Κορωνοϊός: Ετοιμάζεται για σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού η Αίγυπτος
Ένα από τα μεγαλύτερα «θύματα» του κορωνοϊού στην Αίγυπτο είναι ο τουρισμός.
Ήδη επιτροπές που έχει συγκροτήσει η Αιγυπτιακή Κυβέρνηση που αποτελούνται από στελέχη των υπουργείων Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, Υγείας, της Αιγυπτιακής Ένωσης Ξενοδόχων (EHA) και εκπροσώπων από τις επαρχίες του Νοτίου Σινά, της Ερυθράς Θάλασσας, του Λούξορ και του Ασουάν έχουν ξεκινήσει αυστηρούς ελέγχους στα ξενοδοχεία που έχουν απολυμανθεί και μπορούν να υποδεχθούν με ασφάλεια τουρίστες.
Σύμφωνα με στοιχεία της Αιγυπτιακής Ένωσης Ξενοδόχων περισσότερα από 170 ξενοδοχεία έχουν υποβάλλει μέχρι στιγμής αίτηση ότι πληρούν τους όρους επαναλειτουργίας και μπορούν να εφαρμόσουν τα μέτρα που έχουν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο σύμφωνα με τις αυστηρές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ήδη έχει γίνει απολύμανση σε όλα τα δημοφιλή αρχαιολογικά μνημεία – μεταξύ άλλων - στις Πυραμίδες της Γκίζας, στο Λούξορ και στο Ασουάν. Επίσης, σε συνεργασία με Αμερικανικά Πανεπιστήμια το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων έχει υλοποιήσει virtual ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίες διατίθενται δωρεάν στο Διαδίκτυο.
Ημερομηνία σταθμός για την επανεκκίνηση του τουρισμού στην Αίγυπτο θεωρείται η λήξη του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.
Για τον τουρισμό και τον κορωνοϊό στην Αίγυπτο, το CNN Greece συνάντησε στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Καΐρου τον κ. Γιώργο Ρεκτσίνη, επικεφαλής των Ελληνόφωνων ξεναγών στην Αίγυπτο. Ο κ. Ρεκτσίνης αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Αιγυπτιακή Κυβέρνηση για την επαναλειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων με πληρότητα μόλις 25% και για την άμεση επανέναρξη των εσωτερικών πτήσεων. Παράλληλα, μας μιλά για τα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου στην Γκίζα, για τις απώλειες στον τουρισμό και το τι «μέλλει γεννέσθαι» για τα Ελληνικά τουριστικά group. «Το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τον τουρισμό στην Αίγυπτο, δεν θα αλλάξει ποτέ. Αυτό που θα αλλάξει είναι οι προδιαγραφές», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ρεκτσίνης.
Σημειώνεται, ότι από τις 19 Μαρτίου με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, έχουν διακοπεί οι διεθνείς πτήσεις, από και προς την Αίγυπτο, εκτός εκείνων που αφορούν στον επαναπατρισμό Αιγυπτίων και ξένων πολιτών που ζουν στη χώρα του Νείλου.