Νιγηρία: Δικηγόρος βραβεύτηκε από τον ΟΗΕ για την απελευθέρωση μαθητριών από τη Μπόκο Χαράμ
Ένας νιγηριανός δικηγόρος έλαβε το βραβείο «Nansen» της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση περίπου εκατό μαθητριών Λυκείου του Τσιμπόκ, που απήχθησαν το 2014 από τη νιγηριανή τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ.
Ο Ζάνα Μουστάφα, έλαβε την περίβλεπτη διάκριση του ΟΗΕ αφού διαδραμάτισε «κρίσιμο ρόλο διαμεσολάβησης» στις συνομιλίες ανάμεσα στη νιγηριανή κυβέρνηση και την Μπόκο Χαράμ και γενικότερα για τη δουλειά του με παιδιά θύματα της σύγκρουσης στη βορειοανατολική Νιγηρία.
Ο Μουστάφα, 57 ετών, δήλωσε πως αισθάνεται «πολύ ευτυχισμένος» για τη βράβευσή του. «Χαίρομαι που είμαι ένας άξιος πρεσβευτής αυτής της τόσο ευγενούς διάκρισης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο από την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Αμπούζα.
Ο νικητής του βραβείου παίρνει 150.000 δολάρια για να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα που θα ολοκληρώνει την εργασία του.
«Κάποιοι από τους μαθητές που ξεκίνησαν στο σχολείο μου έχουν αποφοιτήσει και πηγαίνουν τώρα στο πανεπιστήμιο - μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτά τα χρήματα για να τους βοηθήσω να ολοκληρώσουν τον σχολικό κύκλο», δήλωσε ο Μουστάφα στο Thomson Reuters Foundation.
UNHCR/Rahima Gambo
Ο δικηγόρος είναι μια σημαντική φυσιογνωμία της βορειοανατολικής Νιγηρίας, μια περιοχή που όπου εδώ και δέκα χρόνια σημειώνονται συγκρούσεις. Ίδρυσε το σχολείο The Future Prowess Islamic Foundation School, το οποίο βοηθά τα παιδιά που είναι θύματα υπερβολικής φτώχειας ή έχουν χάσει τους γονείς τους εξαιτίας του πολέμου. Το σχολείο, που είχε μόλις 36 παιδιά όταν ξεκίνησε, πριν από δέκα χρόνια, έχει φθάσει τώρα τα 540, τα μισά από τα οποία είναι κορίτσια.
Πέρυσι, ένα δεύτερο σχολείο κατασκευάστηκε στην πρωτεύουσα της πολιτείας Μπόρνο, στο Μαϊντουγκούρι, όπου 88 παιδιά, τόσο παιδιά μαχητών της Μπόκο Χαράμ, όσο και εκτοπισμένων αμάχων της σύγκρουσης και παιδιά στρατιωτών του νιγηριανού στρατού, σπουδάζουν το ένα δίπλα στο άλλο.
«Είναι ένα μέρος όπου αυτό που έχει σημασία είναι το παιδί. Δεν έχει σημασία η θρησκεία του, η οικογένειά του ή η κοινότητα στην οποία ανήκει. Ο ρόλος μας είναι να έχουμε μια θετική επίδραση στη ζωή τους», εξήγησε ο ιδρυτής του στην UNHCR.
Ο Μουστάφα έλαβε μέρος σε μια υπόθεση που προβλήθηκε αναμφίβολα περισσότερο από τα ΜΜΕ, την απελευθέρωση περίπου 100 νεαρών μαθητριών του Τσιμπόκ, που είχαν απαχθεί από αντάρτες τον Απρίλιο του 2014. Άλλες περίπου εκατό από αυτές παραμένουν ακόμη στα χέρια τους, και, σύμφωνα με τον δικηγόρο, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις. Δήλωσε «σίγουρος 100%» πως θα μπορέσουν να απελευθερωθούν σύντομα.
«Έπειτα από οκτώ χρόνια βίας, όλος ο κόσμος στο Μπόρνο θέλει μόνο ένα πράγμα: ειρήνη», εξηγεί ο δικηγόρος. «Κι εμείς εργαζόμαστε για αυτό τον σκοπό.»