«Δεν στοχεύουμε σε αλλαγή του καθεστώτος στην Πιονγκγιάνγκ», λένε Μάτις και Τίλερσον
Στη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ «δεν στοχεύουν» στην αλλαγή καθεστώτος στην Πιονγκγιάνγκ ή στην επιτάχυνση της διαδικασίας επανένωσης της κορεατικής χερσονήσου προχώρησαν οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Ο Τζιμ Μάτις και ο Ρεξ Τίλερσον επισήμαναν, σε άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Wall Street Journal, ότι οι ΗΠΑ «δεν αναζητούν καμιά δικαιολογία προκειμένου να σταθμεύουν τα στρατεύματά τους στο βόρειο τμήμα της αποστρατικοποιημένης ζώνης (στα σύνορα, δηλαδή, μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Νότιας Κορέας)».
«Δεν έχουμε καμιά επιθυμία να προκαλέσουμε κακό στον λαό της Βόρειας Κορέας που ήδη υποφέρει πολύ και που δεν πρέπει να συγχέεται με το εχθρικό καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ» σημείωσαν.
Το μήνυμα που στέλνουν οι δύο Αμερικανοί υπουργοί έρχεται σε αντίθεση με τις «πολεμικές» δηλώσεις που έκανε όλη την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έπειτα από την εκτόξευση δύο διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ. Επιπλέον, οι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης επιδιώκουν να καθησυχάσουν την Κίνα όσον αφορά τις προθέσεις της Ουάσινγκτον. Εξάλλου, η πρόσφατη εγκατάσταση μιας αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας (THAAD) στη Νότια Κορέα προκάλεσε τη δυσφορία του Πεκίνου.
(Πηγή: REUTERS/Jonathan Ernst)
«Εάν η Κίνα επιθυμεί να διαδραματίσει έναν ενεργότερο ρόλο για να εγγυηθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα –από την οποία όλοι εμείς, και πρωτίστως η ίδια η Κίνα θα αντλήσουμε τα μεγαλύτερα οφέλη– (σ.σ. τότε το Πεκίνο) πρέπει να αποφασίσει να ασκήσει με αποφασιστικό τρόπο την διπλωματική και εμπορική επιρροή του στη Βόρεια Κορέα» τονίζουν οι δύο άνδρες.
Την Κυριακή ο διευθυντής της CIA, Μάικ Πόμπεο, δήλωσε ότι μια σύρραξη με τη Βόρεια Κορέα δεν είναι άμεσα «επικείμενη».