Ισπανία: Δημοσιογράφος κρατείται γιατί κατηγορείται ότι έβρισε τον Ερντογάν
Προσωπικότητες και οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απηύθυναν έκκληση στην Ισπανία να απελευθερώσει έναν δημοσιογράφο τουρκικής και σουηδικής υπηκοότητας, ο οποίος συνελήφθη την 3η Αυγούστου στη Βαρκελώνη έπειτα από αίτημα της Άγκυρας, η οποία τον κατηγορεί ότι εξύβρισε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ότι έχει διασυνδέσεις με μια «τρομοκρατική οργάνωση».
Ο Χάμζα Γιαλτσίν είναι ένας Τούρκος δημοσιογράφος που ασκεί κριτική σε βάρος της τουρκικής κυβέρνησης και ζει στη Σουηδία, έχοντας λάβει επίσης και τη σουηδική υπηκοότητα. Συνελήφθη στο αεροδρόμιο Ελ Πρατ της Βαρκελώνης αφού οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν σε βάρος του ένταλμα σύλληψης. Κατόπιν τέθηκε υπό κράτηση εν αναμονή της απόφασης έκδοσής του.
Η ισπανική ανεξάρτητη αρχή για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασε την «ανησυχία» της προς το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας, επισημαίνοντας σε ένα δελτίο τύπου «τις συλλήψεις χιλιάδων ανθρώπων τους τελευταίους μήνες και ιδίως τα μέτρα καταστολής εναντίον των δημοσιογράφων» στην Τουρκία.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Χάμζα Γιαλτσίν, ο οποίος γράφει στο Odak, ένα διαδικτυακό περιοδικό επικριτικό προς την τουρκική κυβέρνηση, αναμένεται να προσαχθεί σε δίκη διότι εξύβρισε τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και έκανε «προπαγάνδα» υπέρ μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης», που δεν κατονόμασε.
Τουρκικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι πρόκειται για το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C), ένα τουρκικό ακροαριστερό κίνημα, την οποία οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν «τρομοκρατική οργάνωση».
Ο πρώην ανακριτής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, διάσημος δικαστικός που υπερασπίστηκε τον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, απηύθυνε έκκληση για την αποφυλάκιση του δημοσιογράφου.
«Είναι απαράδεκτο να σκεφτόμαστε ότι η Ισπανία θα παραδώσει τον συγγραφέα Γιαλτσίν σε ένα καθεστώς που εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για το σεβασμό τον οποίο επιδεικνύει στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τονίζει ο Γκαρθόν σε ένα δελτίο τύπου.
Ο νομικός ένωσε την φωνή του με τις φωνές διαμαρτυρίας άλλων διεθνών οργανώσεων. Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, το ένταλμα σύλληψης είναι μια απόπειρα «προκειμένου να φιμωθεί κάθε επικριτική άποψη προς την τουρκική κυβέρνηση».
Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, με έδρα τις Βρυξέλλες, ζήτησε επίσης την απελευθέρωση του δημοσιογράφου, όπως και το ισπανικό κόμμα Podemos.