ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ μαθαίνει...Θουκυδίδη

Ο Τραμπ μαθαίνει...Θουκυδίδη
REUTERS/Scott Morgan

Θέμα συζήτησης στον Λευκό Οίκο έγινε ο ιστορικός της αρχαιότητας Θουκυδίδης, χάρη στον ακαδημαϊκό Γκράχαμ Άλισον, ο οποίος διετέλεσε σύμβουλος των προέδρων Ρίγκαν και Κλίντον.

Ο Άλισον επισκέφτηκε πρόσφατα τον Λευκό Οίκο όπου ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας για μία από τις πιο πολυμελετημένες μάχες της ιστορίας, που δεν είναι άλλη από τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, όπως εξηγεί το περιοδικό Politico.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρισκόταν η αντιπαλότητα ΗΠΑ-Κίνας, η οποία περιγράφηκε από τον Άλισον μέσα από το πρίσμα της αρχαίας Ελλάδας. Ο 77χρονος ακαδημαϊκός και συγγραφέας, ο οποίος έχει γράψει βιβλίο βασιζόμενος στο έργο του αρχαίου ιστορικού και ειδικότερα για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, εξήγησε στο επιτελείο του Τραμπ τα αίτια για τα οποία πολέμησαν οι δύο δυνάμεις.

«Αυτό που έκανε τον πόλεμο αναπόφευκτο ήταν η ανάπτυξη της αθηναϊκής εξουσίας και ο φόβος που προκάλεσε αυτό στη Σπάρτη», είπε ο Άλισον και προειδοποίησε ότι η ίδια δυναμική θα μπορούσε να οδηγήσει την ανερχόμενη αυτοκρατορία αυτού του αιώνα, την Κίνα και τις ΗΠΑ σε έναν πόλεμο που κανείς από τους δύο δεν τον θέλει. Στην ανάλυση του Άλισον, στη θέση της Αθήνας είναι σήμερα η Κίνα και στη θέση της Σπάρτης οι ΗΠΑ.

Ο Άλισον το αποκαλεί αυτό την «Παγίδα του Θουκυδίδη» και είναι ένα ερώτημα που απασχολεί μερικούς πολύ σημαντικούς ανθρώπους στην διακυβέρνηση του Τραμπ, αναφέρει το Politico.

Ιδιαίτερα καθώς Κινέζοι αξιωματούχοι βρίσκονται στις ΗΠΑ για συζητήσεις περί της «ασφάλειας και διπλωματίας» μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Ο Θουκυδίδης είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους δύο ανθρώπους-κλειδιά που ασκούν την εξωτερική πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας H.R. McMaster έχει αποκαλέσει το έργο του Θουκυδίδη ένα «απαραίτητο» στρατιωτικό κείμενο, το οποίο δίδασκε στους φοιτητές του, ενώ πολλές φορές χρησιμοποιεί αποσπάσματά του.

Αλλά και ο υπουργός Άμυνας James Mattis είναι γνώστης και θαυμαστής του έργου του αρχαίου ιστορικού.