Συρία: To πρώτο νοσοκομείο που λειτουργεί χάρις στην ηλιακή ενέργεια
Ένα σημαντικό επίτευγμα υλοποιείται στη Συρία, σε μια προσπάθεια να θωρακιστεί η λειτουργία των νοσοκομείων, απέναντι στους σφοδρούς βομβαρδισμούς. Έπειτα από μήνες δοκιμών, το πρώτο νοσοκομείο στην Συρία που λειτουργεί αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια είναι γεγονός.
Το νοσοκομείο, στη βόρεια Συρία, σε μια περιοχή υπό τον έλεγχο των δυνάμεων των ανταρτών, θα έχει αδιάλειπτη παροχή ρεύματος έπειτα από την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών, με τους υπεύθυνους του έργου να ελπίζουν ότι η πρακτική μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας.
Με την πλειονότητα των εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να έχει βομβαρδιστεί ή καταστραφεί μετά από έξι χρόνια πολέμου, οι ζημιές που έχει υποστεί το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας προκαλούν συχνές διακοπές ηλεκτροδότησης σε νοσοκομεία, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες για τους νοσηλευόμενους. Παράλληλα, τα νοσοκομεία που βασίζονται σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με βάση το πετρέλαιο αντιμετωπίζουν προβλήματα έλλειψης καυσίμων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει χαρακτηρίσει την Συρία το πλέον επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για το ιατρικό προσωπικό. Μόνο τον περασμένο μήνα, βομβαρδισμοί έπληξαν επτά νοσοκομεία και κλινικές στην επαρχία Ιντλίμπ.
«Όταν άκουσα την ιδέα για πρώτη φορά (το 2014), σκέφτηκα ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι τρελοί, ζουν υπό καθημερινούς βομβαρδισμούς και μιλούν περί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του ελβετικού τμήματος της Ένωσης Οργανώσεων Παροχής Βοήθειας και Ιατρικής Φροντίδας (UOSSM) , Σαντί Αλχαχαντέχ.
«Αλλά αυτό επιτρέπει σε όλες τις ευαίσθητες υπηρεσίες του νοσοκομείου να συνεχίσουν την λειτουργία τους αν σημειωθεί κάποιος βομβαρδισμός κοντά στο νοσοκομείο ή υπάρξουν διακοπές της ηλεκτροδότησης», πρόσθεσε.
Η UOSSM εξέφρασε την ελπίδα ότι η δημιουργία του πρώτου νοσοκομείου στη Συρία που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια θα σώσει ανθρώπινες ζωές.
«Το να βρίσκονται αυτά τα νοσοκομεία σε λειτουργία είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για πολλούς ανθρώπους στην χώρα», τόνισε ο Τάρεκ Μακντίσι, υπεύθυνος σχεδιασμού της UOSSM σε συνέντευξή του στο Reuters.
Η UOSSM, με έδρα την Γαλλία, ξεκίνησε την πρωτοβουλία «Ηλιακή Συρία» με στόχο τα νοσοκομεία να βασίζονται λιγότερο σε ντιζελογεννήτριες, οι οποίες είναι δαπανηρές και αναξιόπιστες, σύμφωνα με τον οργανισμό.
Το νοσοκομείο - το όνομα και η τοποθεσία του οποίου δεν γνωστοποιήθηκαν για λόγους ασφαλείας – θα λειτουργεί με συνδυασμό ηλεκτρικής ενέργειας από ντιζελογεννήτριες και 480 φωτοβολταϊκών πάνελ, η εγκατάσταση των οποίων ξεκίνησε τον Δεκέμβριο και βρίσκονται κοντά στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με την UOSSM, η εγκατάσταση θα επιτρέψει στο νοσοκομείο να εξοικονομεί 7.000 λίτρα ντίζελ κάθε μήνα, ή περίπου το 20 - 30% του κόστους για ενέργεια. Περίπου 700 με 800 ασθενείς θα ωφεληθούν.
Ο Μακντίσι δήλωσε πως ο στόχος είναι πέντε ακόμη ιατρικές εγκαταστάσεις στην Συρία να έχουν το ίδιο σύστημα έως το τέλος της άνοιξης του 2018. Η οργάνωση επιδιώκει τώρα να συγκεντρώσει περίπου 1,5 εκατ. δολάρια, από θεσμούς, ιδρύματα, κυβερνητικές υπηρεσίες και φιλανθρωπικές οργανώσεις, για την υλοποίηση του σχεδίου.