ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν με αποχώρηση από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν με αποχώρηση από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
REUTERS/Denis Balibouse

Την επανεξέταση της συμμετοχής των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Διακιωμάτων του ΟΗΕ ανακοίνωσε επισήμως την Τρίτη η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα, ζήτησε να αλλάξει την «χρόνια προκατάληψή του εναντίον του Ισραήλ», όπως την αποκάλεσε.

«Οι ΗΠΑ εξετάζουν προσεκτικά αυτό το Συμβούλιο και τη συμμετοχή τους σε αυτό», δήλωσε η Νίκι Χέιλι, η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ μιλώντας κατά την έναρξη του συνεδρίου του Συμβουλίου στη Γενεύη.

Η επικριτική στάση του Συμβουλίου απέναντι στο Ισραήλ είναι εδώ και χρόνια ένα ζήτημα τριβής με τις ΗΠΑ, τον κυριότερο σύμμαχο του Ισραήλ.

Το Συμβούλιο έχει εκφράσει σκληρή στάση απέναντι στην ισραηλινή κατοχή των εδαφών που κατέλαβε το 1967, την αντιμετώπιση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, αλλά και τους εβραϊκούς οικισμούς. Οι περισσότερες χώρες θεωρούν τους εβραϊκούς οικισμούς παράνομους.

Η Ουάσιγκτον είχε μποϊκοτάρει επί τρία χρόνια το Συμβούλιο υπό την προεδρία του Τζορτζ Ου. Μπους, προτού επανέλθει το 2009 επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

«Δυστυχώς, έχουμε ξαναπεράσει τα ίδια», επεσήμανε η Χέιλι λίγο αργότερα μιλώντας στο Graduate Institute της Γενεύης. «Η Αμερική δεν επιθυμεί να αποχωρήσει από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επιθυμούμε να αποκαταστήσουμε τη νομιμότητά του», υπογράμμισε.

Η Αμερικανίδα πρέσβης ανέφερε ότι χώρες όπως η Βενεζουέλα, η Κούβα, η Κίνα, το Μπουρούντι και η Σαουδική Αραβία δεν τηρούν υψηλά στάνταρ στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παρόλα αυτά είναι μέλη του Συμβουλίου. Επίσης κατήγγειλε ότι το Συμβούλιο χάνει την αξιοπιστία του.

Το 47μελές Συμβούλιο υιοθέτησε πέντε «μεροληπτικές» αποφάσεις κατά του Ισραήλ στη συνεδρίασή του τον Μάρτιο, επεσήμανε η Χέιλι, αλλά ποτέ δεν εξέτασε το ενδεχόμενο να εκδώσει απόφαση για την Βενεζουέλα.

«Η ανηλεής, παθολογική εκστρατεία εναντίον μίας χώρας η οποία στην πραγματικότητα έχει πολύ καλό απολογισμό στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γελοιοποιεί όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά και το ίδιο το Συμβούλιο», τόνισε η Χέιλι, την ώρα που κάποια μέλη του ακροατηρίου ξέσπασαν σε γέλια όταν άκουσαν τη δήλωση αυτή.

Η Αμερικανίδα πρέσβης ζήτησε από το Συμβούλιο να ασχοληθεί με τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα και να ζητήσει από την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο να απαντήσει, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επίσης ζήτησε να υιοθετηθούν σκληρές αποφάσεις για τις παραβιάσεις στη Συρία, την Ερυθραία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Από την πλευρά τους κάποιοι ακτιβιστές κάλεσαν την Ουάσινγκτον να επικεντρωθεί στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό των ΗΠΑ. «Είναι δύσκολο να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας την πρεσβευτή Χέιλι όταν μιλά για την αμερικανική στήριξη στα ανθρώπινα δικαιώματα, με δεδομένες τις ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ, όπως οι διώξεις εις βάρος των παράτυπων μεταναστών και η ταξιδιωτική απαγόρευση», δήλωσε ο Τζαμίλ Νάκουαρ διευθυντής του προγράμματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU).