ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δικαστής απαγόρευσε την απέλαση Ιρακινών στο Ιράκ - Αντιδρά η κυβέρνηση Τραμπ

ΗΠΑ: Δικαστής απαγόρευσε την απέλαση Ιρακινών στο Ιράκ - Αντιδρά η κυβέρνηση Τραμπ
REUTERS/Jonathan Ernst

Αμερικανός δικαστής απαγόρευσε την απέλαση περίπου 100 Ιρακινών που είχαν συγκεντρωθεί στο Μίσιγκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Ο ίδιοι, υποστήριξαν ότι ανήκουν σε θρησκευτικές μειονότητες κι αν επιστρέψουν στο Ιράκ, θα διωχθούν ποινικά ή θα υποστούν βασανιστήρια.

Ο περιφερειακός δικαστής Μαρκ Γκόλντσμιθ εξέδωσε απόφαση με την οποία αναβάλλεται η απέλαση των Ιρακινών για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, προκειμένου ν' αποφασίσει εάν έχει αρμοδιότητα επί του θέματος.

Ο δικαστής τόνισε ότι είχε αμφιβολίες σχετικά με την έκβαση της προσπάθειας των Ιρακινών χωρίς την δική του επέμβαση, ενώ οι συλλήψεις τους προκάλεσαν ανησυχία μεταξύ της κοινότητας των Ιρακινών που ζει στο Μίσιγκαν.

Έξι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ζήτησαν από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να καθυστερήσει τις απελάσεις, μέχρι το Κογκρέσο να λάβει επίσημες διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια τους.

Οι συλλήψεις των 100 Ιρακινών στο Μίσιγκαν έγιναν στο πλαίσιο ευρείας επιχείρησης των αρμόδιων αρχών στις ΗΠΑ. Από τις επιχειρήσεις συνελήφθησαν 199 Ιρακινοί σε όλη την αμερικανική επικράτεια. Οι συλληφθέντες έχουν τα επίσημα έγγραφα για την απέλασή τους, ενώ έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα από την αμερικανική δικαιοσύνη.

Οι απελάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης του Ιράκ και της αμερικανικής κυβέρνησης προκειμένου το Ιράκ να μην συμπεριλαμβάνεται στις χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία στις οποίες είχε εφαρμογή το αναθεωρημένο προεδρικό διάταγμα για την απέλαση μεταναστών από τις ΗΠΑ που έχει υπογράψει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Μερικοί από τους Ιρακινούς ήρθαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά και βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αμερικανική δικαιοσύνη, αρκετές δεκαετίες αργότερα. Η παραμονή τους στις ΗΠΑ έγινε δυνατή, καθώς το Ιράκ αρνήθηκε την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων γι' αυτούς.

Ωστόσο, η κατάσταση αυτή άλλαξε μετά την συμφωνία των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και του Ιράκ, τον Μάρτιο.

Τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση αυτή, δεν στάθηκε δυνατό να σχολιάσει εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

“Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου είναι νομικά ορθή κι έχει σώσει πολλούς ανθρώπους από την άσκηση βίας εναντίον τους ή ακόμη κι από θάνατο,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λι Γκερλέρντ, δικηγόρος της Ένωσης Πολιτικών Δικαιωμάτων στις ΗΠΑ (ACLU).

Από την άλλη μεριά, η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το περιφερειακό δικαστήριο δεν έχει αρμοδιότητα να επιληφθεί επί της υποθέσεως. Η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει ότι μόνο τα ειδικά δικαστήρια για την μετανάστευση μπορούν να εκδώσουν απόφαση για υποθέσεις απέλασης, τα οποίες στην συνέχεια, μπορούν να κριθούν στο εφετείο.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες συνοριακού ελέγχου δηλώνουν ότι μεταξύ των συλληφθέντων Ιρακινών συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί για φόνους, βιασμούς, επιθέσεις, απαγωγές, ληστείες, ναρκωτικά και παράνομη οπλοφορία.

H ACLU από την πλευρά της υποστήριξε ότι πολλοί από τους 100 συλληφθέντες στο Μίσιγκαν είναι Χαλδαίοι Καθολικοί οι οποίοι “συχνά γίνονται στόχοι αιματηρών ποινικών διώξεων στο Ιράκ.”

Στο Νάσβιλ του Τενεσί, έχουν συλληφθεί και μερικοί Ιρακινοί κουρδικής καταγωγής. Ο Τζιμ Κούπερ που είναι Δημοκρατικός, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το Τενεσί έστειλε χθες επιστολή στον πρεσβευτή του Ιράκ, ζητώντας να μάθει εάν η Βαγδάτη μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή αντιμετώπισή των Ιρακινών στην περίπτωση που απελαθούν από τις ΗΠΑ.