Μία ματιά στις φάρμες... κροκοδείλων της Ταϊλάνδης
Η Ταϊλάνδη φιλοξενεί μερικές από τις μεγαλύτερες φάρμες... κροκοδείλων στον κόσμο. Οι τουρίστες με ιδιαίτερη αγάπη στα ερπετά έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά τα τεράστια αυτά τα ζώα να χαίρονται τον ήλιο, να γευματίζουν ή να περνούν «οικογενειακές» στιγμές στα καταπράσινα νερά.
Περί τα 1.2 εκατομμύρια κροκόδειλοι φιλοξενούνται σε περισσότερες από 1.000 φάρμες στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το τμήμα αλιείας της Ταϊλάνδης. Μερικές από τις φάρμες διαθέτουν σφαγεία και βυρσοδεψεία, όπου οι κροκόδειλοι «θυσιάζονται» προς χάριν όσων θέλουν να γευτούν το κρέας τους ή να φορέσουν το δέρμα τους.
Μια από τις μεγαλύτερες φάρμες κροκοδείλων ονομάζεται Sri Ayuthaya και λειτουργεί τα τελευταία 35 χρόνια. «Είμαστε μια φάρμα που διαθέτει τα πάντα», ανέφερε στο Reuters ο Wichian Rueangnet, ιδιοκτήτης της. «Δημιουργούμε θέσεις εργασίας, δημιουργούμε εισόδημα στη χώρα», συμπλήρωσε ο άνθρωπος που φροντίζει περίπου 150,000 κροκοδείλους.
Η (φάρμα) Sri Ayuthaya έχει λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες που της επιτρέπουν να εμπορεύεται νομίμως τα προϊόντα της – που φτιάχνονται με πρώτη ύλη τον κροκόδειλο, ακόμη και είδη του που είναι υπό εξαφάνιση.
(REUTERS/Athit Perawongmetha)
(REUTERS/Athit Perawongmetha)
«Κάνουμε τα πάντα, από το να μεγαλώνουμε κροκοδείλους μέχρι να τους σφάζουμε και να εξάγουμε τα προϊόντα που φτιάχνουμε», είπε ο Rueangnet.
(REUTERS/Athit Perawongmetha)
Από το δέρμα του κροκοδείλου φτιάχνονται τσάντες που στοιχίζουν έως και 2.356 δολάρια αλλά και δερμάτινα που η τιμή τους κυμαίνεται στα 5.885 δολάρια. Και το κρέας του κροκοδείλου όμως είναι δημοφιλές στην αγορά, ενώ η χολή και το αίμα του ερπετού χρησιμοποιούνται για να φτιαχτούν χάπια, που θεωρείται πως προσφέρουν εξαιρετικά οφέλη στην υγεία.
(REUTERS/Athit Perawongmetha)
(REUTERS/Athit Perawongmetha)
Το 2016 η αγορά δέρματος κροκοδείλου σημείωσε σημαντικότατη πτώση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου το 2016 συγκεντρώθηκαν μόλις 382,578 δολάρια, ενώ την προηγούμενη χρονιά η εμπορία του δέρματος είχε αποφέρει έσοδα 1.000.000.
(REUTERS/Athit Perawongmetha)
(REUTERS/Athit Perawongmetha)
(REUTERS/Athit Perawongmetha)