ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Η Ρωσία κατασκόπευε την καμπάνια του Μακρόν μέσω... facebook

Reuters: Η Ρωσία κατασκόπευε την καμπάνια του Μακρόν μέσω... facebook
REUTERS/Stephane De Sakutin/Pool

Αποκλειστικό ρεπορτάζ το Reuters υποστηρίζει ότι μυστικοί πράκτορες της Ρωσίας επιχείρησαν να κατασκοπεύσουν την καμπάνια του Εμανουέλ Μακρόν για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του Μαΐου χρησιμοποιώντας το Facebook. Το πρακτορείο ειδήσεων επικαλείται πληροφορίες Αμερικανού γερουσιαστή, αλλά και δύο ακόμη πηγών που είχαν λάβει γνώση του «ρωσικού δακτύλου» στη Γαλλία, αλλά δεν κατονομάζονται.

Πριν από την εκλογική αναμέτρηση ανοίχτηκαν στο Facebook περίπου 24 λογαριασμοί με σκοπό να κατασκοπεύουν τον Μακρόν κατά την διάρκεια της καμπάνιας του. Τον Απρίλιο η εταιρία είχε λάβει μέτρα κατά της διασποράς ψευδών ειδήσεων για τις εκλογές, αλλά αξιωματούχοι δεν είχαν καμία πληροφόρηση περί κατασκοπείας και παρέμβασης στην διαδικασία.

Η Ρωσία έχει πολλάκις αρνηθεί πως επιχείρησε παρέμβαση (και) στις γαλλικές εκλογές – είτε μέσω χάκινγκ, είτε με διαρροές προσωπικών e-mails. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών, που διατήρησαν την ανωνυμία τους, τόνισαν στο πρακτορείο ειδήσεων πως χάκερ, που συνδέονταν με την ρωσική κυβέρνηση, πράγματι επιχειρήσαν να παρέμβουν στην διαδικασία, δεν βρέθηκαν όμως ποτέ οι απαραίτητες αποδείξεις για να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες κατά του Κρεμλίνου.

Το Facebook απαντώντας στο Reuters επιβεβαίωσε πως είχε εντοπίσει προφίλ που κατασκόπευσαν στη Γαλλία και αποκάλυψε πως χρειάστηκαν ειδικοί τεχνικοί για να τα απενεργοποιήσουν. Έκλεισαν περί τους 70.000 λογαριασμούς
τον Μάιο λόγω διάδωσης ψευδών ειδήσεων – κυρίως για τις εκλογές. Ο αριθμός είναι πολύ υψηλότερος από τους 30.000 που έκλεισαν τον Απρίλιο.
macron

(REUTERS/STEPHANE DE SAKUTIN)

Πώς λειτουργούσαν οι «δράστες»

Το Facebook παρατήρησε ύποπτες κινήσεις από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Συγκεκριμένα, εντόπισε άτομα που προσποιούνταν πως έχουν επαφές με τον γενικότερο κύκλο του Μακρόν και επιχειρούσαν να μάθουν ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες για το επιτελείο του υποψηφίου προέδρου.

Η εταιρία, που έκανε μια αναλυτική ενημέρωση σε μέλη της Αμερικανικής Γερουσίας για το θέμα, μετά από έρευνα έφτασε στην πηγή της κατασκοπευτικής κίνησής, που δεν ήταν άλλη από την ρωσική στρατιωτική μονάδα πληροφοριών GRU. Ο στόχος των χάκερ ωστόσο – που ήταν να κλέψουν προσωπικούς κωδικούς και να αναγκάσουν τα θύματά τους να κατεβάσουν κακόβουλο λογισμικό – δεν επετεύχθει.

Τις τελευταίες ημέρες του δεύτερου γύρου των εκλογών, στον οποίο ο Μακρόν αντιμετώπιζε την πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, e-mails της καμπάνιας του προέδρου του En Marche! διέρρευσαν στο διαδίκτυο.

2017 07 08T112554Z 291079221 RC1E26498740 RTRMADP 3 G20 GERMANY

(Η συνάντηση Μακρόν-Πούτιν στη Σύνοδο των G20/REUTERS/Ian Langsdon/POOL)

Η Γαλλία δεν έχει κατηγορήσει επισήμως κανέναν για αυτή την διαρροή, όμως ο Mounir Mahjoubi, υφυπουργός πλέον της κυβέρνησης Μακρόν, είπε τον Μάιο στο Reuters πως ειδικοί κυβερνοασφάλειας είχαν κατηγορήσει ευθέως την ρωσική GRU, αλλά δεν είχαν αποδείξεις.