ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται νέο πακέτο αλλαγών και στις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες

Έρχεται νέο πακέτο αλλαγών και στις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Νέο πακέτο αλλαγών και για τις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες αναμένεται να φέρει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με ένα νομοσχέδιο που επί της ουσίας υλοποιεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», το εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί τη Δευτέρα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από την αρμόδια υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως αλλά και τους υφυπουργούς Βασίλη Διγαλάκη και Σοφία Ζαχαράκη.

Πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα, το νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων:

• Θα δημιουργηθεί δίκτυο Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε όλη τη χώρα. Συνολικά υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν περί τα 240 σχολεία σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και τουλάχιστον ένα σε κάθε εκπαιδευτική διεύθυνση (εύλογα, σε Αττική και Θεσσαλονίκη θα είναι περισσότερα του ενός). Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι μαθητές θα εισάγονται με κλήρωση. Στη δευτεροβάθμια θα δημιουργηθούν πρότυπα γυμνάσια και λύκεια, στα οποία η εισαγωγή των μαθητών θα γίνεται με εξετάσεις.
Επανέρχεται η θέση του σχολικού συμβούλου. Θα δημιουργηθούν περί τις 800 θέσεις, με κρίσιμο ρόλο στην αξιολόγηση των σχολείων.
• Στα ΑΕΙ θα «επιστρέψει» η ηλεκτρονική ψηφοφορία στις πρυτανικές εκλογές, ενώ θα αλλάξει ο τρόπος εκλογής του πρυτανικού συμβουλίου. Πλέον θα θέτουν υποψηφιότητα πρυτανικά σχήματα (για τη θέση του πρύτανη και των αντιπρυτάνεων), ενώ τώρα ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις εκλέγονται από διαφορετικά ψηφοδέλτια.
• Για την εξωστρέφεια των ΑΕΙ προτείνονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης των αγγλόφωνων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, καθώς και στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών σπουδών.
• Σχεδιάζονται τα νέα προγράμματα σπουδών για τις δύο βαθμίδες, τα οποία θα συνοδευτούν με τη συγγραφή περίπου 180 νέων βιβλίων.

Κεραμέως: Είναι αδιανόητο να μπαίνεις στο πανεπιστήμιο με 1,8 ή 1,4

Για τις αλλαγές στην εισαγωγή των ΑΕΙ αλλά και τα περιστατικά bullying στα σχολεία μίλησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε πρωινή εκπομπή του Mega.

«Είναι αδιανόητο να μπαίνεις στο πανεπιστήμιο με 1,8 ή 1,4. Θα αλλάξει το σύστημα σε βάθος χρόνου» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως καίριο λόγο στην εισαγωγή των φοιτητών θα έχουν και τα πανεπιστήμια.

Επεσήμανε δε, ότι από την πρώτη λυκείου ξεκινά η Τράπεζα θεμάτων. «Πρόθεση μας να συνυπολογίζεται η επίδοση του μαθητή στο λύκειο για την εισαγωγή του στο Πανεπιστημίου. Πρόκειται για ένα αδιάβλητο και αξιόπιστο σύστημα», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν είναι δίκαιο να κρίνεται το μέλλον ενός παιδιού από μια εξέταση λίγων ωρών».

Για τα παιδιά που θα μπαίνουν τη χρονιά 2020 -2021 θα προσμετράται για την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο θα προσμετράται η επίδοσή τους στο Λύκειο.

«Θα συζητήσουμε με τους εμπλεκόμενους φορείς. Είμαστε φειδωλοί στις αιφνίδιες αλλαγές» είπε η ίδια, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν 24 πρότυπα και 28 πειραματικά σχολεία.

«Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά τι σημαίνει σέβομαι»

Σχολιάζοντας κρούσματα bullying στα σχολεία, η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στη λήψη μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων.

Η ίδια αναφέρθηκε σε ενίσχυση του σχολείου με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους ενώ τόνισε πως στα μακροπρόθεσμα μέτρα είναι και η εισαγωγή νέων θεματικών, που θα μπουν στο ωρολόγιο πρόγραμμα για να δώσουν στα παιδιά μια πιο σφαιρική προσέγγιση.

«Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά τι σημαίνει σέβομαι» εξήγησε, και συνέχισε:

«Μεταξύ των θεματικών, θα υπάρχει και ο σεβασμός στον άλλον. Δηλαδή, το τι σημαίνει να συνυπάρχεις σε ένα κοινωνικό σύνολο. Τι σημαίνει να βάζεις όρια στη δική σου συμπεριφορά, σεβόμενος και τη συμπεριφορά των άλλων» εξήγησε χαρακτηριστικά. Σχετικά με τα αλλεπάλληλα περιστατικά βίας και σχολικού εκφοβισμού, η υπουργός ανέφερε ότι «σε κάθε ιστορία υπάρχουν δύο οπτικές».

«Μετά το περιστατικό στο Βύρωνα, πήγα εκεί, μίλησα με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, τους μαθητές, την οικογένεια. Ακολουθούνται όλες οι διαδικασίες για την έρευνα του κάθε περιστατικού για να διαπιστωθεί τι ακριβώς έγινε» είπε.

Στον βαθμό που θα υπάρχουν έκνομες ενέργειες επεμβαίνει και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
«Δεν αλλάζει η κοινωνία από τη μια μέρα στην άλλη» κατέληξε.