ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Στους 152 οι νεκροί - Κατέληξε 80χρονος στο Σωτηρία

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Στους 152 οι νεκροί - Κατέληξε 80χρονος στο Σωτηρία
Φωτογραφία αρχείου CNN Greece / Λευτέρης Παρτσάλης

Στους 152 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των θανόντων λόγω του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες κατέληξε ένας 80χρονος στο νοσοκομείο «Σωτηρία»

Νωρίτερα, σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοινώθηκαν 10 νέα κρούσματα στη χώρα μας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.726, εκ των οποίων το 55.5% αφορά άνδρες. Από αυτά, 607 (22,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.374 (50,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επίσης, 87 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Οι 37 ήταν γυναίκες (26,4%) και οι υπόλοιποι άνδρες.

Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα είναι 152. Οι 40 ήταν γυναίκες (26,4%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 93.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 99.363 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 3.974, δηλαδή το 4%, ήταν θετικά στον κορωνοϊό.

Δ. Χατζηγεωργίου στο CNN Greece: Οι κίνδυνοι στην παραλία - «Όχι» ανακύκλωση του αέρα στα κλιματιστικά

Όσο περισσότερο αυξάνεται ο κόσμος στις παραλίες και ο συγχρωτισμός, τόσο υπάρχει κίνδυνος για τη διασπορά του κορωνοϊού, τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, ο υποπτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας, Δημήτρης Χατζηγεωργίου στην ενημέρωση της Κυριακής 10 Μαΐου.

Ειδικότερα, σε σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου του CNN Greece, Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου, για τις υψηλές θερμοκρασίες που αναμένονται τις προσεχείς ημέρες σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ο κ. Χατζηγεωργίου, ζήτησε αποστάσεις, ακόμη και στις παραλίες, προκειμένου να μην κινδυνεύσουμε.

Σε συνέχεια της ερώτησης αυτής και αναφορικά με τη χρήση κλιματιστικών, τα οποία συνδέονται με τη διασπορά του COVID-19, ο υποπτέραρχος, τόνισε, ότι είναι πολύ σημαντικό ο αέρας από τα κλιματιστικά και ιδιαίτερα από τα κεντρικά συστήματα, να είναι φρέσκος και όχι ανακυκλούμενος.

Για τα κλιματιστικά οικιακού τύπου, επεσήμανε να μην γίνεται χρήση αν δεν είναι απαραίτητο, ωστόσο πρότεινε να γίνεται πολύ τακτικά καθαρισμός. Επίσης σε σπίτια που δεν υπάρχει κρούσμα δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Σε κάθε περίπτωση, παρέπεμψε στις oδηγίες του υπουργείου Υγείας.

Σε άλλη ερώτηση της δημοσιογράφου, αναφορικά με τη λειτουργία επιχειρήσεων και καταστημάτων λιανικού εμπορίου από αύριο 11 Μαΐου και κατά πόσο εξετάζεται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης ο μοριακός έλεγχος αλλά και η ανίχνευση των αντισωμάτων στους εργαζόμενους, ως ένα μέτρο που θα δημιουργήσει ασφάλεια στους καταναλωτές, ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια για διεύρυνση των τεστ, ενώ το θέμα αυτό, απασχόλησε σήμερα Κυριακή, και τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής.

Στις νέες ενδείξεις των τεστ, έχουν ενταχθεί και πολλές ακόμη ομάδες εργαζομένων, σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας. Σε πρώτη φάση εξετάζονται τα μοριακά τεστ για τις ομάδες αυτές, ενώ όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας, αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων θα τα εφαρμόσουμε, υπογράμμισε ο κ. Χατζηγεωργίου.

Εξάλλου, όπως τόνισε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης τις τελευταίες ημέρες, οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ υλοποίησαν 2.903 τεστ, εκ των οποίων μόνο δύο ήταν θετικά.