Νέα τραγωδία στη Μεσόγειο: Μία διάσωση που άργησε πολύ (σκληρές εικόνες)
Όσο κι αν αυξάνονται οι τραγωδίες στη Μεσόγειο, όσο κι αν για κάποιους πρόκειται απλώς για επιπλέον «αριθμούς» στο μακρύ κατάλογο θυμάτων, η εικόνα νεκρών ανθρώπων στο ταξίδι αναζήτησης μίας καλύτερης ζωής πάντα παραμένει η πιο κραυγαλέα απόδειξη αποτυχίας της διεθνούς διπλωματίας.
Στιβαγμένοι σε μία μικρή, φουσκωτή βάρκα βγήκαν στα ανοιχτά. Σύντομα, το σκάφος τους εντοπίστηκε να πλέει ακυβέρνητο, περίπου 15 μίλια βορείως της Σαμπράθα, στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών. Όπως συμβαίνει συνήθως στο ταξίδι της "ελπίδας", δεν κατάφεραν όλοι να φτάσουν στη δική τους «γη της επαγγελίας».
Τρομοκρατημένοι, εξουθενωμένοι από τις κακουχίες διασώθηκαν 167 μετανάστες – στην πλειονότητά τους από την υποσαχάρια Αφρική. Για 13 συνταξιδιώτες τους, ωστόσο, ήταν ήδη αργά. Βρέθηκαν νεκροί, ο ένας πάνω στον άλλον, στον πάτο του σκάφους. Μεταξύ αυτών, δύο εγκυμονούσες κι ένα ζευγάρι – του οποίου τα τέσσερα παιδιά επέζησαν.
Φωτογραφίες: Santi Palacios, AP
Οι εικόνες που τράβηξε ο Ισπανός φωτορεπόρτερ, Santi Palacio για λογαριασμό του Associated Press, έχουν κάνει το γύρο του κόσμου, προκαλώντας αποτροπιασμό στη διεθνή κοινή γνώμη.
Μεταξύ των διασωθέντων και έξι παιδιά, εκ των οποίων το μεγαλύτερο δεν ήταν πάνω από πέντε χρόνων. «Ήταν τόσο πανικόβλητοι που αδημονούσαν να ανέβουν το συντομότερο δυνατό σε ένα σκάφος», λέει ο επικεφαλής της οργάνωσης Proactiva Open Arms, Riccardo Gatti.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης, κάποιοι από τους διασωθέντες ενημέρωσαν τις αρχές πως άλλα ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στο σκάφος.
Σύμφωνα με τους ανθρώπους της διάσωσης, επρόκειτο για μία από τις χειρότερες περιπτώσεις συνωστισμού που έχουν δει ποτέ σε σκάφος με μετανάστες.
Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, από την αρχή του 2017, 2,361 μετανάστες έχουν πεθάνει στα ταραγμένα νερά της Μεσογείου στην προσπάθειά τους να περάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές ενώ άλλοι 112,018 έχουν καταφέρει να φτάσουν ασφαλείς σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Το 2016, τουλάχιστον 3.800 μετανάστες πνίγηκαν στο ίδιο δρομολόγιο "ελπίδας". Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων που έχει καταγραφεί - από τη στιγμή που ξεκίνησε η συλλογή στοιχείων για το μεταναστευτικό στη Μεσόγειο.