ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Συστηματική χρήση υπερβολικής βίας και βασανιστήρια στη Βενεζουέλα

ΟΗΕ: Συστηματική χρήση υπερβολικής βίας και βασανιστήρια στη Βενεζουέλα
REUTERS/Andres Martinez Casares

Το καμπανάκι του κινδύνου για την κατάσταση στη Βενεζουέλα χτύπησε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν, τονίζοντας πως η δημοκρατία στη χώρα ζει «μετά βίας». Νωρίτερα σήμερα ο Οργανισμός είχε κατηγοήσει την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο για χρήση εκτεταμένης βίας και σκόπιμες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Ο Ζέιντ, το γραφείο του οποίου δημοσιοποίησε νωρίτερα σήμερα μια έκθεση που κάνει λόγο για εκτεταμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας, ρωτήθηκε αν στη χώρα υπάρχει δικτατορία.

«Θεωρώ ότι θα συμφωνήσουμε πως στη διάρκεια του χρόνου έχουμε δει μια διάβρωση της δημοκρατικής ζωής στη Βενεζουέλα», είπε ο Ζέιντ σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε: «(Η δημοκρατία) Θα πρέπει να ζει μετά βίας, αν ζει. Έτσι θα το έθετα», σχολίασε ο ίδιος.

2017 08 30T094029Z 174149308 RC1EAE8987B0 RTRMADP 3 VENEZUELA POLITICS UN RIGHTS

(OΎπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ Αλ ΧουσέινREUTERS/Denis Balibouse)

Σκόπιμες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλει ο ΟΗΕ

Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Έθνη έκαναν λόγο για εκτεταμένες και προφανώς σκόπιμες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας. Οι ενέργειές τους υποδηλώνουν «μια πολιτική με στόχο να καταστείλουν τους αντιφρονούντες και να ενσταλάξουν τον φόβο», αναφέρει σε έκθεσή της η υπηρεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών κάνοντας έκκληση για περαιτέρω διερεύνηση.

Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να αποφυλακίσει διαδηλωτές, οι οποίοι κρατούνται αυθαιρέτως, και να σταματήσει την παράνομη χρήση των στρατοδικείων για δίκες πολιτών.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι παραμένουν υπό κράτηση από τις 31 Ιουλίου, ανάμεσά τους και τουλάχιστον 5.000, οι οποίοι συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στους δρόμους από τον Απρίλιο, αναφέρει η ίδια πηγή. Οι κρατούμενοι συχνά κακοποιούνται, σε κάποιες μάλιστα επιβεβαιωμένες περιπτώσεις υποβάλλονται και σε βασανιστήρια.

«Αξιόπιστες και συστηματικές μαρτυρίες θυμάτων και αυτοπτών μαρτύρων υποδηλώνουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν συστηματικά υπερβολική βία για να αποτρέψουν τους διαδηλωτές, να καταστείλουν τους διαφωνούντες και να ενσταλάξουν τον φόβο», ανέφερε ο Οργανισμός σε έκθεσή του έπειτα από τις πρώτες διαπιστώσεις του που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 8 Αυγούστου.

Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, μοτοσυκλέτες, αντλίες νερού και αληθινές σφαίρες για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, όπως αναφέρεται. Αυτές (οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας) και οι φιλοκυβερνητικές οργανώσεις θεωρούνται υπεύθυνες για τους θανάτους 73 ανθρώπων από τον Απρίλιο, ενώ δεν έχουν ακόμη αποδοθεί ευθύνες για τους υπόλοιπους 51 θανάτους, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ.

Ο συνολικός αριθμός των 124 νεκρών περιλαμβάνει εννέα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που σύμφωνα με την κυβέρνηση σκοτώθηκαν μέσα στον Ιούλιο και άλλα τέσσερα που φέρεται ότι σκοτώθηκαν από διαδηλωτές, αναφέρεται. Κάποιοι από τους διαδηλωτές κατέφυγαν στη χρήση βίαιων μέτρων: από πέτρες, ως σφεντόνες, κοκτέιλ μολότωφ και αυτοσχέδιες βόμβες στις διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο και κατά των ελλείψεων τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο Μαδούρο έχει δηλώσει ότι η Βενεζουέλα υπήρξε θύμα μιας «ένοπλης εξέγερσης» από υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ αντιπάλους του που επιδιώκουν να αναλάβουν τον έλεγχο του πετρελαϊκού πλούτου της ιδρυτικής αυτής χώρας του ΟΠΕΚ.

Αλλά καθώς βάθαινε η πολιτική κρίση, η χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας κλιμακωνόταν σταδιακά, διαπιστώνει η έκθεση.

«Η γενικευμένη και συστηματική χρήση υπερβολικής βίας στη διάρκεια των διαδηλώσεων και οι αυθαίρετες φυλακίσεις διαδηλωτών και φερόμενων αντιπάλων υποδηλώνει ότι δεν πρόκειται για παράνομες ενέργειες μεμονωμένων αξιωματούχων».

Στο εδώλιο όσοι υποστήριξαν τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Παράλληλα, εντός των συνόρων της Βενεζουέλας η Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας ζήτησε χθες, Τρίτη, να προσαχθούν στη δικαιοσύνη με την κατηγορία της «προδοσίας» όσοι υποστήριξαν τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν την Παρασκευή οι ΗΠΑ στη χώρα.

Τα μέλη της Συνέλευσης αυτής, που έχει αναλάβει τις εξουσίες του κοινοβουλίου, ενέκριναν ένα διάταγμα το οποίο ανοίγει τον δρόμο «σε μια ιστορική δίκη για προδοσία όσων ενθάρρυναν τις ανήθικες αυτές ενέργειες εις βάρος του λαού της Βενεζουέλας».

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ουάσινγκτον επέβαλε οικονομικές κυρώσεις εις βάρος του Καράκας, μεταξύ των οποίων και την απαγόρευση αγοράς νέων ομολόγων που εκδίδει η κυβέρνηση ή η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA.

Ο πρόεδρος Μαδούρο είχε καταγγείλει την κίνηση αυτή των ΗΠΑ ως παράνομη και είχε τονίσει ότι στόχος της είναι να προκαλέσει «ασφυξία» στη χώρα και να την οδηγήσει στη χρεοκοπία.

Στο διάταγμα δεν αναφέρεται κανένα όνομα, όμως πολλοί έχουν κατηγορήσει μέλη της αντιπολίτευσης και κυρίως τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Χούλιο Μπόργκες και τον αντιπρόεδρο Φρέντι Γκεβάρα.

Ο Μαδούρο κατηγόρησε την Παρασκευή τον Μπόργκες ότι «κινήθηκε παρασκηνιακά» υπέρ των αμερικανικών κυρώσεων στη διάρκεια ταξιδιών του στο εξωτερικό και ζήτησε να δικαστεί μαζί με τέσσερις ακόμη προσωπικότητες της αντιπολίτευσης για «προδοσία της πατρίδας».

Ο ποινικός κώδικας της Βενεζουέλας προβλέπει ποινή κάθειρξης 20 με 30 χρόνια για το αδίκημα της προδοσίας.