Προσπάθειες για τεχνική συμφωνία πριν τις 5 Δεκεμβρίου
Το χθεσινό EuroWorking Group στις Βρυξέλλες έδειξε πως υπάρχει βούληση για επίτευξη συμφωνίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αλλά παράλληλα ξεκαθαρίσθηκε πως δεν είμαστε ακόμη εκεί.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είχε τη στήριξη των θεσμών σε σχέση με την πρόοδο που έχει συντελεστεί, ωστόσο για ακόμη μια φορά η Γερμανία και οι δορυφόροι της δεν έκαναν τα πράγματα εύκολα. Στάση «σκληρής ουδετερότητας» κράτησε σύμφωνα με πληροφορίες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο συνεχίζει να ζητά σημαντική ελάφρυνση του χρέους και ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα για να μπει στο πρόγραμμα.
Δεδομένου ότι όπως δήλωσε ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί «συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει» καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του Ταμείου τόσο σε σχέση με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και τα πρωτογενή πλεονάσματα της περιόδου 2019 -2020, όσο και σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους που διεκδικεί το Ταμείο για να θεωρήσει – έστω και προσωρινά- βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Πληροφορίες που μεταδόθηκαν χθες και έφεραν το ΔΝΤ να έχει συμφωνήσει στο να παράσχει Προληπτική Γραμμή Ρευστότητας Γραμμή (PLL) ή Ευέλικτο Πιστωτικό Όριο (FCL) στην Ελλάδα για να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα δεν επιβεβαιώθηκαν από πηγές στην Ουάσιγκτον.
Και στις δύο αυτές περιπτώσεις προγραμμάτων του ΔΝΤ για να είναι επιλέξιμη μια χώρα θα πρέπει το χρέος της να κρίνεται βιώσιμο, αλλά κυρίως να έχει πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές με ευνοϊκούς όρους, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδος.
Σε κάθε περίπτωση για να υπάρξει τεχνική συμφωνία (staff level agreement) πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα πρέπει να κλείσει το μέτωπο των εργασιακών στο οποίο διαπιστώνονται σημαντικές διαφορές.
Για το θέμα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί θα έχει σήμερα συνάντηση με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Τα μέτρα τα οποία ζητούν οι δανειστές δεν αφορούν μόνο στο 2016 και στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, τις ανατροπές στις συλλογικές συμβάσεις και τη διαιτησία, αλλά και το 2017 και το 2018, καθώς διεκδικούν τη ριζική αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων.
Όλα πάντως δείχνουν πως η κυβέρνηση θα συναινέσει στην κατάργηση της διοικητικής προέγκρισης στις ομαδικές απολύσεις και στην αύξηση του ορίου τους από το 5% στο 10%, καθώς και στο «πάγωμα» της επαναφοράς της δυνατότητας των κοινωνικών εταίρων να αποφασίζουν για τον κατώτατο μισθό, την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και την υπερίσχυση των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων.