ΚΟΣΜΟΣ

Η Γαλλία αντιμέτωπη με την χειρότερη σοδειά σταφυλιών από το 1945

Η Γαλλία αντιμέτωπη με την χειρότερη σοδειά σταφυλιών από το 1945
REUTERS/Tony Gentile/File Photo

Η παραγωγή κρασιού θα μειωθεί κατά 18% σε σχέση με το 2016 λόγω των ανοιξιάτικων πάγων που κατέστρεψαν τα κλήματα, ωστόσο το ζεστό καλοκαίρι αναμένεται να φέρει οίνους εκλεκτής σοδειάς

Εκτενές ρεπορτάζ του Guardian τονίζει πως σύμφωνα με τους ειδικούς, η Γαλλία αναμένει την χειρότερη σοδειά σταφυλιών από το 1945 μετά τον ασυνήθιστα ήπιο, καιρικά, Μάρτιο και τον παγωμένο Απρίλιο, παρά το γεγονός πως το ζεστό καλοκαίρι υπόσχεται να φέρει εξαιρετικής ποιότητας οίνο.

Όπως αναφέρει ο Jérôme Despey, επικεφαλής του κυβερνητικού συμβουλευτικού συμβουλίου για τον οίνο « Οι συγκομιδές παντού θα είναι λιγότερες, πολύ λιγότερες». Αυτή τη χρονιά οι συγκομιδές θα είναι οι χαμηλότερες από το 1945, ανέφερε ο ίδιος σε συνέντευξη τύπου.

Μάλιστα, ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης της χώρας ανέφερε πως το αποτέλεσμα αναμένεται να φτάσει τα 3720 λίτρα, δηλαδή 18% λιγότερα από ότι το 2016 και 17% κάτω από τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών. Σημειώνεται πως το 2016 η σοδειά ήταν μία από τις «φτωχότερες» εδώ και 30 χρόνια.

Ωστόσο, ο Despey συνέχισε λέγοντας πως τα νούμερα του υπουργείου είναι βασισμένα σε εκτιμήσεις που σημειώθηκαν στην αρχή του Αυγούστου, πριν από την έναρξη των συγκομιδών, που έχουν τώρα αρχίσει στα νοτιοανατολικά-δύο εβδομάδες νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης, «Η πτώση αυτής της χρονιάς από άποψη παραγωγής οφείλεται κυρίως στη έντονη παγωνιά της άνοιξης που επηρέασε, σε διαφορετικό βαθμό, όλες τις περιοχές που καλλιεργούν κρασί σε μία στιγμή που είναι πολύ ευαίσθητη για τα αμπέλια».

Το βαρύ κρύο χτύπησε δύο φορές μέσα σε μία εβδομάδα του Απριλίου, καταστρέφοντας τα ευαίσθητα βλαστάρια και μπουμπούκια που είχαν αναδειχθεί πρόωρα λόγω των ήπιων θερμοκρασιών τον Μάρτιο.

Για να αντιμετωπίσουν την παγωνιά, οι παραγωγοί κρασιού στο Μπορντό έβαλαν φωτιές σε βαρέλια πετρελαίου, μετά τα τοποθέτησαν προσεκτικά μεταξύ των σειρών των αμπελιών. Τεράστιοι ανεμιστήρες επίσης χρησιμοποιήθηκαν στη μάχη με το κρύο, βγάζοντας νοτισμένο αέρα που κατέληγε στα φυτά.

Μερικές απώλειες επίσης αναμένονται στην περιοχή του Burgundy, όπου τα αμπέλια έχουν κατ΄επανάληψη χτυπηθεί από χαλάζι τα τελευταία χρόνια.

Τα αμπέλια στα νότια, η κοιλάδα του Beaujolais και του Rhône, υπέφεραν στη διάρκεια του ξηρού καλοκαιριού και αυτό θα συμπιέσει περαιτέρω τις σοδειές, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης. Ωστόσο, ένα πλεονέκτημα της ξηρασίας είναι ότι μειώνει την επίδραση των ασθενειών στα αμπέλια.

Η ωριμότητα και η καλή υγεία των αμπελιών θα χαρακτηρίσει τη χρονιά ως «κορυφαίας από άποψη ποιότητας, ευτυχώς»επισημαίνει ο Despey.

Τα πέντε χρόνια που προηγήθηκαν του 2016, το χαλάζι In the five years to 2016, είχε ως αποτέλεσμα να ξεραθεί η μισή ποσότητα της συγκομιδής του Burgundy, σύμφωνα με το Global Wine Risk Index. Ο δείκτης καλύπτει 110,000 οινοποιία σε 131 χώρες που παράγουν περίπου 26 δισεκατομμύρια λίτρα κάθε χρόνο.

Οι χώρες Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία και Ουγγαρία, επίσης αντιμετώπισαν παγωνιά αυτή τη χρονιά η οποία μπορεί να ελαχιστοποιήσει την καλλιέργεια κατά 30% έως και 60% σε μερικές περιοχές.

Το κρασί, από τα δυνατότερα εξαγώγιμα προϊόντα της Γαλλίας, είναι «μία πολύ ευαίσθητη βιομηχανία» ανέφερε ο ερευνητής James Daniell, του Karlsruhe Institute of Technology της Γερμανίας. Περίπου το 10% της παραγωγής κρασιού χάνεται κάθε χρόνο εξαιτίας φυσικών κινδύνων με εκτιμώμενο κόστος τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως ανέφερε ο ίδιος.

Στη Vinexpo, έκθεση κρασιού στο Bordeaux που γίνεται κάθε Ιούνιο, οι παραγωγοί κρασιού σκέφτηκαν λύσεις στο πώς να περιοριστούν οι προκλήσεις που έχουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Οι παραγωγοί έχουν βρει πως το φαινόμενο του θερμοκηπίου μπορεί να κάνει τα σταφύλια ωριμάσουν νωρίτερα, κάτι που αλλάζει τα επίπεδα οξύτητας και ζάχαρης που έχουν, και οδηγεί σε χαμηλότερης ποιότητας κρασιά με μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ.

Μερικοί από τους παραγωγούς χρησιμοποιούν διάφορες προσεγγίσεις για να καθυστερήσουν τους χρόνους συγκομιδής και να αυξήσουν την υγρασία του εδάφους. Για παράδειγμα,πειραματίζονται με το να κλαδεύουν αργότερα ή να χρησιμοποιούν ποικιλίες σταφυλιών που παίρνουν περισσότερο χρόνο να ωριμάσουν, ευδοκιμούν σε θερμότερα κλίματα ή αντιστέκονται στην ξηρασία. Ωστόσο αυτά τα σταφύλια δεν είναι ακόμα έτοιμα να γίνουν εξαιρετικό κρασί, λένε οι ειδικοί.