πάντα με τους εργοδότες» και τόνισε πως οι Χρυσαυγίτες δεν πήραν θέση υπέρ των εργαζομένων αλλά «όλα όσα ήταν για φοροαπαλλαγές των εργοδοτών τα ψήφιζαν με τα δύο χέρια».
Η διαδικασία συνεχίζεται.