ΚΟΣΜΟΣ

Χάρτης: Αυτές ήταν οι συμμαχίες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου

Χάρτης: Αυτές ήταν οι συμμαχίες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου
EPA PHOTO-DPA-ARCHIVES

Ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν μία περίοδος πολιτικών διενέξεων και οικονομικού ανταγωνισμού μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και του Δυτικού κόσμου - κυρίως των Η.Π.Α -  μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ο οποίος τλείωσε ουσιαστικάμε την κατάρευση του κομουνιστικού μπλοκ το 1991.

Η Ε.Σ.Σ.Δ με τις χώρες που την υποστήριζαν δημιούργησαν το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, ενώ οι δυτικές χώρες δημιούργησαν το ΝΑΤΟ ως ένα δίχτυ πολιτικής προστασίας από τον κομμουνιστικό κίνδυνο, όπως έλεγαν.

Capture

Η διεθνής γεωπολιτική κατάσταση το 1980:

-Κράτη μέλη του NATO

-Άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ

-Κράτη μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας

-Σοσιαλιστικό κράτος σύμμαχος της ΕΣΣΔ

-Άλλοι σύμμαχοι της ΕΣΣΔ

-Κίνα και οι σύμμαχοι της

-Αδέσμευτα έθνη

× Ομάδες Αντικομμουνιστών αντάρτων

×Ομάδες κομμουνιστών αντάρτων

Ο χάρτης έγινε viral μέσα από το χρήση GreatDario του Reddit.

Οι βασικότεροι σύμμαχοι της Σοβιετικής Ένωσης

Με σομόν χρώμα στο χάρτη βλέπουμε τους βασικότερους συμμαχους της Σοβιετικής Ένωσης. Ήταν η Κούβα και η Νικαράγουα με τους Σαντινίστας στην Κεντρική Αμερική, η Αγκόλα και η Μοζαμβίκη στην Νότια Αφρική, η Αιθιοπία, το Αφγανιστάν στην Κεντρική Ασία, το Βιετνάμ, η Καμπότζη και το Λάος στην Νοτιοανατολική Ασία.

Το Σύμφωνο της Βαρσοβίας

Ήταν μια στρατιωτική συμμαχία αμυντικού χαρακτήρα των κομμουνιστικών κρατών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Τα ιδρυτικά της μέλη ήταν η Σοβιετική Ένωση, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ανατολική Γερμανία,η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχοσλοβακία.

Το σύμφωνο διάρκεσε σε όλο τον Ψυχρό Πόλεμο έως ότου ορισμένα κράτη μέλη άρχισαν να αποσύρονται το 1989, μετά από την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού και τις πολιτικές αλλαγές στη πρώην Σοβιετική Ένωση.

Δημιουργία του ΝΑΤΟ

Η συμμαχία αυτή υπογράφτηκε τον Απρίλιο του 1949 στην Ουάσινγκτον από 12 χώρες της Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής (Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Δανία, ΗΠΑ, Ισλανδία, Ιταλία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ολλανδία, Πορτογαλία). Το 1952 προσχώρησαν στη συμμαχία η Ελλάδα και η Τουρκία και το 1955 η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Η προσχώρηση της τελευταίας προκάλεσε ως αντίδραση τη σύναψη του συμφώνου της Βαρσοβίας από τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης. Σήμερα, το ΝΑΤΟ αριθμεί 29 χώρες μέλη.