Για ανθρωπιστική καταστροφή στη Μαριούπολη κάνουν λόγο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα
Ανανεώθηκε:
«Η ανθρωπιστική καταστροφή εδώ στη Μαριούπολη συνεχίζεται» δηλώνει μέλος του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκεται στη βομβαρδισμένη πόλη.
«Άνθρωποι μαζεύουν ξύλα για να μαγειρέψουν το φαγητό τους. Δεν υπάρχει καθόλου πόσιμο νερό. Άνθρωποι μαζεύουν νερό από τις στέγες όταν λιώνει το χιόνι. Οι εκρήξεις συνεχίζονται. Είναι πολύ πολύ άσχημη κατάσταση ιδιάιτερα για τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρίες ή τους μοναχικούς ανθρώπους» αναφέρει.
Συνεχίζοντας τη μαρτυρία του από τη Μαριούπολη τονίζει ότι οι κάτοικοι «δεν μπορούν να βρουν φαγητό και δεν έχουν φωτιά για να μαγειρέψουν το φαγητό τους».
Ειδικά για τους αμθρώπους με παιδιά λέει ότι πρόκειται για μία πολύ άσχημη κατάσταση, «επειδή χρειάζονται αρκετά διαφορετικές προμήθειες και συνθήκες υγιεινής που δεν μπορούν να τις εξασφαλίσουν».
«Με τρόμο ακούμε αναφορές ότι ένα συγκρότημα νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένου ενός μαιευτηρίου στη Μαριούπολη, χτυπήθηκε σε επίθεση χθες. Αν και δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι επρόκειτο για στοχευμένη επίθεση, γνωρίζουμε από το προσωπικό μας ότι σπίτια και νοσοκομεία έχουν υποστεί ζημιές κατά τη διάρκεια των μαχών τις τελευταίες ημέρες», τονίζει από την πλευρά της η Κέιτ Γουάιτ, υπεύθυνη Επείγουσας Παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
«Με τους βομβαρδισμούς και τους πυροβολισμούς στη Μαριούπολη να συνεχίζονται, η αναζήτηση υγειονομικής περίθαλψης γίνεται όλο και πιο δύσκολη, ειδικά για τις μέλλουσες μητέρες και τους ηλικιωμένους που δυσκολεύονται να μετακινηθούν» τονίζει η Κέιτ Γουάιτ.
Οι επιθέσεις σε δομές υγείας δυσχεραίνουν την όποια περιορισμένη δυνατότητα έχει απομείνει για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών. Σε μια πόλη, όπου το σύστημα υγείας κοντεύει να καταρρεύσει, το να στερείς από τους ανθρώπους την απαραίτητη υγειονομική περίθαλψη αποτελεί παραβίαση των κανόνων του πολέμου.
«Οι άνθρωποι στη Μαριούπολη ζουν μέρες πολιορκίας σε οδυνηρές συνθήκες και κάθε νέα επίθεση σε μη στρατιωτικές υποδομές εντείνει την απόγνωσή τους. Είναι επιτακτική ανάγκη οι πολίτες και οι μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των δομών υγείας, να εξαιρούνται από επιθέσεις και να διασφαλίζεται το δικαίωμα των ανθρώπων να αναζητούν υγειονομική περίθαλψη και ασφάλεια» καταλήγει η Κέιτ Γουάιτ.