ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Αττική: Στους 88 οι νεκροί, συνεχίζονται οι έρευνες

Φωτιά Αττική: Στους 88 οι νεκροί, συνεχίζονται οι έρευνες
ARIS ERDOGDU/via REUTERS

Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά στην ανατολική Αττική, με τον επίσημο απολογισμό να φτάνει πλέον τους 88.

Όπως έγινε γνωστό το πρωί του Σαββάτου, μια 42χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν στο ΚΑΤ, υπέκυψε στα τραύματά της.

Χτες, οι ιατροδικαστές ανακοίνωσαν ότι ολοκληρώθηκαν οι νεκροτομές σε 86 σορούς, που είχαν μεταφερθεί στην ιατροδικαστική υπηρεσία της Αθήνας.

Ο ιατροδικαστής Ηλίας Μπογιόκας αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι εκ των θυμάτων κάηκαν ζωντανοί. «Ζούμε τις προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων που έρχονται εδώ, αναγκαστικά, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Είμαστε συναισθηματικά φορτισμένοι, ζούμε το δράμα. Σε συνεργασία με τους γενετιστές προσπαθούν να κάνουμε τη δουλειά μας για να αποδοθεί όπως γίνεται δικαιοσύνη. Για εμάς σήμερα ήταν η πιο δύσκολη ημέρα» ανέφερε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Κάποιοι είναι καμένοι με εγκαύματα αλλά τα περισσότερα πτώματα είναι απανθρακωμένα. Βρίσκουμε σταυρουδάκια, βέρες αλλά δεν μπορούν να αναγνωριστούν, πρέπει να γίνει εξέταση DNA από τα εργαστήρια. Ήδη έχουν αρχίσει οι ταυτοποιήσεις, μπορεί να διαρκέσει ώρες, ακόμη και μέρες».

Στη ΜΕΘ συνεχίζουν να νοσηλεύονται εννέα άνθρωποι, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Συνολικά νοσηλεύονται 42 ενήλικες σε νοσοκομεία της Αττικής.

Η κατάσταση της υγείας των δύο παιδιών που παραμένουν στο «Παίδων» δεν εμπνέει ανησυχία, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα λάβουν εξιτήριο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Και ενώ το δράμα για τους κατοίκους και τους οικείους των αγνοούμενων συνεχίζεται, οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Πυροσβέστες και διασώστες ελέγχουν σπιθαμή προς σπιθαμή την καμένη γη, τα σπίτια και όλες τις περιοχές όπου θα μπορούσαν να υπάρχουν θύματα.

Επιπλέον, εκτελείται επιχειρησιακό σχέδιο από την Ομάδα Ειδικών Καταδύσεων της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., για τυχόν εντοπισμό αγνοουμένων στη θάλασσα. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 67 καταδύσεις έως σήμερα σε ακτές της Ανατολικής Αττικής, της Νοτιοδυτικής Εύβοιας και σε βραχονησίδες

Η Ομάδα έχει την δυνατότητα να καταδυθεί στα 120 μέτρα, με τη χρήση συσκευών ανοιχτού και κλειστού κυκλώματος (Συσκευές Rebreather).

Επιπλέον, η Ομάδα αξιοποιεί τελευταίας τεχνολογίας scooter για την κάλυψη μεγαλύτερης επιφάνειας ανά κατάδυση, ειδικά συστήματα εντοπισμού αγνοουμένων και εξειδικευμένες τακτικές σάρωσης, μεγάλης έκτασης του βυθού. Στις εργασίες συμμετέχει ερευνητικό σκάφος, με εξειδικευμένο sonar και ROV για κατάδειξη σημείων.