ΚΟΣΜΟΣ

Χαλέπι: Eπιχείρηση από συριακό στρατό με ρωσική και ιρανική "ομπρέλα"

Χαλέπι: Eπιχείρηση από συριακό στρατό με ρωσική και ιρανική "ομπρέλα"

Σε εξέλιξη βρίσκεται σε περιοχή κοντά στο Χαλέπι της Συρίας νέα στρατιωτική επιχείρηση με τη συμμετοχή έως και 2.000 Ιρανών μαχητών ή δυνάμεων που η Τεχεράνη υποστηρίζει και έχει ως στόχο την επίθεση στους αντάρτες που αντιμάχονται το καθεστώς Άσαντ.

Η επίθεση -σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο- υποστηρίζεται από τη Ρωσία αλλά και την επίσημη συριακή κυβέρνηση.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ επικαλούμενο την πηγή αυτή, πρόκειται για "μια προσπάθεια που συντονίζουν το Ιράν και η Ρωσία προκειμένου να βοηθήσουν τον Μπασάρ Αλ Άσαντ να πολεμήσει τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης".

Στρατιωτική πηγή που μίλησε στο Reuters έκανε μάλιστα λόγο για εμπλοκή "εκατοντάδων" στρατευμάτων από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν.

Σύμφωνα με το BBC, ο έλεγχος της πόλης έχει διαμοιραστεί μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων αλλά και διαφόρων ομάδων ανταρτών από το 2012 και εντεύθεν.

Είναι ενδεικτικό της κρισιμότητας της νέας στρατιωτικής εμπλοκής της Ρωσίας αλλά και του Ιράν το γεγονός ότι από το ξεκίνημα των ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών -δυο εβδομάδες πριν- ο συριακός στρατός έχει εξαπολύσει τουλάχιστον τέσσερις χερσαίες επιθέσεις στην προσπάθεια να πάρει τον έλεγχο της πόλης.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη Βηρυτό, παρά την ρωσική και ιρανική παρέμβαση, παραμένει αβέβαιη η δυνατότητα του συριακού καθεστώτος να αντέξει στη διεξαγωγή παράλληλων επιχειρήσεων σε πολλά μέτωπα την ίδια χρονική στιγμή.

Το πιθανότερο είναι οι πολλαπλές επιθέσεις να στοχεύουν στο να κρατήσουν τους αντάρτες υπό καθεστώς πίεσης και εκτός ισορροπίας, την ώρα που η Ρωσία θα διεξάγει επιχειρήσεις από αέρος ώστε ο συριακός στρατός να προωθείται αργά αλλά σταθερά.

Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό της ημέρας, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι έριξε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που παραβίασε τον εναέριο χώρο της κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ