Δεν υπέστησαν ζημιές από την πυρκαγιά τα μειονοτικά χωριά στην Αλβανία
Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στα ελληνικά μειονοτικά χωριά της Αλβανίας δεν προκάλεσαν ζημίες στα χωριά, ούτε κάηκαν σπίτια, σύμφωνα με τον γενικό πρόξενο Αργυροκάστρου Βασίλη Τόλιο και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Καραγιάννη, που έχει μεταβεί στο σημείο.
Δίνοντας μια συνολική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στα μειονοτικά χωριά, οι κ.κ. Τόλιος και Καραγιάννης καθησύχησαν, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠ, πως κανένα ελληνικό χωριό δεν κινδυνεύει άμεσα από τις φλόγες και ότι η μόνη τους ανησυχία είναι στο χωριό Δρόβιανη, επειδή η περιοχή είναι κατάφυτη και οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση. Ωστόσο, σημείωσαν πως στη Δρόβιανη επιχείρησαν με το πρώτο φως της Παρασκευής τα δύο ελληνικά πυροσβεστικά αεροπλάνα συνεχώς έως το μεσημέρι, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει καμία υλική ζημιά.
«Στην περιοχή Κακαβιάς προς Αργυρόκαστρο, πέριξ των χωριών και μέχρι και τις παρυφές των σπιτιών, ό,τι είχε να κάψει η φωτιά, το έκαψε στο βραχώδες έδαφος. Σπίτι δεν κάηκε κανένα. Κάηκε μονάχα ένα παρεκκλήσι εκτός του χωριού Τεριαχάτες», ανέφερε ο κ. Τόλιος. Μικρές εστίες εξακολουθούν να αναζωπυρώνονται λόγω της εναλλαγής των ανέμων στη Γορίτσα και στο χωριό Τεριεχάτες, αλλά «μιλάμε για άγονες πλαγιές με ξερόχορτα και λίγους θάμνους», σημείωσε.
Την ίδια εικόνα σκιαγράφησε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Καραγιάννης, ο οποίος βρέθηκε μαζί με τον πρόξενο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο. «Δεν έχουμε τις καταστροφές που ενδεχόμενα ειπώθηκαν σε ό,τι αφορά σπίτια. Δεν έχουμε εντοπίσει καμία τέτοια καταστροφή. Η συμβολή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του κ. Τόσκα ήταν πολύ σημαντική σε ό,τι αφορά τα εναέρια μέσα, τα οποία βοηθούν εδώ και αρκετές ώρες την όλη προσπάθεια, καθώς επίσης αύριο το πρωί, θα έχουμε ρίψεις από εναέρια μέσα. Έχει υπάρξει μια πολύ συντονισμένη δουλειά. Η ελληνική πλευρά βοήθησε τα μέγιστα και έχουμε γλιτώσει τα χειρότερα σε όλη αυτή τη ζώνη των χωριών της Δρόπολης, όπου θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες η όλη προσπάθεια» ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.
«Οι κάτοικοι των χωριών της Δρόπολης έδωσαν μεγάλες μάχες με τη φωτιά και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Ήταν σημαντική και η συνδρομή των Βορειοπηρωτών που επέστρεψαν στη Δρόπολη. Η ελληνική πλευρά βοήθησε τα μέγιστα και σώθηκε η κατάσταση», τόνισε ο βουλευτής. Παρατήρησε, τέλος, πως ενόψει του Δεκεπανταύγουστου τα χωριά αρχίζουν και γεμίζουν κόσμο και η ζωή βρίσκει το φυσιολογικό της ρυθμό, με την προγραμματισμένη διοργάνωση των πανηγυριών.