ΕΛΛΑΔΑ

Στον «αέρα» η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

Στον «αέρα» η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Συνεχίζεται το πολιτικό και διπλωματικό μπρα-ντε-φερ Αθήνας- Σκοπίων με αφορμή την επιστροφή των προσφύγων που πέρασαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ το βράδυ της Δευτέρας. Την ίδια ώρα, λίγες μόνο ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας φαίνεται να βρίσκεται "στον αέρα". 

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε χθες ότι 1.500 πρόσφυγες επέστρεψαν σε ελληνικό έδαφος, κάτι που αρνείται η ελληνική πλευρά λέγοντας ότι δεν έχει γίνει κανένα αίτημα επανεισδοχής τους και άρα κανένας δεν έχει ξαναμπεί μέσω των νόμιμων μεθοριακών διαβάσεων.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, ομάδες μεταναστών – συνολικά περίπου χίλιοι- περνάνε από μη νόμιμες οδούς σε ελληνικό έδαφος.

Οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ της πΓΔΜ

Μη κυβερνητικές οργανώσεις και κυκλώματα διακινητών ευθύνονται για το πέρασμα προσφύγων και μεταναστών από την Ειδομένη στο έδαφος της πΓΔΜ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι. «Είναι προφανές ότι υπάρχουν μη κυβερνητικές οργανώσεις και διακινητές μεταναστών που θέλουν να επωφεληθούν από μία τέτοια κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει οι αρχές της όποιας χώρας σε αυτή τη μεταναστευτική διαδρομή να μένουν απλοί παρατηρητές ενός τέτοιου φαινομένου» ανέφερε ο κ.Πόποσκι, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, «Σίτελ».

Αβραμόπουλος: Να ξεκινήσει η διαδικασία μετεγκατάστασης

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, κ. Αβραμόπουλος, κατά την επίσκεψή του στην Ειδομένη εστίασε στην ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και να αρχίσει η διαδικασία μετεγκατάστασης: «Όλοι μας έχουμε τον ίδιο στόχο: να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις αυξανόμενες ανάγκες των μεταναστών που φιλοξενούνται στην Ελλάδα και να απαλύνουμε τα δεινά τους. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο με μια κοινή, συνεκτική προσέγγιση χρησιμοποιώντας όλους τους οικονομικούς, υλικούς και πολιτικούς πόρους που διαθέτουμε. Τώρα, προτεραιότητα είναι να καταστήσουμε τη μετεγκατάσταση μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας, να αντιμετωπίσουμε τις άμεσες ανάγκες των ανθρώπων στα κέντρα υποδοχής και να μετακινήσουμε τον κόσμο από την Ειδομένη σε ασφαλέστερες περιοχές της Ελλάδας ή σε άλλα κράτη μέλη».

Δυσκολεύει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Λίγες μόνο ώρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών (17-18 Μαρτίου) η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας βρίσκεται στον αέρα καθώς αυξάνονται οι αντιδράσεις και οι δυσκολίες εφαρμογής της.

Μεγάλο εμπόδιο, αυτή τη στιγμή, εμφανίζεται η άρνηση της Λευκωσίας να «ξεπαγώσει» τα πέντε ενταξιακά κεφάλαια όπως αξιώνει η Άγκυρα προκειμένου να επιταχυνθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Ο Ντόναλντ Τουσκ επισκέφθηκε χθες τη Λευκωσία και άκουσε από τον κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ότι η Κύπρος δεν συναινεί στο ξεπάγωμα των κεφαλαίων αν η Τουρκία δεν εναρμονιστεί με τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ.

«Μετέφερα στον (Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ) Τουσκ την θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι δεν έχουμε την πρόθεση να συναινέσουμε στο άνοιγμα οποιωνδήποτε κεφαλαίων, εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως περιγράφεται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο», δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στους δημοσιογράφους μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ στη Λευκωσία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο να μεταφέρεται το βάρος της ευθύνης για την προσφυγική κρίση στους ώμους της Κύπρου.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι δεν βρίσκεται στην Κύπρο για να ασκήσει πιέσεις στη Λευκωσία. «Η Κύπρος είναι εξίσου σημαντική για την ΕΕ με τη Γερμανία, τη Γαλλία και τα υπόλοιπα κράτη μέλη. Καμία τρίτη χώρα δεν είναι πιο σημαντική από ένα κράτος- μέλος» δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο οποίος αμέσως μετά μετέβη στην Άγκυρα προκειμένου να συζητήσει με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Πάντως, μετά την επίσκεψη Τουσκ, ο Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε εσπευσμένα πρόσκληση από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και επισκέπτεται σήμερα τις Βρυξέλλες προκειμένου να συνεχιστούν οι συζητήσεις.

Επιπλέον, εντείνονται και οι αντιδράσεις από ανθρωπιστικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς. Χθες ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποίησε την ΕΕ για επικίνδυνους συμβιβασμούς στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λόγω της συμφωνίας με την Τουρκία. Παράλληλα, αντιδράσεις υπάρχουν και σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία.

Αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Αντιδράσεις όμως και εντός τους ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως προκαλεί η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για τους πρόσφυγες.

Έτσι, σε δημόσια εκδήλωση-συζήτηση, με θέμα «Ευρώπη και Προσφυγικό», καλεί σήμερα στις 6.30μμ στην ΕΣΗΕΑ, το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωση για την εκδήλωση αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η Διεθνής Αμνηστία και άλλοι διεθνείς οργανισμοί εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους την έντονη αντίθεσή τους στα σχέδια της ΕΕ απέναντι στους πρόσφυγες και ακολούθως απέναντι στις αρχές της ίδιας της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου». Στην εκδήλωση θα μιλήσει μεταξύ άλλων και ο Δημήτρης Βίτσας.